Situácia v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach je alarmujúca, dôvodom je žltačka

Situácia v súvislosti s hepatitídou typu A je v Detskej fakultnej nemocnici (DFN) v Košiciach alarmujúca. Všetky lôžka infekčného oddelenia sú obsadené, informoval jej riaditeľ Andrej Koman.

04.10.2023 14:54 , aktualizované: 16:46
Detská fakultná nemocnica Košice Foto: ,
Detská fakultná nemocnica Košice.
debata (5)

„Na 25 lôžkach detského infekčného oddelenia leží aktuálne 25 pacientov s hepatitídou, z toho v utorok (3. 10.) bolo prijatých sedem nových pacientov z Keceroviec, Boliarova a mestskej časti Košice-Šaca,“ uviedla nemocnica s tým, že nie je kam umiestniť pacientov s inými diagnózami.

SR MZ zdravie Svetový deň čisté ruky baktérie BAX Čítajte viac Hygienici nariadili zákaz stretávania, dezinfikujú autobusy aj poštu. V prešovskom okrese zúri žltačka

Pracovníci DFN celý tento rok zápasia s hepatitídou typu A u detí z okolia Košíc. Toto ochorenie sa ešte na prelome rokov rozšírilo na košickom Luníku IX a vo februári vzniklo nové ohnisko v Moldave nad Bodvou. Následne v období jarných prázdnin došlo k preťaženiu detského infekčného oddelenia.

Podľa Komana sa DFN pričinila k zníženiu počtu nových prípadov priamo v teréne. Očkovaním sa podarilo eliminovať šírenie v Moldave nad Bodvou. Začiatkom leta však už začali pribúdať nové ohniská ochorenia v iných oblastiach. K očakávanému dlhodobému poklesu pacientov so žltačkou tak nedošlo. „Od začiatku roka do dnešného dňa evidujeme už viac ako 400 detských pacientov s hepatitídou typu A,“ dodal.

Pripomenul tiež, že aktuálna epidémia žltačky zvýrazňuje kapacitné problémy, na ktoré nemocnica dlhodobo poukazuje. Systémovým riešením priestorovo poddimenzovaného infekčného oddelenia i ďalších pracovísk DFN by podľa neho bola realizácia nadstavby nemocnice. „Uvedený projekt má DFN pripravený už dlhšie a jediné, čo chýba na jeho realizáciu, sú peniaze. Celkovo ide o sumu 35 miliónov eur,“ dodal s tým, že napriek opakovaným žiadostiam o vyčlenenie finančných prostriedkov na projekt však doteraz k rozhodnutiu o jeho financovaní nedošlo.

V okrese Prešov evidujú vyše 130 prípadov žltačky, prijali preto opatrenia

Viac ako 130 prípadov vírusovej hepatitídy typu A (VHA) a štyri aktívne ohniská nákazy, ktoré sú v obciach Červenica, Tuhrina, Abranovce a Varhaňovce, evidujú hygienici v okrese Prešov. Informovali o tom po stredajšom zasadnutí regionálnej protiepidemickej komisie s tým, že situácia sa zhoršuje v prešovskej nemocnici, kde je na infekčnom oddelení hospitalizovaných 85 pacientov s VHA a kapacita oddelenia je 90 lôžok. Na komisii prijali preto viacero opatrení.

Nariadili mimoriadne očkovanie detí do 15 rokov. „A to v obciach, kde sa vyskytujú tieto prípady, taktiež aj v exponovaných obciach v okolí, kde je nízky hygienický štandard a kde je možný predpoklad ďalšieho šírenia tohto ochorenia. Taktiež sme sa zhodli na mimoriadnej prevádzke zariadení pre deti a mládež. To znamená, budeme inštruovať následne učiteľov, ako majú postupovať a učiť deti k základom osobnej hygieny,“ uviedol po rokovaní komisie regionálny hygienik Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove Jozef Varga.

Samosprávy budú upozorňovať ľudí, ktorí sú podozriví z nákazy alebo môžu byť infekční, aby sa zbytočne nepohybovali a dodržiavali domácu izoláciu. Vyhlásenie mimoriadnej situácie komisia nateraz neodporúča. „Zhodnotili sme, že situácia ešte nie je taká, aby vyhlásenie mimoriadnej situácie nejako pomohlo,“ vysvetlil Varga.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas považuje aktuálnu situáciu v Prešovskom okrese za možné riziko vzniku ďalších epidémií. Nateraz je podľa neho ťažké vyjadriť sa k prognóze. Za najvypuklejší problém označil počet voľných lôžok v prešovskej nemocnici. „V súčasnosti prebieha rokovanie na úrovni ministerstva zdravotníctva so zdravotníckymi zariadeniami v rámci Prešovského kraja, kde diskutujú, ako by mohli pomôcť, prípadne prevziať nejakých pacientov,“ povedal.

Z nemocnice pre TASR uviedli, že situáciu zatiaľ zvládajú. „Ďalšie opatrenia budú závisieť od ďalšieho vývoja situácie,“ povedal pre TASR riaditeľ nemocnice Ľubomír Šarník. Komisia podľa regionálneho hygienika odporučila nemocnici zákaz návštev, ktorý by mal platiť od štvrtka (5. 10.).

Vakcín proti VHA je podľa Mikasa obmedzené množstvo, ale nejaké sú, ktorými sa prioritne budú očkovať deti v dotknutých lokalitách. „Ministerstvo zdravotníctva vyvíja kroky, aby sa doviezli vakcíny zo zahraničia a mohli sme zaočkovať aj deti v ostatných lokalitách, kde ešte epidémia neprebehla, a takto by sme preventívne ochránili tieto deti,“ priblížil hlavný hygienik s tým, že je potrebné zaočkovať stovky detí.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #žltačka #hepatitída typu A #Detská fakultná nemocnica v Košiciach