Zjazdovky v Jasnej obsadilo stádo oviec

Ovečky namiesto kosačiek - na zjazdovky do Jasnej „nasadili“ po roku opäť tieto pomocníčky. Tentoraz tam však okrem nich pribudne aj salaš. Prevádzkovatelia najväčšieho lyžiarskeho strediska na Slovensku hovoria o projekte návratu pastierskej tradície.

01.07.2023 12:00
ovečky, Jasná, zjazdovky Foto:
Ovečky – valašky spásajú zjazdovky v Jasnej.
debata (1)

Horské ovečky – valašky obsadia lokalitu Priehyba na severnej strane Chopku od soboty 1. júla. Zostanú tam až do konca leta, takže turisti ich tam môžu stretnúť kedykoľvek počas prázdnin. Stádo štyridsiatich valašiek bude spásať zjazdovky pod dozorom pastierov a statných pyrenejských horských psov.

Ovečky na lyžiarskych svahoch
Video
Zdroj: TV Pravda

„Na Priehybe vyrastie replika pôvodného salaša, vďaka čomu si malí aj veľkí návštevníci môžu pozrieť, ako sa tam kedysi žilo a aké nástroje valasi používali pri spracovaní mlieka,“ povedal jeden z iniciátorov projektu Peter Kompiš. „Zároveň chceme pokračovať s výcvikom pastierskych psov, lebo kým teraz spásame plochu vytýčenú elektrickým ohradníkom, do budúcna plánujeme s ovečkami putovať po zjazdovkách voľne a spásať ich podľa potreby,“ vysvetlil.

Ovečky – valašky spásajú zjazdovky v Jasnej.
Ovečky – valašky spásajú zjazdovky v Jasnej.
+1Ovečky – valašky spásajú zjazdovky v Jasnej.

„Vraciame sa ku koreňom, ktoré dokážu fungovať zmysluplne aj v roku 2023. Chceme obnoviť to, čo je najpodstatnejšie z pastierskej tradície a zároveň udržateľné,“ doplnil Kompiš.

Riaditeľ strediska Jasná Jiří Trumpeš ozrejmil, že k živej atrakcii na ich kopcoch sa turisti dostanú od hornej stanice lanovky. „Odtiaľ povedie k ovečkám náučný chodník, ktorého súčasťou budú originálne fotopointy späté s pastierskou tradíciou. Tiež 2,5 metra vysoká fujara, kamenné sochy ovečiek dotvorené umeleckým kováčom či črpák gigantických rozmerov,“ vymenoval riaditeľ ďalšie novinky.

Detská fakultná nemocnica Košice Čítajte aj Košická detská nemocnica obmedzuje starostlivosť o poistencov VšZP

„Pripravujeme ešte jedno prekvapenie pre deti, na ktorom pracuje umelecký rezbár. Sprístupníme ho v priebehu sezóny,“ uzavrel tajomne.

K salašu a ovečkám na Priehybe sa návštevníci môžu dostať novou kabínkovou lanovkou z Bielej púte, ktorú spustili do prevádzky začiatkom uplynulej zimy. Do Jasnej priniesla možnosť bezbariérového vývozu turistov až na Chopok za každého počasia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ovce #jasná #zjazdovky #Žilinský kraj #Demänovská dolina