Zmiznuté malé lietadlo na Orave našli, pilot neprežil

Zmiznuté malé motorové lietadlo, po ktorom od štvrtkového večera pátrali na Orave, sa podarilo nájsť v piatok popoludní za pomoci vrtuľníkov. Pilot nehodu neprežil. Na sociálnej sieti to potvrdil podpredseda Oravského záchranného systému Igor Janckulík. V noci sa do hľadania zapojilo vyše 100 ľudí.

19.05.2023 08:53 , aktualizované: 17:33
lietadlo trosky les orava Foto:
Trosky lietadla, ktoré sa zrútilo na Orave.
debata (2)

Trosky lietadla spozorovali policajti z vrtuľníka ministerstva vnútra v lesnom poraste v katastri obce Novoť v okrese Námestovo. „Miesto nálezu ju uzavreté, pretože budú pokračovať všetky potrebné úkony spojené s dokumentovaním leteckej havárie,“ uviedla pre TASR žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková.

Dodala, že už vyrozumeli Letecký a námorný vyšetrovací útvar Bratislava.

Stroj našli v lese pri Novoti. Riadiť ho mal profesionálny maďarský pilot, ktorý štartoval v Topoľčanoch a smeroval do Bialsko Bialej v Poľsku. Približne o 18.30 h mali svedkovia počuť lietadlo v okolí Zázrivej. Z radarov sa stratilo zhruba o 18.45 h nad Oravskou Lesnou. Pilot mal vyslať aj tzv. SOS signál. Lietadlo s pilotom hľadali ľudia z Oravského záchranného systému, dobrovoľní hasiči, polícia, Horská záchranná služba či Záchranný systém Slovensko, pomáhali aj Poliaci. Nad oblasť možného pádu vyslali aj vrtuľník Letky Ministerstva vnútra SR a vojenský vrtuľník z Prešova.

Janckulík skôr uviedol, že prehľadali Oravskú Lesnú a široké okolie, no bezúspešne. „Ideme smerom do Novote, ešte tam máme informácie od svedkov, ktorí nám volajú. V noci sa do akcie zapojilo vyše sto ľudí. Medzi nimi Oravský záchranný systém, dobrovoľní hasiči, polícia aj Záchranný systém Slovensko z Trnavy, Serede s dronmi,“ vymenoval.

Oblasť od Flajšovej cez Okrúhlicu smerom na Oravskú Lesnú počas noci prehľadávali aj horskí záchranári, a to pomocou dronu s termovíziou. „Zatiaľ bezvýsledne,“ napísali predtým na sociálnej sieti.

Malatiná / Orava / Liptov / Príroda / Dedina / Obec / Čítajte viac Na Orave pátrajú po malom lietadle, ktoré zmizlo z radarov

Do pátrania sa už zapojila aj poľská strana – polícia, armáda a GOPR (regionálna skupina dobrovoľnej horskej záchrannej služby, pozn. TASR), informoval Janckulík. „Spolupráca je veľmi dôležitá a v týchto chvíľach na veľmi dobrej úrovni,“ zhodnotil.

Lietadlo mal podľa Janckulíka riadiť profesionálny maďarský pilot, ktorý mal nalietaných 4500 hodín. Štartoval v Topoľčanoch, smeroval do Bialsko Bialej v Poľsku. Približne o 18.30 h mali svedkovia počuť lietadlo v okolí Zázrivej. Lietadlo sa stratilo z radarov približne o 18.45 h nad Oravskou Lesnou. Pilot mal vyslať aj tzv. SOS signál.

Polícia prebrala podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva (KR) Policajného zboru (PZ) v Žiline Zuzany Šefčíkovej z Leteckého úradu Slovenskej republiky Bratislava nepotvrdenú informáciu o páde malého lietadla po 20.00 h. „S poslednou spresnenou lokalizáciou o 18.43 h preletom nad vrcholom Okruhlica. V lietadle mal byť iba pilot štátnej príslušnosti Maďarska. Na miesto boli okamžite vyslané všetky dostupné sily a prostriedky. O pomoc a spoluprácu sme požiadali Horskú záchrannú službu, Hasičský a záchranný zbor, dobrovoľníkov a dobrovoľné hasičské zbory z priľahlých obcí, ako aj Orava Rescue systém,“ dodala.

Video
Miesto pádu lietadla pri Trenčíne / Zdroj: TV Pravda
2 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo