Autá s levmi na strechách brázdiace ulicami ohúrili Košičanov. Poklady Levieho kráľa zobrali policajti

V metropole východu bolo už nejaký čas vidno dve nevšedné autá. Presnejšie, s neobyčajným "nákladom" na streche.

27.07.2023 18:00
debata
Autá s levmi na strechách
Video
Autá s levmi na strechách v Košiciach dojazdili. Možno si majiteľ po čase zoženie nové. / Zdroj: TV Pravda/Boris Macko

Išlo o sochy levov. Obidve autá, Škoda Felicia a Peugeot 307 mali na streche leví pár. Majiteľ áut s nimi takto bežne jazdil po meste aj v jeho okolí. Stal sa tak centrom záujmu Košičanov na sociálnych sieťach, pričom ho viacerí nazvali Levím kráľom.

Ťažko povedať, čo ho k tomu viedlo. S majiteľom sa nám nepodarilo skontaktovať. No niektorí ľudia na sociálnych sieťach v tom mali jasno. „Karlos Vémola dorazil do Košíc,“ napísal jeden, ďalší kontroval, že vie, prečo sú na streche levy. Dostal pokutu na dovolenke v Chorvátsku, tak z pomsty tam ukradol levy. Ďalší Košičan na sociálnej sieti tvrdí, že levy mal na streche upevnené pomocou suchého zipsu.

Levy na streche

Leví kráľ", ktorý jazdil po Košiciach už o obe autá prišiel. Odtiahla ich mestská polícia.

Fotogaléria
Autá s levmi na streche vzbudzovali v Košiciach...
Autá s levmi na streche vzbudzovali v Košiciach...
+2Autá s levmi na streche vzbudzovali v Košiciach...
ford-bronco-stand-up-patent Čítajte aj Absolútny úlet: Ford chce, aby bolo možné auto šoférovať aj postojačky

Obe autá boli naposledy zaparkované pred železničnou stanicou v Košiciach. Tak, či onak, majiteľ áut dojazdil. Lepšie povedané, už nebude mať na čom jazdiť. Keďže obe autá nemali platnú STK a nespĺňali podmienky na premávku po verejných komunikáciách, policajti z nich zobrali evidenčné čísla.

„Dňa 15. 07. 2023 v čase o 15:10 hliadka OO PZ Košice Staré mesto si pri vykonávaní hliadkovej činnosti na ul. Staničné námestie v Košiciach všimla prichádzajúce vozidlo zn. Peugeot, ktoré malo na streche pripevnené dve sochy levov. Policajná hliadka vodiča vyzvala, aby predložil doklady potrebné k vedeniu a prevádzke vozidla, a aby predložil príslušný doklad o montáži a schválení sôch levov na streche vozidla. Vodič uviedol, že nemá pri sebe osvedčenie o evidencii, doklad o vykonaní technickej a emisnej kontroly, doklad o zaplatení PZP a ani žiaden príslušný doklad o montáži sôch. Z toho dôvodu bolo hliadkou na mieste rozhodnuté zadržanie tabuliek s EČV,“ informovala košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Policajná hliadka vodiča vyzvala a zákonným spôsobom poučila, aby si demontoval tabuľky s EČV, čo odmietol. „Následne na to boli tabuľky demontované členmi hliadky a vodičovi bolo vystavené potvrdenie o ich zadržaní. Vodič bol poučený, aby si zabezpečil vozidlo proti krádeži a odcudzeniu a bola mu zakázaná ďalšia jazda na danom vozidle. Vodičovi bola uložená bloková pokuta vo výške 50 eur,“ dodala hovorkyňa.

Policajti „čapli“ majiteľa auta s levmi aj druhý raz. „Dňa 20.07.2023 v čase o 03:50 hliadka OO PZ Košice Staré mesto si pri vykonávaní hliadkovej činnosti na Staničnom námestí v Košiciach všimla prichádzajúce vozidlo Škoda Felícia, ktoré malo na streche pripevnené 2 ks sochy levov. Policajná hliadka vodiča vyzvala, aby predložil doklady potrebné k vedeniu a prevádzke vozidla a aby predložil príslušný doklad o montáži a schválení 2ks sôch levov na streche vozidla. Vodič uviedol, že nemá pri sebe osvedčenie o evidencii, doklad o vykonaní technickej a emisnej kontroly, doklad o zaplatení PZP a ani žiaden príslušný doklad o montáži 2ks sôch levov. Z toho dôvodu bolo hliadkou na mieste rozhodnuté zadržanie tabuliek s EČV,“ uviedla policajná hovorkyňa.

Následne sa udalosti odohrali tak, ako v prípade Peugeotu. Akurát majiteľ auta tentoraz obišiel bez pokuty.

V oboch prípadoch boli tabuľky s EČV zaslané na oddelenie evidencie vozidiel Krajského dopravného inšpektorátu KR PZ Košice, kde boli bezodkladne zaevidované a zapísané do informačného systému.

Tabuľky je možné vrátiť až po odstránení závad, po uplynutí dôvodov ich zadržania. Vydané – vrátené môžu byť len držiteľovi alebo vlastníkovi vozidla, resp. splnomocnenej osobe. Tento musí predložiť doklady vydané k vozidlu, zákonné poistenie a protokol o vykonanej kontrole STK, vykonanej po zadržaní tabuliek s evidenčným číslom, s výsledkom „spôsobilé“.

Začiatkom týždňa obe autá mestskí strážcovia zákona aj odtiahli. Podľa našich informácií bolo jedno odvezené na šrotovisko, druhé na parkovisko mestskej polície, kde sú autá bez STK a emisných kontrol. Ktovie, možno si dotyčný Košičan opäť zadováži ďalšie autá aj levy na strechu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #autá #Košice #levy