S terminálom za desiatky miliónov sa Trenčín rozlúčil. Budú ošarpané stanice hanbou Európskeho hlavného mesta kultúry?

Desiatky rokov nevideli zásadnú investíciu. Trenčianska autobusová a železničná stanica, dopravné uzly krajského mesta, roky chátrajú. O ich rekonštrukcii sa pritom hovorí už dlho. Veľkolepý plán dokonca počítal s vybudovaním dopravného terminálu podobnému letisku. Z projektu za vyše 100 miliónov eur zišlo. Stihnú stanice opraviť do roku 2026, kedy sa v Trenčíne spustí projekt Európskeho hlavného mesta kultúry?

07.10.2023 10:00
autobusová stanica, Trenčín, rekonštrukcia Foto:
Autobusová stanica v Trenčíne vyzerá desiatky rokov rovnako.
debata (9)

Terminál mal prepojiť jestvujúcu železničnú a autobusovú stanicu do jedného celku. Jeho súčasťou mali byť obchody, služby aj spoločné informačné centrum pre dopravcov i mesto. Prácu tu malo nájsť asi 600 ľudí.

Pohľad z dronu na dominantu Trenčína
Video

V krajskom meste sa tak mala zrevitalizovať nelichotivá lokalita a zmenou mal prejsť aj samotný dopravný systém. Plány však stroskotali a projekt, ktorý mal byť dokončený na prelome rokov 2015 a 2016, už nie je životaschopný.

Súdny spor pre terminál

Dnes sa hovorí o samostatných rekonštrukciách oboch staníc. Ich vzhľad, ktorý nezodpovedá 21. storočiu, býva často terčom kritiky cestujúcej verejnosti. Železničnú stanicu sa chystá opravovať jej vlastník – Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Aj autobusová stanica čaká na svoju obnovu, no zámer stojí na krehkých základoch.

Mesto a vlastník pozemkov, ktorým je Slovenská investičná a realitná spoločnosť (SIRS), sú od roku 2018 v súdnom spore. „Súdne spory sú prerušené. Aktuálne sa rokuje, či vieme dosiahnuť mimosúdnu dohodu,“ komentovala súčasnú situáciu hovorkyňa mesta Erika Ságová.

Fiesta, železničný most, premena, obnova, projekt, Trenčín Čítajte viac Most ponad Váh pretvoria na unikát, podobný u nás nenájdete. Ľudia sa dostanú aj na strechu zelenej promenády

Spor sa dostal na súd, keď mestu došla trpezlivosť a rozhodlo sa odstúpiť od kúpnych zmlúv. Predané pozemky chcelo späť. V roku 2018 sa magistrát obrátil na súd so žalobou o určenie vlastníckeho práva k daným pozemkom.

Napriek súdnem sporu došlo k obnoveniu spoločných rokovaní. Trenčiansky primátor Richard Rybníček sa v minulosti pred médiami vyjadril, že odmieta súdnu cestu ako jediné riešenie, keďže proces by mohol trvať niekoľko rokov a priestor by naďalej chátral.

Takto by mal vyzerať dopravný terminál v... Foto: Vizualizácia SIRS
terminál, trenčín Takto by mal vyzerať dopravný terminál v Trenčíne za vyše 100 miliónov eur

Výsledok sa napokon dostavil v podobe okresaného projektu rekonštrukcie autobusovej stanice. K dispozícii sú už aj vizualizácie vynoveného priestoru, v tomto štádiu ich však nechce investor ani mesto zverejňovať.

„To, ako bude autobusová stanica vo finále vyzerať, už máme s mestom odsúhlasené,“ priblížila hovorkyňa SIRS Ivana Strelcová. Na stanici nájdu cestujúci klientske centrum s bežnými službami a čakárňou pre cestujúcich. „Súčasťou autobusovej stanice bude aj prevádzka občerstvenia,“ doplnila.

Prejdú obnovou do roku 2026?

Odhadované náklady na obnovu stanice už má investor vyčíslené, no zverejní ich až keď projekt dostane zelenú. V súčasnosti sa podľa Strelcovej vyhotovujú projekty pre stavebné povolenie. „S výstavbou začneme po kompletnom odsúhlasení všetkých orgánov.“ Podľa našich informácií by mohla byť rekonštrukcia stanice dokončená ešte v budúcom roku.

Vzhľadom na blížiaci sa projekt Európskeho hlavného mesta kultúry je obnova oboch staníc v záujme samosprávy. „Ohľadom železničnej stanice nám minister dopravy Pavol Lančarič na stretnutí pred asi dvomi týždňami prisľúbil, že urobia všetko pre to, aby do konca roka 2025 bola železničná stanica zrekonštruovaná,“ tlmočila Ságová.

horský priechod, Biela hora, Trnavský kraj Čítajte viac Miestami príliš úzka, hrozia i zosuvy. Rekonštrukcia na Bielej hore na mesiace skomplikuje dopravu

ŽSR už má od júna vypracovanú architektonickú štúdiu. „Momentálne sme vyhlásili verejné obstarávanie na projektovú dokumentáciu pre stavebné povolenie a realizáciu,“ priblížila hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová. Ponuky môžu uchádzači predkladať do 23. októbra 2023.

Potvrdila, že harmonogram počíta so začiatkom prestavby stanice v prvej polovici roku 2025. „Všetko však závisí od úspešného ukončenia všetkých prípravných prác,“ dodala. Náklady na celkovú rekonštrukciu neuviedla s tým, že ich presnejší odhad bude známy až po vypracovaní projektovej dokumentácie vyššieho stupňa.

ŽSR plánuje komplexnú rekonštrukciu objektu výpravnej budovy s nadstavbou na druhom nadzemnom podlaží v prielukách medzi jestvujúcim poschodím a zvýšenou strechou hlavnej haly. Jej cieľom je okrem iného úplné odstránenie nevyhovujúceho stavebno-technického stavu budovy a tiež vytvorenie atraktívnych a zároveň praktických priestorov pre cestujúcich.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #železničná stanica #autobusová stanica