V Ružomberku a Námestove nesúhlasia so zrušením detskej ambulancie. Píšu ministrovi a spustili petíciu

S avizovaným zrušením ambulantnej pohotovostnej služby (APS) pre deti a dorast v Ružomberku ani v Námestove nesúhlasia. Ružomberský primátor Ľubomír Kubáň zaslal otvorený list ministrovi zdravotníctva Michalovi Palkovičovi. Na Orave v týchto dňoch spustili petičnú akciu.

13.06.2023 15:32
Detská pohotovosť, okres Námestovo Foto:
Detská ambulancia v okrese Námestovo.
debata (2)

Kubáň v liste uvádza, že sa na neho obracajú obyvatelia, ktorí cítia obavy z chystaných zmien. Zároveň vyjadril sklamanie nad celým procesom. „Rušenie APS v Ružomberku nám bolo oznámené zástupcami samosprávneho kraja a prezentované v podstate ako jediné riešenie zlej personálnej situácie s pediatrami v okrese. Nijako nespochybňujem, že chystané zmeny vychádzajú z dát a údajov, ktoré má ministerstvo k dispozícii, no zároveň mi chýba širšia verejná diskusia o pripravovaných zmenách a jej dosahoch na pacientov,“ podotkol primátor.

Palkovič a Dunajová Družkovská o prioritách zdravotníctva
Video
Zdroj: TV Pravda

Zrušenie detskej pohotovosti v Ružomberku sa podľa Kubáňa dotkne celého dolného Liptova. „Len okres Ružomberok má takmer 60.000 obyvateľov. Pokiaľ ide o zdravotnú starostlivosť, ide zhruba o 12.000 detí, ktorých sa zrušenie pohotovosti dotkne,“ upozornil.

Detská pohotovosť, okres Námestovo Čítajte aj Detskú ambulantnú pohotovosť na Orave, v ktorej sa rodí najviac detí chcú zrušiť, tvrdí Janckulík

Do petície za zachovanie detskej pohotovosti v Námestove sa už pridali aj ďalšie dva oravské okresy, Dolný Kubín a Tvrdošín. Ako na sociálnej sieti informoval poslanec Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Igor Janckulík, podpisy chcú zbierať do konca júna. Zdôraznil, že rozhodnutie zrušiť detskú pohotovosť v Námestove považujú nezmyselné a krátkozraké. „Námestovský okres má najvyššiu pôrodnosť v rámci Slovenska a dostatok kvalifikovaných pediatrov. Na druhej strane má najhoršiu dopravnú infraštruktúru, a teda sťaženú dostupnosť k vzdialeným nemocniciam,“ poznamenal.

Michal Palkovič Čítajte aj Palkovič prosí Pentu, aby nerobila negatívnu reklamu VšZP. Ani zdravotníkom by nemali platiť priveľa

Predsedníčka ŽSK Erika Jurinová ubezpečila, že kraj robí všetko pre to, aby udržali kvalitnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť pre obyvateľov. Dodala, že po predstavení ministerského návrhu na rušenie detských pohotovostí podali všetky kraje námietky. „Argumentovali sme počtom detí v regiónoch i lekárskymi kapacitami schopnými detské pohotovosti v kraji zabezpečiť. Odvtedy sa uskutočnilo ďalšie stretnutie krajov s ministerstvom, kde sa preberala aktuálna situácia týkajúca sa APS. Kraje pripravili iniciatívne návrhy riešenia problému pohotovostí,“ povedala s tým, že problému sa budú venovať aj vo štvrtok (15. 6.) na stretnutí s ministrom.

Ambulantné pohotovosti pre deti aj dospelých majú po novom fungovať už len do 20.00 h. Zmena by mohla podľa ministerstva zdravotníctva prísť v septembri alebo od začiatku budúceho roka. Sieť detských pohotovostí sa má v troch fázach tiež zredukovať. Ministerstvo to okrem iného odôvodňuje nedostatkom a preťaženosťou

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #Ružomberok #Orava #Námestovo #minister zdravotníctva #michal palkovič