Čech choval nelegálne levov afrických, hodnota zvierat sa pohybuje v desaťtisícoch eur, hrozí mu dlhoročné väzenie

Zo zločinu porušovania ochrany rastlín a živočíchov enviropolícia v Prešove obvinila 34-ročného majiteľa cirkusu H. N. z Prahy. TASR o tom informovala Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

28.06.2023 10:13
zoo - tri jednoročné levy Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Ako povedala, obvinený muž od konca apríla tohto roka na rôznych miestach na území Slovenskej republiky, naposledy v meste Stropkov, držal v rozpore so zákonom o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín reguláciou obchodu s nimi 14 levov afrických, ktoré sa nachádzali v areáli cirkusu.

„Na základe vyčíslenia Štátnej ochrany prírody SR celková spoločenská hodnota štyroch samcov a desiatich samíc leva afrického predstavuje viac ako 193.000 eur,“ povedala Hrabovská.

LNG tanker PRISM COURAGE Čítajte viac Ázijskí kupci okamžite reagovali. Cena LNG plynu klesla, spustili veľké nákupy

Polícia upozorňuje občanov, že akékoľvek nakladanie s ohrozenými druhmi živočíchov a rastlín je podmienené povoleniami a rozhodnutiami príslušných štátnych orgánov. Ak sa takéhoto konania niekto dopustí na Slovensku v rozsahu väčšom ako 133.000 eur hrozí mu trest odňatia slobody až do výšky osem rokov.

Protiprávne obchodovanie s ohrozenými druhmi rastlín a živočíchov v súčasnosti podľa Hrabovskej patrí medzi štyri najvýznamnejšie svetové bezpečnostné hrozby z pohľadu obratu finančných prostriedkov.

„Na jej páchaní sa často podieľajú rozsiahle siete medzinárodných zločineckých organizácií, pre ktoré je táto činnosť lákavá z dôvodu nízkeho rizika odhalenia a nízkych trestov, ktoré sú za takúto trestnú činnosť ukladané,“ dodala Hrabovská.

debata chyba
Viac na túto tému: #obvinenie #lev #chov #polícia SR