Rozšírenie vodíka na Slovensku. Pribudnú nové čerpacie stanice

Okrem elektromobilov chce Slovensko klásť dôraz aj na využitie vodíka v dopravných prostriedkoch. Autách, autobusoch, aj kamiónoch. Infraštruktúra však zatiaľ na to nie je pripravená.

06.07.2023 19:00
Toyota Mirai vodik  2 Foto: ,
Toyota Mirai je jedno z mála áut na vodík.
debata (4)

Na Slovensku je len niekoľko kusov áut s vodíkovým pohonom. Problémom nie je len cena, ale aj dostupnosť čerpacích staníc. Na Slovensku sú zatiaľ len dve. Jedna v Bratislave a druhá – mobilná, v Trnave. Zatiaľ ale ide o viac – menej súkromné projekty. Obe čerpacie stanice však vďaka plniacemu tlaku vyhovujú skôr nákladným autám a autobusom na vodíkový pohon.

V Košiciach si chcú vyrábať vodík z odpadu
Video
V Košiciach si chcú vyrábať vodík z odpadu. / Zdroj: TV Pravda

Ministerstvo hospodárstva si pred necelými troma rokmi stanovilo za cieľ vybudovanie viacerých vodíkových čerpacích staníc. Exminister hospodárstva Richard Sulík (SaS) spolu s ministerstvom hospodárstva pripravil akčný plán, podľa ktorého sa má u nás na podporu vodíkových technológií do roku 2030 preinvestovať takmer miliarda eur. Prvé čerpacie stanice na vodík mali pribudnúť v Bratislave a Košiciach. V Košiciach zatiaľ nie je žiadna, otázne je to aj v iných krajských mestách.

Opäť len pre nákladiaky?

„Čerpacia stanica na vodík s tlakom cca 200 bar sa nachádza v Bratislave, čiže sa využíva najmä pre autobusy. Pripravuje sa čerpacia stanica v Trnave, Trenčíne a Košiciach," objasnila plány hovorkyňa ministerstva hospodárstva Mária Pavlusík. Má to ale jeden háčik. Podľa hovorkyne je momentálne otázne, či to bude s tlakom 200–350 bar pre ťažkú a hromadnú dopravu alebo s vyšším tlakom aj pre osobnú dopravu – automobily. „Momentálne výstavbu a aj variabilnosť možnosti tankovať obmedzuje nedoriešená legislatíva a normy, a na druhej strane dopyt, keďže na Slovensku nie sú osobné autá na vodík rozšírené,“ uzavrela Pavlusík.

Vodíkové auto Toyota Mirai

Vodíkové auto Toyota Mirai si mohli ľudia pozrieť aj v Košiciach na Námestí osloboditeľov.

Fotogaléria
Toyota Mirai je jedno z mála áut na vodík.
Toyota Mirai je jedno z mála áut na vodík.
Toyota Mirai je jedno z mála áut na vodík.

Spomínaný nižší plniaci tlak znamená, že nádrž vozidla je možné naplniť maximálne na 50 percent, z čoho prirodzene vychádza aj polovičný dojazd. Týka sa to predovšetkým osobných áut na vodíkový pohon. Niektoré štátne inštitúcie avizovali prechod na vodíkové vozidlá, na čo ale treba viac čerpacích staníc. Východiskom môže byť jedna, alebo viac mobilných čerpacích staníc na vodík. Podľa potreby môžu byť presúvané tak, aby bola možná jazda s vodíkovým vozidlom po Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vodík #vodíková čepacia stanica #vodíkové auto