V bývalej elektrárni vám urobia svadbu či ukážu aj to, koľko energie míňate

Vraj v nej má každý Piešťanec svoju tehlu, pretože na jej výstavbu sa konala verejná zbierka. Dnes je bývalá dieselová elektráreň na zozname národných kultúrnych pamiatok.

08.11.2023 10:11
Elektráreň Piešťany Foto:
Dieselová elektráreň v Piešťanoch
debata

Dieselová elektráreň na Staničnej ulici v Piešťanoch začala fungovať v roku 1906, v budove inšpirovanej klasicizmom. Pôvodne pracovali v generátorovej hale tri, neskôr päť dieselových strojov. Spaľovali vykurovací olej, privádzaný potrubím zo železničnej stanice a zásobovali elektrinou nielen Piešťany, ale aj okolité obce a mesto Vrbové. V rokoch 1925–1926 bol k budove elektrárne pristavený transformátorový trakt. Keď v 30. rokoch prebehla elektrifikácia Piešťan, elektráreň už novým nárokom nestačila a nevyhovovala. Piešťany sa napojili na elektrické vedenie z Trnavy a piešťanskú elektráreň prevzala Západoslovenská energetika.

Budova prečkala aj prechod frontu

V nasledujúcom období úloha obecnej elektrárne spočívala predovšetkým v zabezpečení spotrebných energetických špičiek, a to až do roku 1942. Elektráreň fungovala ešte v roku 1945 a zvládla aj škody spôsobené prechodom frontu. V roku 1946 bola odstavená a agregáty kúpili výrobné podniky mimo Piešťan.

Do roku 1986 v priestoroch elektrárne sídlili pracovnici pre údržbu, montáže a opravy porúch elektrických rozvodných sietí a pre styk s odberateľmi. Distribúciu a transformáciu energie zabezpečovala piešťanská elektráreň až do konca 90-tych rokov minulého storočia. V roku 1995 bola Elektrárňa Piešťany zapísaná na zoznam národných kultúrnych pamiatok.

Tomáš Janík,  Aquatec VFL, Pravda o klíme Čítajte aj Žumpy kontra čističky: Prečo odpadová voda často končí v potokoch a riekach?

Z káčatka labuť

V roku 2009 sa Západoslovenská energetika rozhodla budovu zrevitalizovať. „Bolo to vynikajúce rozhodnutie. Revitalizácia pozdvihla nielen starú elektráreň, ale aj mesto a tunajší cestovný ruch, pretože Piešťany získali ďalšiu výraznú atraktivitu,“ hodnotí krok energetikov Tatiana Nevolná, výkonná riaditeľka oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany.

Víťazný projekt študentskej architektonickej súťaže získal aj medzinárodné uznanie. Priemyselná pamiatka je dnes známa pod názvom Elektrárňa Piešťany a má široké využitie.

Dieselová elektráreň v Piešťanoch Foto: Kávičkári.sk
Elektráreň Piešťany Dieselová elektráreň v Piešťanoch

Vzdelávanie, koncerty aj svadby

Po priestoroch Elektrárne Piešťany sme sa prešli s jej riaditeľkou Katkou Hallovou, ktorá spolu so svojím tímom premenila toto miesto na jedinečné vzdelávacie, kultúrne a spoločenské centrum známe ďaleko za hranicami mesta. Deťom a mládeži, ale aj zvedavým dospelým je určená expozícia pôvodného zariadenia elektrárne, kde môžete aj robiť alebo sledovať rôzne fyzikálne pokusy s elektrinou.

Hlavný priestor elektrárne slúži ako dejisko koncertov, výstav, bazárov a iných spoločenských a kultúrnych podujatí. Pri troche šťastia vám v nabitom kalendári akcií nájdu aj termín na svadbu. Veľmi atraktívna časť elektrárne je strecha s výhľadom na mesto, kde sa konajú skvelé párty.

Medná krava aj mestské včely

Pred budovou Elektrárne je záhrada, ktorá neplní len účel zelenej oddychovej oázy, ale je doslova malým vzdelávacím parkom, kde sa „domáci“ snažia zmysluplne využiť každý centimeter. Pestujú tu bylinky, inštalovali tu solárne panely, v tzv. Mednej krave vytvorili domov mestským včelám.

Návštevníci si tu môžu úderom kladivom zmerať silu, ktorá sa na stupnici prepočíta na výkon rôznych elektrospotrebičov v domácnosti. Tím Elektrárne je veľmi aktívny a stále vymýšľa nové nápady. Medzi obľúbené aktivity patria aj denné tematické tábory zamerané napríklad na biopestovanie alebo elektrinu.

Chlieb, pečivo, pekári, múka Čítajte aj Zahraničné reťazce na nás tlačia, doma v Nemecku sa správajú úplne inak, sťažujú sa slovenskí pekári

Spoznajte tajomstvá elektrárne

Príbeh piešťanskej elektrárne môžete spoznať počas niektorej z obľúbených komentovaných prehliadok. Prehliadky sú rozdelené na dva varianty. Komentovaná prehliadka Tajomstvá elektrárne je zameraná na deti, pomôckou pri prechádzke bývalou obecnou elektrárňou je komiks a jeho hlavní hrdinovia, žiarovky Ela a Edo. Mladších súrodencov v predškolskom veku zatiaľ zabaví tematická maľovanka. Prehliadka s kapacitou maximálne 10 osôb trvá 45 minút.

Pri 45-minútovej prehliadke nádhernej budovy starej elektrárne sa aj dospelí dočkajú svojich príbehov. Pre nich je pripravená komentovaná prehliadka po interiéri a zákutiach starej elektrárne. Tešiť sa môžete na pútavé rozprávanie o histórii a fungovaní tejto industriálnej budovy a o aktivitách, ktoré v nej prebiehajú po rekonštrukcii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektráreň #energetika #šetrenie energiami