V košickom kraji sa šíri žltačka, deväť detí museli hospitalizovať. Štát nariadil mimoriadne očkovanie

V Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach je aktuálne hospitalizovaných deväť detí s vírusovou hepatitídou typu A. Ako uviedla hovorkyňa nemocnice Zuzana Baníková, situácia s počtom hospitalizovaných pacientov so žltačkou sa v poslednom období stabilizovala.

30.11.2023 15:18
žltačka, dezinfekcia, infekcia Foto: ,
Prístroj na dezinfekciu rúk pri vstupe na infektologické oddelenie nemocnice v Michalovciach. Ilustračná snímka.
debata (2)

Ani jedno z detí podľa jej slov nie je vo vážnom stave. „Pacienti sú v školskom veku a ich stav je stabilizovaný, nikto nie je vo veľmi vážnom stave,“ povedala s tým, že hospitalizované deti so žltačkou sú z Košického kraja.

Hlavný hygienik Ján Mikas o osýpkach: Sme pod hranicou kolektívnej imunity (Archívne video)

Video

Ako vyplýva z vyhlášok zverejnených vo Vestníku vlády SR, regionálni hygienici na východnom Slovensku prijali tento mesiac viacero opatrení na prechádzanie šírenia žltačky. Vo väčšine prípadov zahŕňajú aj mimoriadne očkovanie detí.

V Košickom kraji sa opatrenia týkajú Mlynskej ulice v Michalovciach, Strážskeho (okres Michalovce) či Mníška nad Hnilcom v Gelnickom okrese. V Prešovskom kraji ide v rámci okresu Vranov nad Topľou o obce Sačurov, Soľ, Nižný Hrabovec, Nižný Hrušov a Zámutov, a v okrese Humenné sú to Slovenská Volová a Ohradzany. Opatrenia prijali aj v obci Žehňa v okrese Prešov.

Naopak, opatrenia už zrušili v obciach Kecerovce a Veľká Ida v okrese Košice-okolie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Košický kraj #žltačka