Problémového medveda pri Detve ešte neodstránili, túla sa niekde po lesoch

Problémového medveďa, ktorého v Detve a v jej okolí evidoval Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP), zatiaľ neodstránili z populácie. TASR to v piatok potvrdila hovorkyňa ŠOP SR Kristína Bocková. Na začiatku augusta však podotkla, že problémového medveďa v najbližších dňoch odstránia.

11.08.2023 17:09
debata (9)

Ako v piatok uviedla, aktuálne sa tento medveď nezdržiava v intraviláne a ani v blízkosti mesta Detva. Zásahový tím podľa nej monitoruje situáciu. „Informoval tiež miestne poľovné združenie, že medveď bude v prípade ďalšieho opakovaného výskytu odstránený z populácie,“ objasnila hovorkyňa.

Začiatkom augusta spomenula, že údaje zásahového tímu svedčia o rýchlo postupujúcej strate plachosti tohto problémového medveďa a nízkej senzitivite na plašenie. „Jeho správanie bolo po monitorovaní vyhodnotené ako reálne riziko ohrozenia zdravia a života,“ konštatovala.

Podľa medializovaných informácií sa totiž medveď počas júlového víkendu (22. – 23. 7.) v noci prechádzal v okolí autobusovej stanice a obchodného centra v Detve. Šelma sa pôvodne z detvianskej miestnej časti Kostolná presunula do časti Malý Sliač pri Vígľaši. „Opäť sme však dostali hlásenia o jej výskyte v intraviláne Detvy. Je to medveď, ktorý nejaví známky plachosti ani pri použití averznej terapie,“ spresnila Bocková koncom júla.

Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana dlhodobo upozorňuje na to, že s populáciou sa niečo deje. „Zmena správania je prudká. Medvedice sa približujú k ľudským sídlam, čo pre ne nie je charakteristické,“ zdôraznila.

Riaditeľka Správy CHKO Vladimíra Fabriciusová doplnila, že na Poľane bola regulácia medveďov naposledy pred šiestimi rokmi. Podľa nej je potrebná legislatívna podpora i úprava smernice o druhoch tak, aby chránené druhy mohli byť riadené.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď #Zásahový tím pre medveďa hnedého