Poškodené kostoly v Jankovciach a Nižnej Sitnici zbúrajú

Kostoly v obciach Jankovce a Nižná Sitnica v okrese Humenné poškodené po pondelkovom zemetrasení budú musieť zbúrať. V prípade poškodeného kostola v Ďapalovciach v okrese Vranov nad Topľou sa ešte čaká na posudok statika, potvrdil prednosta Okresného úradu v Prešove Peter Harvan.

11.10.2023 15:04
Baškovce / Zemetrasenie / Foto: ,
Škody po zemetrasení v obci Baškovce v okrese Humenné 10. októbra 2023
debata

„V Jankovciach dokonca hrozí svojvoľný pád buď zadnej časti kostola alebo veže. Preto sme požiadali aj ľudí, ktorí pri tom kostole bývajú, aby sa nezdržiavali v izbách, ktoré sú otočené smerom ku kostolu a požiadali sme aj kňaza v Jankovciach, aby si našiel iné ubytovanie,“ uviedol prednosta. V Jankovciach sa taktiež musela v utorok večer vysťahovať rodina z domu, ktorý je v zlom stave.

Bezpečnostná kamera v drogérii zachytila zemetrasenie
Video
Zdroj: FB drogérie Dumiro

Poškodené kostoly sú podľa prednostu zabezpečené policajnou páskou, na mieste sú policajti, v Jankovciach museli aj uzavrieť miestnu komunikáciu. „V Nižnej Sitnici je narušená dokonca fara, farára sme museli večer vysťahovať, kostol bude musieť byť zbúraný,“ skonštatoval Harvan.

Škody na dome po zemetrasení v obci Ďapalovce v...
Škody na dome po zemetrasení v obci Ďapalovce v...
+13Prasklina na dome po zemetrasení v obci...

V rámci riešenia situácie po zemetrasení sú podľa neho v teréne hasiči s plošinami, pomáhajú odstraňovať najmä poškodené komíny, aby nedošlo k zraneniam a ďalším škodám. Závažnosť poškodení budov posudzujú statici, spisujú sa škody. „Na ceste sú plachty s veľkosťou 12 × 15 metrov, ktorými by sme chceli prekryť strechy najviac zničených domov. Bojujeme aj s nedostatkom kontajnerov na suť, to tiež riešime, či už v obci Tokajík, Ďapalovce, Jankovce či Nižná Sitnica,“ uviedol prednosta. Rieši sa napríklad aj problém s vyučovaním na materskej a základnej škole v Kolbovciach.

Zemetrasenie poškodilo aj budovu základnej školy v Košarovciach
Video
Zdroj: ta3/Katarína Cimborovoá

Ministerstvo vnútra (MV) na sociálnej sieti informovalo, že v spolupráci so samosprávami naďalej dokumentujú rozsah vzniknutých škôd. „V teréne sú hasiči aj policajti. Príslušníci Hasičského a záchranného zboru pomáhajú s rozoberaním konštrukcií komínov a striech rodinných domov, ktoré ohrozujú obyvateľov obce,“ spresnil rezort. Hasiči zasahujú napríklad v obciach Jankovce, Nižná Sitnica, Turcovce a Košarovce.

Ďapalovce / Zemetrasenie / Čítajte aj Zemetrasenie na východe? Na naše pomery nezvyčajné, hovorí odborník. Aké silné otrasy vydržia paneláky?

Cieľom je podľa ministerstva aj čo najskoršie posúdenie poškodených budov statikmi. „Sekcia krízového riadenia MV SR zabezpečí zo skladov civilnej ochrany plachty na strechy poškodených domov na ochranu pred počasím. Okresný úrad Prešov koordinuje zabezpečenie odvážania sutín po zemetrasení na území kraja,“ uviedli z ministerstva.

Mimoriadnu situáciu pre pondelkové zemetrasenie vyhlásili na celom území Prešovského kraja. V stredu popoludní bude v Prešove zasadať krízový štáb.

Zemetrasenie na východnom Slovensku poškodilo sedem objektov Slovenskej pošty

Zemetrasenie poškodilo sedem objektov v pôsobnosti Slovenskej pošty, najzávažnejšie však budovu Pošty Holčíkovce, kde je nevyhnutné posúdiť statiku. Pobočku museli dočasne zatvoriť. V stredu o tom informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Pošta Holčíkovce je tzv. povinnou poštou, takže je prevádzkovaná za účelom plnenia požiadaviek na kvalitu univerzálnej služby. Do jej spádovej oblasti patria obce Holčíkovce, Piskorovce, Giglovce, Rafajovce, Jasenovce, Nová Kelča a Ďapalovce.

Ďapalovce / Zemetrasenie / Čítajte aj Zemetrasenie na východe? Na naše pomery nezvyčajné, hovorí odborník. Aké silné otrasy vydržia paneláky?

„Poštové služby budú zabezpečené Poštou Žalobín. V prípade štyroch obcí Piskorovce, Rafajovce, Nová Kelča a Ďapalovce je vzdialenosť Pošty Žalobín od najvzdialenejších adresných miest viac ako 10 kilometrov,“ priblížila Dorčáková.

Počas obdobia dočasného zatvorenia Pošty Holčíkovce budú mať adresáti uvedených obcí zabezpečené poskytovanie bezplatnej služby ‚opakované doručenie na žiadosť adresáta‘.

Šesť zo siedmich objektov poškodených zemetrasením je v pôsobnosti Prešovského kraja a jedna pošta v kompetencii košického regiónu. Zemetrasenie poškodilo aj pošty Humenné 1, Baškovce pri Humennom, Nižná Sitnica, Kamenica nad Cirochou, Slovenská Kajňa a Lastomír. Medzi spôsobené škody patria najmä popraskané omietky a murivo, na pošte Baškovce pri Humennom sa zrútil komín. Pobočky však naďalej zostávajú v prevádzke.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Humenné #Východné Slovensko #prírodná katastrofa #Ďapalovce