Medvedicu ohrozujúcu obyvateľov Vlkolínca usmrtili. Kŕmila sa aj motorovým olejom

Problémovú medvedicu v blízkosti Vlkolínca pri Ružomberku pred niekoľkými hodinami eliminoval zásahový tím. Informoval o tom hovorca Ružomberka Vladimír Miškovčík. TASR to potvrdili aj zo Štátnej ochrany prírody (ŠOP).

03.11.2023 11:34 , aktualizované: 16:33
Vlkolínec Foto: ,
Vlkolínec pri Ružomberku
debata (10)

Podľa Miškovčíka išlo o päťročnú medvedicu, ktorá vážila 107 kilogramov. „Zaujímavosťou je, že bola pravdepodobne po zrážke, keďže jej chýbali zuby a v poslednom období sa vo Vlkolínci dokonca prikrmovala motorovým olejom. Ide zároveň o medvedicu, ktorá nedávno ohrozovala obyvateľov Vlkolínca priamo vo dvoroch domov,“ poznamenal.

Vo štvrtok zasahoval tím pre medveďa hnedého aj v mestskej časti Biely Potok, kde našli zrazeného jedinca. „V tomto prípade išlo tiež o medvedicu, asi tri roky starú s hmotnosťou okolo 60 kilogramov,“ konkretizoval hovorca mesta. Zviera ostalo po zrážke ochrnuté. Zásahový tím v spolupráci s mestskou políciou medvedicu dohľadal a usmrtil, následne ju odovzdali miestnej Poľovníckej spoločnosti Ružomberok.

Medvede v Bojniciach testujú kryt na kontajnery
Video
Zdroj: TV Pravda

V minulosti v Ružomberku spôsobovali medvede problémy na mestskom cintoríne. Opakované návštevy medveďov v októbri hlásili ľudia napríklad aj v záhradkárskej oblasti Mičinô neďaleko sídliska Baničné. K materiálnym škodám väčšieho rozsahu nedochádzalo, no zaznamenali zničené ovocné dreviny a oplotenia v okolí záhrad rodinných domov.

Miškovčík v piatok ubezpečil, že prioritou mesta je zaistiť bezpečnosť zdravia a majetku obyvateľov.

Zásahový tím eviduje v rámci tohto roku do dnešného dňa 38 usmrtených medveďov v dôsledku zrážky s motorovým vozidlom, prípadne usmrtených na železnici. „V tomto období môžeme zvýšenú dopravnú mortalitu vysvetliť najmä migráciou medveďov na zimoviská. Medvede sa presúvajú z polí, kde bola pokosená kukurica a kde už nemajú úkrytové možnosti, do vyšších polôh. V nepokosenej kukurici medvede zvykli prespávať, teraz sa však za potravou viac presúvajú,“ ozrejmili štátni ochranári.

Medveď grizzly Čítajte viac Okolo Ružomberka sa podľa odhadov zásahového tímu pohybuje do desať medveďov

Aktuálne medvede hľadajú okrem posledných zvyškov kukurice na pokosených strniskách zdroj potravy najmä v blízkosti ovocných sadov a tiež v listnatých lesoch s úrodou žaluďov či bukvíc. Ochranári uviedli, že toto obdobie je pre medvede kľúčové na vytvorenie si dostatočných energetických rezerv pre blížiaci sa zimný spánok.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď #Vlkolínec #medveď hnedý