Zásah NAKA v Nitre. Zadržali exšéfa nitrianskeho inšpektorátu práce aj známeho podnikateľa

V rukách polície skončil počas dnešnej akcie NAKA s krycím názvom Bizón exšéf nitrianskeho inšpektorátu práce Róbert Bulla a niekdajší majiteľ známej siete penziónov Hoffer Juraj Varga. Ako prvý o tom informoval portál Startitup.sk. Akcia elitných policajtov prebiehala v Nitrianskom kraji od skorého rána.

26.09.2023 10:30 , aktualizované: 16:22
Róbert Bulla Foto:
Elitní policajti zadržali v rámci dnešnej policajnej akcie Róberta Bullu, bývalého šéfa nitrianskeho inšpektorátu práce.
debata (15)

„Od šiestej hodiny ráno bola na rôznych miestach v Nitrianskom a Bratislavskom kraji vykonaná policajná akcia s krycím názvom Bizón. Bola zameraná predovšetkým na zadržanie páchateľov, ktorí sa v minulosti dopúšťali korupčnej trestnej činnosti na úseku Inšpektorátu práce Nitra,“ informovala Zuzana Hrabovská z Odboru komunikácie a prevencie na Prezídiu PZ.

Ako dodala počas akcie bolo zadržaných päť osôb. Vykonaných bolo osem domových prehliadok, pri ktorých bolo zaistené väčšie množstvo nosičov elektronických dát, ako aj rôzny listinný materiál. V súčasnej dobe prebiehajú procesné úkony.

Vlani v januári bol Bulla zaistený počas akcie s názvom Agentúra. Ako uvádza Startitup, Bulla mal podľa uznesenia o vznesení obvinenia stáť na čele zločineckej skupiny, ktorá pôsobila na území Nitrianskeho a Trnavského kraja od septembra 2016 až do konca roka 2020. Fungovala hlavne v mestách Galanta, Sereď a Gabčíkovo.

Jeden z penziónov Hoffer. Foto: fb/Hoffer penzión
hoffer nitra Jeden z penziónov Hoffer.

V tom čase Bulla šéfoval nitrianskemu inšpektorátu práce. Ako v minulosti uviedol pre portál Aktuality.sk, za riaditeľa inšpektorátu bol menovaný ako odborník už za vlády Ivety Radičovej. Na inšpektoráte pôsobil sedem rokov, odišiel v roku 2019. Skupina mala zabezpečovať ochranu „podnikateľov“, ktorí nelegálne vyrábali cigarety, zamestnávali cudzincov či obchodovali s pohonnými látkami. Bulla mal pritom podľa polície inkasovať tisíce eur aj do vlastného vrecka.

Počas akcie Agentúra obvinila polícia celkovo 12 ľudí z prostredia polície či finančnej správy. Medzi obvinenými bol aj Bernard Slobodník, bývalý šéf Národnej jednotky finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry. Bulla odmieta, že by stál na čele nejakej organizovanej skupiny, ba dokonca že by nejaká skupina existovala.

Dvanásť ľudí obvinila polícia spolu z 11 skutkov, a to pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, korupčnú trestnú činnosť a pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Pre štyroch z nich navrhoval vyšetrovateľ NAKA väzbu. Okrem Bullu išlo o expolicajta Mária Šranka a dvoch bývalých funkcionárov Kriminálneho úradu Finančnej správy (KÚFS) Martina Zmeka a Karola Ceba. Zmeko s Cebom mali zabezpečovať informácie o podnikateľoch, ktorí mali mať problém s daniarmi. Neskôr im s nimi mala skupina za úplatok pomôcť. Štvoricu napokon do väzby nevzali.

V roku 2021 upozornili Aktulity.sk na to, že sa exšéf nitrianskeho inšpektorátu práce poznáva s Ľudovítom Makóom či Norbertom Bödörom. Zároveň poukázali na to, že jeho rodina vlastní miliónový majetok. „Bullov otec, ktorý pracuje ako opravár televízorov, vlastní v Nitre tri domy, pozemky a štyri byty v hodnote významne prevyšujúcej milión eur,“ napísali Aktuality.sk.

Pred vyše desiatimi rokmi čelil Bulla ako šéf nitrianskych inšpektorov práce podozreniam z korupcie priamo vo svojich radoch. Upozornil na to anonymný podnet, ktorý bol zaslaný aj do médií. Denník Sme neskôr, 12. októbra 2012, zverejnil nahrávku zo skrytej kamery.

Nahrávka zachytila stretnutie Bullovho podriadeného s kontrolovaným podnikateľom v oblasti autodopravy. Inšpektor mu navrhol zníženie pokuty za zistené nedostatky. Zároveň mu podľa denníka Sme navrhoval, že pre jeho firmu zabezpečí školenia a ďalší servis a v budúcnosti už nebude mať problémy s kontrolami.

Bulla mal podľa anonymu o existencii nahrávky vedieť už dlhšie, a napriek tomu nekonal. „Ako úrad sme nevideli dôvodnosť podania trestného oznámenia, nakoľko záznam z videa neniesol znaky skutkovej podstaty žiadneho trestného činu,“ vyjadril sa Bulla pre Aktuality.sk. So zamestnancom rozviazali pracovný pomer.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Inšpektorát práce #policajná akcia #nitriansky kraj #NAKA