Rok od tragédie na Zochovej. Staromestskú ulicu pre pietnu spomienku v pondelok večer uzavrú

Staromestská ulica v centre Bratislavy bude v pondelok približne od 19.00 h uzavretá. Dôvodom je pietna spomienka na tragickú dopravnú nehodu na zastávke Zochova, informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff s tým, že predpokladaný čas dopravného obmedzenia je niekoľko desiatok minút.

02.10.2023 12:19
zochova, nehoda Foto: ,
Na bratislavskej Zochovej ulici v centre mesta narazilo 4. 10. 2022 auto do ľudí na zastávke mestskej hromadnej dopravy.
debata (1)

Priblížil, že počas obmedzenia nebude možný prejazd vozidiel od Hodžovho námestia v smere do Petržalky. „Súčasne je potrebné, aby vodiči počítali aj s dopravnými obmedzeniami na priľahlých uliciach v okolí Staromestskej ulice, a to najmä Pilárikovej ulice,“ dodal Szeiff.

Ľudia bez šance. Desivé zábery z nárazu auta na Zochovej
Video

Vodičov vyzval na rešpektovanie pokynov polície a pokiaľ to bude možné, aby sa tomuto úseku vyhli, prípadne na prejazd využili alternatívnu trasu.

Zochova / Auto smrti / Čítajte viac Mišíková: 15 rokov je prísny trest, súd musí prihliadať na to, že Dědeček skutok oľutoval

„Presne rok po tejto tragédii organizujú študenti a študentky Univerzity Komenského, Slovenskej technickej univerzity a Vysokej školy múzických umení pietne podujatie, ktorým si uctia pamiatku obetí,“ ozrejmilo hlavné mesto na sociálnej sieti.

Na bratislavskej Zochovej ulici v centre mesta...
Na bratislavskej Zochovej ulici v centre mesta...
+24Na bratislavskej Zochovej ulici v centre mesta...

Opitý vodič vozidla zn. Škoda SuperB Dušan Dědeček zišiel 2. októbra minulého roka večer v Bratislave vo vysokej rýchlosti okolo 140 kilometrov za hodinu mimo vozovku na zastávku mestskej hromadnej dopravy Zochova. V tom čase sa tam nachádzalo približne 40 osôb, pričom vozidlo zrazilo ľudí čakajúcich na spoj. Na mieste zahynuli štyri osoby, traja ľudia boli v kritickom stave prevezení do nemocníc, ďalší traja utrpeli zranenia vyžadujúce si ich ošetrenie v nemocniciach. Následne pribudla ďalšia obeť, bolo ňou 21-ročné dievča. U vodiča po nehode zistili prítomnosť alkoholu na úrovni 1,7 až 2 promile.

Dědeček sa o týždeň postaví pred odvolací súd

Dušan Dědeček sa má v pondelok 9. októbra postaviť pred senát Krajského súdu v Bratislave. Súd sa bude zaoberať odvolaním prokuratúry voči 15-ročnému trestu, ktorý obžalovanému v júni tohto roku uložil Mestský súd Bratislava I. Podanie odvolania vo veci nariadil generálny prokurátor Maroš Žilinka. Uložený trest totiž považoval za neprimerane nízky, dôsledne nezohľadňujúci spôsob spáchania činu, jeho následky a osobu páchateľa. Ako vyplýva z rozpisu pojednávaní súdu, verejné zasadnutie vo veci je vytýčené aj na štvrtok 12. októbra.

Za nehodu, ktorá si vyžiadala päť ľudských životov, uložil Mestský súd Bratislava I v júni tohto roka obžalovanému trest 15 rokov odňatia slobody v zariadení s minimálnym stupňom stráženia. Uznal ho totiž za vinného z obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia. Súd takisto obžalovanému uložil trest zákazu šoférovania na 10 rokov a ochranný dohľad v dobe troch rokov. Dědeček už predtým urobil vyhlásenie o svojej vine.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #tragická nehoda na Zochovej