Tatry hlásia rekordnú zimnú sezónu. Prekonala aj predcovidové maximum

Zimná sezóna vo Vysokých Tatrách dopadla nad očakávania, zvýšil sa nielen počet domácich návštevníkov, ale vrátili sa aj zahraniční hostia.

21.04.2023 11:24
SR Vysoké Tatry Lyžovanie Prázdniny Jarné POX Foto: ,
Lyžiari v občerstvovacom zariadení v lyžiarskom stredisku na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách počas jarných prázdnin Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho kraja vo štvrtok 23. februára 2023.
debata

V rámci počtu ubytovaných hostí sa podarilo prekonať aj rekordné čísla zimy v roku 2019, teda z obdobia pred pandémiou. V porovnaní s ňou tam zaznamenali nárast o 17,44 percenta. Informovala o tom výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lucia Blašková.

VIDEO: Veľa áut, veľa lyžiarov – Tatranská Lomnica v zime
Video

Vo Vysokých Tatrách do zimy podľa Blaškovej vstupovali vzhľadom na ekonomickú a geopolitickú situáciu s malými očakávaniami. Napriek tomu tam len za obdobie január až marec 2023 zaznamenali viac ako 153-tisíc ubytovaných hostí, čo je v porovnaní so zimou 2022 nárast o viac ako 50 percent. V rámci počtu ubytovaných za zimnú sezónu prekonali aj spomínaný doteraz historicky najúspešnejší rok 2019 v rámci cestovného ruchu na Slovensku, počas ktorého bolo v zime v regióne ubytovaných viac ako 130-tisíc hostí. Všetci podnikatelia pritom podľa výkonnej riaditeľky OOCR v cestovnom ruchu prijali v súvislosti so situáciou a predpoveďami viaceré úsporné opatrenia, zamerané na úspory všetkých druhov energií.

Tatranský ľadový dóm Čítajte viac Ľadový chrám na Hrebienku čoskoro zatvoria, ako sú spokojní s návštevnosťou?

Spomedzi ubytovaných v regióne počas uplynulej zimy tvorili takmer 72 percent Slováci. Čo sa týka počtu zahraničných, v rámci neho zaznamenali v porovnaní s minulou zimou nárast o sedem percent. Na prvých priečkach dominovali opäť Česi, Poliaci a Maďari. „Najväčším skokanom v počte návštevníkov zo zahraničných krajín predstavuje Maďarsko. Počet turistov z tejto krajiny sa takmer zdvojnásobil. Druhým prekvapením sú Rumuni a do regiónu sa vrátili turisti z Pobaltia, avšak vo vyšších počtoch ako v minulosti,“ zhodnotila Blašková. Podľa jej slov sa tak podarilo dosiahnuť aj rovnaký vzájomný pomer domácich a zahraničných návštevníkov, aký zaznamenali aj v najúspešnejšom roku pred pandémiou. „Pritom niektoré národnosti zo štatistík vypadli úplne, chýbajú stále hostia zo vzdialených krajín, ako je Južná Kórea či Austrália,“ dodala výkonná riaditeľka tatranskej OOCR.

Tatranský dóm na Hrebienku

Desiaty krát otvorili ľadový dómu na Hrebienku.

Fotogaléria
Umelci po desiaty krát vytvorili na Hrebienku...
Umelci po desiaty krát vytvorili na Hrebienku...
+3Umelci po desiaty krát vytvorili na Hrebienku...
debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #zimná sezóna