Kaštieľ Ostrolúckych navštívia trinásti potomkovia rodu. Otvoria izbu Štúrovej Adely

Vežičku, v ktorej mala izbu Adela Ostrolúcka, cez víkend sprístupnia. Kaštieľ v Ostrej Lúke, kde priateľka Ľudovíta Štúra prežila svoje najkrajšie časy, je kompletne zrekonštruovaný. Jeho súčasný majiteľ, ktorý tam aj býva, splnil sľub daný obci pri kúpe tejto nehnuteľnosti - brány po obnove otvára širokej verejnosti. Chýbať pritom nebude početné príbuzenstvo rodiny, po ktorej pamiatka nesie meno.

23.09.2023 07:00
debata
Vynovený kaštieľ Ostrolúckych
Video
Zdroj: TV Pravda

Rodové sídlo Ostrolúckych bolo ešte pred pár rokmi opustené a v havarijnom stave. Jeho väčšinová časť vtedy patrila obci a šestina súkromným osobám. Samospráva ho chcela zrekonštruovať z eurofondov, no spoluvlastníci nesúhlasili. Po dlhších „ťahaniciach“ sa obci túto pamiatku podarilo, v roku 2019, predať za 250-tisíc eur podnikateľovi Róbertovi Dičérovi. Ten sa tam už, po kompletnej obnove, vlani v lete nasťahoval s celou svojou rodinou. Zároveň pôsobí ako obecný poslanec v tamojšom zastupiteľstve. Keďže s médiami o svojom novom sídle nekomunikuje, oslovili sme vedenie obce.

Vežičky sú v zadnej časti kaštieľa. Adela mala...
V obci má Adela aj pamätnú tabuľu.
+4Knižnica Ostrolúckych vo zvolenskom múzeu...

Samostatný vchod

Starosta Juraj Jelok Pravde prezradil, že už tento víkend ich čaká veľká udalosť. Izbu Adely Ostrolúckej, konkrétne prízemie vežičky, v ktorej bývala, sprístupní majiteľ kaštieľa verejnosti už túto sobotu (23. 9.). Samozrejme, aby nedošlo k narúšaniu súkromia vlastníka, je tam samostatný vchod. Do vežičky sa dá totiž vojsť aj od hlavnej cesty.

„V rámci toho bude otvorený tiež priľahlý park. Počas bežného roka by to malo byť otvorené každý víkend. V lete pravdepodobne na dennej báze. Ľudia tam nájdu informácie o rode Ostrolúckych, ale aj zvon či krstiteľnicu z už neexistujúceho artikulárneho kostolíka, ktorý na sklonku druhej svetovej vojny zničili Nemci,“ povedal Jelok. V súčasnosti sa na mieste zaniknutého chrámu nachádza hrobka, v ktorej sú uložené aj pozostatky Adely. Tá umrela v mladom veku, ako 28-ročná, na týfus.

Podzámčok, obec Čítajte aj Dedinke v strede Slovenska stúplo obyvateľstvo na dvojnásobok. Väčšinu tvoria mladí ľudia

Na informačných paneloch spolupracovali s odborníkmi z Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene, kde od roku 2015 existuje stála expozícia rodiny Ostrolúckych a Ľudovíta Štúra. „Vstupné sa vyberať nebude, v pláne nie je ani žiadny sprievodca,“ hovorí starosta. Keďže toto vzácne miesto bude v podstate bez dozoru, nainštalovali tam bezpečnostné kamery. „Návštevník môže do tej izby voľne vojsť v rámci otváracích hodín,“ podotkol.

Osobné veci Štúrovej priateľky tam však ľudia nenájdu. Ak by ich ale chceli vidieť, príležitosť na to je v spomínanom múzeu v neďalekom Zvolene. V ňom vystavujú spinet, písací stolík či vejár, ktorý Adela používala. Nechýba ani bohatá časť knižnice rodiny Ostrolúckych s približne dvetisíc titulmi.

zväčšiť Vežička (vpravo), ktorú obývala Štúrova Adelka,... Foto: Eva Štenclová, Pravda
kaštieľ, Ostrá Lúka, vežička Vežička (vpravo), ktorú obývala Štúrova Adelka, otvoria pre verejnosť.

Príbuzní z Maďarska

Jelok upozornil, že v čase otvorenia môžu ľudia nazrieť, po dlhých rokoch, aj do hrobky Ostrolúckych. Návštevníci budú mať teda jedinečnú šancu dostať sa aj do priestorov, ktoré sa v minulosti nachádzali pod už zaniknutým kostolom.

„Prídu tiež príslušníci rodiny Ostrolúckych, teda potomkovia šľachticov, ktorí tu pôsobili. Účasť potvrdili trinásti – pricestujú z Maďarska. Spoločne budeme klásť vence a potom prestrihneme pásku pred vstupom do vežičky,“ priblížil starosta program slávnosti. Dodal, že pre obec to bude významný deň, lebo záchrana pamiatky spojenej s menami našich významných dejateľov im dlhodobo ležala na srdci.

Kaštieľ Ostrolúckych postavili v roku 1636. Z jednej strany je renesančný a z druhej barokový. Na poschodí je dvanásť izieb. Prízemie tvorili kuchyne, sklady a služobné miestnosti. V tomto letnom sídle svojich rodičov prišla Adela na svet v marci 1824. Ľudovíta Štúra tam spoznala v roku 1846, dával jej hodiny slovenčiny a poľštiny. Celkovo ovládala osem jazykov. Žiaľ, táto vzdelaná mladá žena zomrela veľmi skoro, vo veku nedožitých 29 rokov. Vo Viedni podľahla, pár dní pred svojimi narodeninami, týfusu. O tom, že k Ostrej Lúke mala silný vzťah, svedčí aj jej posledné želanie – chcela byť pochovaná v tamojšej hrobke neďaleko kaštieľa. Keďže umrela v čase, keď celú krajinu pokrýval sneh, s prevozom jej tela museli počkať do jari.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Banskobystrický kraj #Ostrá Lúka