Bude mať Komárno slovenské "dvojičky"? Developer chce premeniť nevyužívané silá na obrie budovy

Nikdy neslúžili na skladovanie obilia, pre ktoré ich v 80-tych rokoch minulého storočia vybudovali. Dve betónové budovy roky chátrali na okraji Komárna. Čo neodniesla ľudská ruka, o to sa postaral čas. Na ich mieste by mali v budúcnosti vyrásť 15-poschodové „dvojičky“ s desiatkami bytov a občianskou vybavenosťou. Ak sa zámer zrealizuje, pôjde o najvyššie budovy v meste.

04.08.2023 08:00
obytný komplex Dvojičky, Hadovce, Komárno,... Foto:
Vizualizácia obytného súboru Dvojičky v komárňanskej mestskej časti Hadovce.
debata

Dve veľkolepé betónové stavby dávajú o sebe vedieť už pred vstupom do Komárna smerom od Kolárova. Nachádzajú sa v tichej časti mesta s názvom Hadovce. Postavili ich pre skladovanie obilia, k ich využitiu však nikdy nedošlo. Poľnohospodárske aktivity sa postupne utlmili. Časom zanikla aj tunajšia stredná poľnohospodárska škola. Na jej mieste vyrástla neskôr nová obytná štvrť.

Byty namiesto schátraných megaskladov na obilie. Vyrastú v Komárne dvojičky?
Video
Zdroj: TV Pravda

Skelety síl chránené vegetáciou boli tiež obľúbeným miestom pre paintball či tréningy airsoftu. Radi ich vyhľadávali aj urbexeri – ľudia, ktorí obľubujú skúmanie opustených často industriálnych budov. Útočisko tu našli aj ľudia bez domova. Dnes v areáli funguje slnečná elektráreň a v tesnej blízkosti sa nachádzajú aj včelie úle.

Srdcom budú dvojičky

Potenciál územia bol dlhodobo nevyužitý. Bratislavská spoločnosť Proctor prišla so zámerom premeniť lokalitu na bývanie. V rámci územného plánu mesta bolo preto potrebné zmeniť funkčné využitie územia na bývanie. „V tejto chvíli už máme právoplatné územné rozhodnutie. Momentálne riešime ďalšie stupne prípravy projektu,“ prezradil konateľ spoločnosti Martin Pastír. Podrobnejšie sa však v tejto fáze k projektu vyjadrovať nechcel.

Srdce obytného komplexu tvoria „dvojičky“, ktoré majú vyrásť na mieste dvoch obrovských síl. V spodnej časti polyfunkčných vežiakov s 15-timi poschodiami sa počíta s občianskou vybavenosťou, zvyšok má tvoriť spolu 208 bytov. Väčšina bude dvojizbových, zvyšné trojizbové. Dvojičky budú prepojené nadzemnou garážou.

Popri nich sú naplánované aj dve štvorposchodové bytovky. Tie ponúknu 110 dvojizbových bytov. V budúcnosti by mohli slúžiť ako nájomné bývanie. V rámci areálu sa počíta aj s využitím existujúcej umelej vodnej plochy, ktorá má v areáli tvoriť ekologický prvok.

Marta (28) sa presťahovala do Hadoviec len prednedávnom. Byt v Komárne vymenila za rodinný dom v tichej mestskej časti. „Je lepšie z toho niečo urobiť, akoby to tam malo stáť bez využitia,“ myslí si o projekte. Pozitívum vidí aj v tom, že sa rozšíri ponuka bývania pre mladých.

Dve megastavby na okraji Komárna mali slúžiť...
K ich využitiu však nikdy nedošlo, budovy roky...
+6Na mieste obilných megaskladov majú vyrásť...

Otázkou podľa nej je, či sa to bude predávať. „Dnes sú ceny nehnuteľností dosť vysoké a je tiež zložitejšie získať úver. Momentálne predávame dvojizbový byt. Podľa makléra je ich v súčasnosti v ponuke viac ako 100,“ vraví mladá žena.

Zanedbaná lokalita si podľa Štefana (56) zaslúži pozornosť. „Roky zostávala bez povšimnutia, ako aj celá mestská časť,“ pripomína. Zamýšľa sa však nad tým, ako to zmení relatívne pokojnú časť Komárna. Naráža pri tom najmä na situáciu s dopravou.

Posledný raj pre developerov?

Primátor Komárna Béla Keszegh potvrdzuje, že v tejto súvislosti prichádzali od ľudí najvážnejšie podnety. „Zaujímali sa, aká bude dopravná záťaž, keď tam bude bývať toľko ľudí,“ hovorí. Hadovce sú podľa neho pokojnou mestskou časťou. Pravú stranu pri vstupe do mesta lemujú rodinné domy, no sú tu aj priestory pre podnikateľskú činnosť.

„Odkedy máme nový most, po ktorom už môžu jazdiť kamióny, tak nákladná doprava ide aj cez Komárno. Prechádza Hadovcami smerom na Kolárovo a ďalej. Ide najmä o poľských kamionistov,“ približuje Keszegh. Pre zámer bytového komplexu žiadali ľudia aj vypracovanie dopravnej štúdie. Problém by podľa primátora riešil obchvat, ktorý tu chýba.

Ako hovorí, bytov bol v minulosti nedostatok. „Ekonomická situácia nebola v Komárne dlhý čas ideálna, aj nezamestnanosť bola vyššia,“ približuje. Dnes už podľa neho cítiť zmenu, stavebné aktivity sa rozbehli. „Aj mesto buduje vlastné nájomné byty,“ pripomína s tým, že na to získali štátnu dotáciu. Ide o štartovacie byty pre rodiny.

V blízkej budúcnosti sa dá podľa neho očakávať, že v Hadovciach bude asi najväčšia developerská činnosť. „Ostatné mestské časti sú už relatívne plné. Hadovce ešte ponúkajú celkom dobré možnosti pre developerov,“ dodáva.

Za návrhom bytového komplexu s dvojičkami stojí architekt Marián Ferjo. Pôvodne pracoval s myšlienkou, že by sa silá zrekonštruovali. „Silá sú v tvare šesťuholníkov. Keď som tam začal navrhovať byty, vychádzalo tam veľa ‚hluchého‘ priestoru,“ vraví. Ako dodáva, nevyužívané sklady sa nakoniec zbúrajú až po základovú dosku.

„Betón sa zomelie, zrecykluje a nanovo použije na stavbu,“ približuje architekt. Vzhľad bytoviek je atypický. „Chcel som ním trochu naznačiť pôvodný tvar síl,“ prezrádza. Využil pri tom aj základy, ktoré ostanú po zbúraní nevyužívaných megastavieb. Pri návrhu zohrala úlohu aj orientácia na svetové strany.

Navlas rovnaké bytovky sú nevšedné aj tým, že ich spodná časť s občianskou vybavenosťou sa tvarovo líši od zvyšnej časti s bytmi. „Dvojičky prepája garáž. Spolu s občianskou vybavenosťou, ktorá je plánovaná v prvých dvoch podlažiach, je navrhovaná s predsadeným perforovaným obvodovým plášťom organického tvaru. Bytová časť má geometricky pravidelný pravouhlý tvar. Sú to kubusy poukladané za sebou,“ približuje architekt.

Reality v Komárne

„V porovnaní s minulosťou realitný trh momentálne trochu stagnuje,“ hovorí Jaroslav Polách, vedúci realitnej kancelárie Alpia v Komárne. Je to vidieť aj na tom, že v súčasnosti viac prenajímajú. „Ako kancelária urobíme viac prenájmov ako predajov,“ dopĺňa.

Predaj bytov podľa neho viac-menej stojí. „V tejto oblasti je najväčšia ponuka, ľudia si majú z čoho vyberať. Tým pádom sa predáva to, čo je naozaj zaujímavé napríklad z hľadiska pomeru ceny a kvality či lokality. Na tie zaujímavejšie ponuky sa niekto prihlási, ostatné stagnuje,“ dodáva Polách.

Koľko stojí nový byt:

Sohopark Hadovce

  • 2-izbový byt (58,52 m2) s balkónom (3,73 m2) – 134 010,80 eur
  • 3-izbový byt (88,25 m2) s balkónom (8,35 m2) – 202 092,50 eur
  • 4-izbový byt (128,36 m2) s balkónom (8,93 m2) – 293 944,40 eur

Viva Park pri národnej kultúrnej pamiatke Bašta VII

  • 3-izbový byt (84,57 m2) s terasou (9,78 m2) – 202 900
  • 4-izbový byt (107,48 m2) s terasou (30,99 m2) – 311 560 eur

uvedené ceny sú cenami bytov „na kľúč“. Okrem výbavy sú súčasťou ceny aj vnútorné dvere, dlažby, obklady, parkety, zariadenie kúpeľní, svietidlá, vypínače a konektory

White Square centrum Komárna

  • 2-izbový byt (50,35 m2) s lodžiou (6,35 m2) – 121 642 eur
  • 3-izbový byt (72,75 m2) s lodžiou (6,1 m2) – 169 763 eur
  • 4-izbový byt (127,62 m2) s lodžiou (89,3 m2) – 451 070 eur

ceny sú uvedené bez nábytku a vybavenia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Komárno #bytovky #dvojičky #sila #Hadovce