Bratislava avizuje zúženie jazdných pruhov na Staromestskej ulici

Mesto Bratislava avizuje projekt, ktorý má priniesť čiastočné riešenie na zlepšenie dodržiavania rýchlosti na Staromestskej ulici. V nasledujúcich týždňoch má dôjsť k zmene vodorovného dopravného značenia, má ísť najmä o zúženie šírky jazdných pruhov. Informuje o tom na sociálnej sieti primátor Bratislavy Matúš Vallo. Hlavné mesto tak reaguje v súvislosti s vlaňajšou tragickou dopravnou nehodou.

03.10.2023 12:06
debata (12)

„Princíp je jednoduchý, ale v zahraničí overený a účinný. Užšie jazdné pruhy psychologicky navádzajú vodičov, aby jazdili pomalšie práve na úsekoch, akým je Staromestská, kde priestorové pomery navádzajú na rýchlu jazdu,“ konštatuje Vallo.

Ľudia bez šance. Desivé zábery z nárazu auta na Zochovej
Video

Ubezpečuje, že úprava nebude mať vplyv na kapacitu a priepustnosť samotnej komunikácie. Je presvedčený, že sa takto dá zlepšiť dodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti 50 kilometrov za hodinu bez toho, aby sa zhoršila doprava. Okrem toho je v príprave ucelená stratégia dopravných úprav pre danú lokalitu, s ktorou súvisí aj revitalizácia priľahlých verejných priestorov vrátane lokality Zochova. Zámerom je vytvoriť tam najmä bezpečný mestský priestor bez bariér.

Pochod na pamiatku obetí nedeľňajšej tragickej...
Pochod na pamiatku obetí nedeľňajšej tragickej...
+6Pochod na pamiatku obetí nedeľňajšej tragickej...
Marian Repa aktual Čítajte viac Kauza Zochova: výsmech spravodlivosti?

Primátor zároveň pripomína dlhodobú snahu mať možnosť kontrolovať dodržiavanie povolenej rýchlosti zo strany samospráv. Tieto kontroly môže v súčasnosti vykonávať len Policajný zbor, samospráva žiada, aby túto kompetenciu dostala aj mestská polícia. Problém s dodržiavaním rýchlosti nie je len na predmetnej Staromestskej ulici, ale na viacerých frekventovaných úsekoch. „Dúfam, že nová vláda a nové zloženie parlamentu túto zmenu konečne schvália,“ odkazuje Vallo.

Nehoda na Zochovej veľa nezmenila

Po tragédii z autobusovej zastávky žiadali ľudia pre obvineného Dušana Dědečka exemplárny trest. Nehôd pod vplyvom alkoholu žiaľ neubudlo.

Fotogaléria
Nehoda v obci Sverepec. Vodička (53) Škody...
Obvinený šofér Dušan Dědeček skončil vo väzbe....
+10Obvinený šofér Dušan Dědeček skončil vo väzbe....

K dopravnej nehode na zastávke Zochova na Staromestskej ulici v Bratislave došlo pred rokom po tom, ako auto s opitým vodičom narazilo do ľudí stojacich na zastávke. Nehoda si vyžiadala piatich mŕtvych a piatich zranených.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava