Bratislavčania sa môžu okúpať len na piatich kúpaliskách. Kedy pribudnú ďalšie?

V Bratislavskom kraji je aktuálne povolená prevádzka troch umelých a dvoch prírodných letných kúpalísk. Vyplýva to zo stanoviska Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave o pripravenosti prírodných vodných plôch a umelých kúpalísk na kúpaciu sezónu 2023, informovala hovorkyňa úradu Katarína Nosálová.

16.06.2023 12:04
kúpanie, Tehelné pole, kúpalisko, teplo, Foto: ,
Kúpalisko na Tehelnom poli v bratislavskom Novom meste zatiaľ nemá zelenú pre sezónu 2023. Zábere je z júna 2022.
debata

„V Bratislavskom kraji bola k 15. júnu rozhodnutiami tunajšieho úradu povolená prevádzka troch umelých letných kúpalísk – letné kúpalisko Lamač, Rosnička v Bratislave, letné kúpalisko v Modre a dvoch prírodných kúpalísk – Zlaté piesky a Slnečné jazerá v Senci,“ priblížila Nosálová.

Prevádzkovanie letných kúpalísk Delfín, Tehelné pole, Rača, Krasňany i kúpalísk v Pezinku a Malackách je podľa jej slov v riešení na základe podaných žiadostí. „Prevádzkovatelia letných kúpalísk Iuventa, Matadorka, Aquapark Senec zatiaľ nepožiadali o uvedenie ich priestorov do prevádzky,“ doplnila hovorkyňa.

Kúpalisko Kamenný mlyn, Trnava Čítajte viac Kúpaliská začínajú sezónu. Leto pri vode sa predraží, o koľko zvyšujú vstupné?

Ľudia sa môžu v Bratislavskom kraji okúpať aj na viacerých prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou, ktorých vzorky vody preukázali vyhovujúcu kvalitu na kúpanie. Ide o vodné plochy Kuchajda, Vajnorské jazero, Čunovo, Rusovce-Candell, Veľký Draždiak, Malé Leváre, Plavecký Štvrtok, Ivanka pri Dunaji, Nové Košariská a Hlboké jazero v Senci.

Štyri vyškrtli

Počas tohtoročnej kúpacej sezóny zo sledovania vyradili štyri kúpaliská. Dve preto, že nie sú prístupné pre širokú verejnosť (Fajn klub, biokúpalisko Tri vody v Malinove) a dve z dôvodu ukončenia ich prevádzky (Summer Club – Incheba v Bratislave a biokúpalisko Borovica – Kamenný Mlyn v Malackách).

Nosálová dodala, že kvalita vody na prírodných kúpaliskách zaradených do monitoringu alebo s organizovanou rekreáciou sa bude kontrolovať v dvojtýždňových intervaloch i podľa aktuálnej situácie. „Na lokalitách s neorganizovanou rekreáciou sa budú vykonávať len orientačné kontroly kvality vody na kúpanie dva až trikrát za sezónu alebo podľa aktuálnej situácie. Kontrola bazénovej vody sa vykoná raz za mesiac alebo podľa aktuálnej situácie,“ ozrejmila.

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpaliská