Deti skončili v nemocnici. Automaty s nebezpečnými drogami z obchodných centier v Banskej Bystrici zmizli

Nebezpečné automaty so syntetickými drogami sa nachádzali v troch banskobystrických obchodných centrách. Pred takto voľne dostupnými omamnými látkami nedávno varovalo vedenie mesta všetkých rodičov. Viaceré maloleté deti totiž po ich konzumácii skončili v nemocnici. Teraz sú už ale tieto prístroje minulosťou – z chodieb pred nákupnými prevádzkami ich odstránili.

02.12.2023 08:00
debata
Drzý dealer drog si zriadil mobilnú kanceláriu
Video

Na možnosť zakúpiť si vapové zariadenia obsahujúce psychotropné látky, po ktorých v automatoch siahajú aj mladiství pod osemnásť rokov, upozornilo vedenie mesta pod Urpínom ešte v septembri. Primátor Ján Nosko vtedy vysvetlil, že v týchto špeciálnych prístrojoch, ktoré neoverujú vek konzumenta látky označenej ako HHC, sa dá vlastne droga zohnať úplne legálne. „Dospievajúca mládež po jej inhalácii často končí v nemocnici na pozorovaní. Vyžaduje si to akútne riešenie,“ podčiarkol. Zaoberať sa tým začala mestská polícia, ktorá pre podozrenie z trestného činu postúpila všetky zistenia svojim štátnym kolegom.

To, že nešlo o žiadnu malichernosť, potvrdili Pravde v tom čase aj viacerí rodičia, ktorých potomkovia prišli domov zdrogovaní. Voľne dostupná látka, ktorá má rovnaké účinky ako marihuana, im spôsobila dezorientáciu, stratu pamäte, nekoordinované pohyby a únavu. V podobnom stave evidovala pacientov aj Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Banskej Bystrici.

Jakub Popík Čítajte viac V užívaní pervitínu sme na popredných priečkach v Európe: Ani drakonické tresty tomu nebránia

Na výsledok stále čakajú

S odstupom takmer dvoch mesiacov Nosko spokojne konštatoval, že aj vďaka zverejneniu tohto problému automaty z banskobystrických obchodných centier zmizli. Konkrétne sa nachádzali v supermarkete Tesco, ďalšie v nákupných centrách Europa či Point.

„Chcem sa poďakovať obchodníkom, ktorým táto téma, ako aj zdravie detí, nie sú ľahostajné,“ uviedol primátor. Zároveň pripomenul, že tieto nebezpečné produkty je stále možné získať aj inými spôsobmi. Narážal tým najmä na dostupnosť cez rôzne internetové predajne.

zväčšiť Automat v jednom z banskobystrických obchodných... Foto: archív mesta BB
automat, drogy Automat v jednom z banskobystrických obchodných centier. V súčasnosti je už minulosťou.

Vedenie mesta momentálne nemá vedomosť, či sa na jeho území, v jednotlivých prevádzkach, nachádzajú ešte nejaké ďalšie takéto automaty. Keby to však mestskí policajti zachytili, určite by opäť začali konať.

„Verím, že tieto látky zaradí ministerstvo zdravotníctva na zoznam zakázaných čo najskôr tak, ako avizovalo,“ povedal Nosko.

Banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová ešte v septembri informovala, že kompletný obsah jedného z automatov zaslali na expertízne skúmanie. Zároveň začali trestné stíhanie pre podozrenie z drogovej trestnej činnosti. „Na výsledok expertízy stále čakáme,“ podotkla teraz s tým, že termín, kedy bude známy, odhadnúť nevie.

Netreba byť ticho

Keďže s užívaním drog, agresivitou, šikanou a násilím sa stretávajú zriaďovatelia škôl na celom Slovensku, Banská Bystrica sa v tých svojich rozhodla túto tému uchopiť a riešiť prevenciu komplexne. Zapojila do toho viaceré inštitúcie – okrem mestskej a štátnej polície tiež okresnú prokuratúru, úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, centrum poradenstva a prevencie, regionálny úrad verejného zdravotníctva, organizácie zamerané na ochranu detí a podobne.

„V súčasnosti evidujeme vysoký záujem zo strany rodičov žiakov aj pedagógov základných škôl o organizovanie protidrogových a preventívnych prednášok k patologickým javom v športových triedach zameraných napríklad na tímovosť,“ uviedla hovorkyňa samosprávy Zdenka Marhefková.

zväčšiť Primátor Ján Nosko (vpravo) s Michaelom... Foto: archív mesta BB
Ján Nosko, primátor, Michael Mikuláš, referent školskej krízovej intervencie Primátor Ján Nosko (vpravo) s Michaelom Mikulášom - referentom školskej krízovej intervencie.

Mesto pod Urpínom, ako prvé, vytvorilo pred dvomi mesiacmi pozíciu referenta školskej krízovej intervencie. Stal sa ním Michael Mikuláš. Samospráva odporúča všetkým rodičom aj učiteľom, ktorí by vedeli o nejakom probléme, aby ho kontaktovali.

„Žijeme v náročnej dobe, problémy pribúdajú a my musíme byť pripravení na všetko. Na Slovensku sa v základných školách dejú smutné veci. Aj na margo tragickej udalosti v obci Parchovany chceme apelovať na ľudí, ktorí sú ticho,“ hovorí Mikuláš. „Dnes viac ako inokedy je nevyhnutné, aby sme dokázali upozorniť na problém. Ak vidíme, že šikanujú kamaráta, nemôžeme pred tým zatvárať oči, ale je potrebné komunikovať,“ podčiarkol.

kwinterova Čítajte aj Šikana sa u nás často bagatelizuje, dospelí zlyhávajú tam, kde by mali ísť príkladom

Práve komunikácia podľa Mikuláša zlyháva a chýba tiež zdravý záujem. „Riešením je, aby sme prestali byť ľahostajní – deti, učitelia aj dospelí. O to ľahšie potom vieme identifikovať problémy, s ktorými budeme vedieť pracovať,“ dodal.

Vedúca Školského úradu Jana Odrobiňáková pripomína, že v dnešnej dobe je nevyhnutné posilniť status pedagóga. „Nedostatočnou komunikáciou medzi učiteľmi a rodičmi vzniká mnoho nedorozumení, ktoré generujú ďalšie problémy. Stráca sa dôvera rodičov smerom k pedagogickým zamestnancom, a práve komunikačná stratégia by to mohla napraviť. Chceme, aby vzájomná dôvera bola obnovená na oboch stranách,“ tvrdí Odrobiňáková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #Banskobystrický kraj