Udalosť roka v Jasnej: Na „sveťák“ prídu tisícky divákov, elitné lyžiarky môžete naživo vidieť aj bez vstupenky

Masové podujatie, ktorého ťahákom je aj naša hviezdna lyžiarka Petra Vlhová, sa v Jasnej uskutoční už o pár dní. Lístky sa „rozchytali“ bleskovo, šanca nejaký získať je nulová. Priamo v stredisku už nezoženiete ani ubytovanie. Organizátori divákom odporúčajú, že ak sa chcú dostať na preteky včas, majú tam vyraziť ešte pred svitaním.

16.01.2024 08:50
svetový pohár, lyžovanie, Jasná, 2024 Foto:
Svetový pohár v Jasnej sa uskutoční už tento víkend.
debata (9)
Petra Vlhová na jednom zo svojich tréningov
Video
Zdroj: Ski Team Vlha

Nízke Tatry budú hostiť top športovkyne v alpskom lyžovaní tretíkrát. Svetový pohár sa tam predtým konal, v histórii samostatného Slovenska, v rokoch 2016 a 2021. Rozpočet toho aktuálneho je podľa organizátorov vyčíslený na 3,8 milióna eur. Avizujú, že v priamom prenose budú vysielať súťaženie najlepších svetových lyžiarok až v 32 krajinách. Celkovo pricestuje do Jasnej zhruba 120 pretekárok.

Už len 5 dní. Toľko zostáva do štartu Svetového...
Svetový pohár v alpskom lyžovaní sa do Jasnej...
+16Rozpočet tohtoročného podujatia je podľa...
Jasná 1 Čítajte viac Jasná ponúkne unikát. Bude to majstrovský kúsok, sľubujú organizátori

Vstupenky, ktorých ceny sa pohybovali od 35 do 55 eur, vypredali za pár dní. Ich „majitelia“ majú vyhradené miesta na státie v lokalitách Koliesko a Priehyba. Takisto sa rozchytali lístky do VIP zóny za 350 eur či tie, ktorých súčasťou sú tiež darčeky a prednostné vstupy za 2 500 eur.

Pod Chopok by malo cez víkend zavítať takmer 12-tisíc divákov. Šanca získať voľný lístok je už nulová – napriek tomu, že organizátorom sa podarilo na poslednú chvíľu uvoľniť ešte štyristo kusov.

„Predali sa expresne rýchlo, za pätnásť minút,“ ozrejmil predseda organizačného výboru Jiří Trumpeš. Zároveň pripomenul, že zjazdovka Petry Vlhovej, nesúca meno našej šampiónky, na ktorej sa cez víkend bude bojovať o body do Svetového pohára, je už pre verejnosť uzatvorená. Podobne na tom budú aj zjazdovky Majstrovská a Biela Púť. „S výnimkou troch menovaných budú všetky ostatné otvorené, takže ľudia si môžu užiť parádnu lyžovačku aj počas Svetového pohára,“ tvrdí Trumpeš.

Cesta „zarúbaná“?

Vstup do Demänovskej doliny bude počas obidvoch súťažných dní uzatvorený od pol ôsmej ráno. Okrem účastníkov a organizátorov pretekov sa do strediska dostanú len obyvatelia, ubytovaní hostia a návštevníci so zakúpeným parkovaním na vyhradených miestach. Zo záchytných parkovísk bude návštevníkov a lyžiarov voziť do strediska 100 autobusov zabezpečujúcich kyvadlovú dopravu.

„Ak sa chcú diváci dostať na podujatie včas, odporúčam im prísť čo najskôr, medzi štvrtou až šiestou hodinou ráno, na záchytné parkoviská pri Liptovskom Mikuláši. Už od pol siedmej budú v dejisku nachystané gastro stánky. Ľudia sa teda nemusia obávať, že by sa tak skoro nemohli zahriať,“ tvrdí Trumpeš.

Parkovať je možné pri Tatralandii, no najväčšia odstavná plocha, s kapacitou pre 7 500 áut, je pri Akadémii ozbrojených síl. K dispozícii bude zadarmo. Kyvadlová doprava pre peších bude premávať po lokalitu Biela Púť. V piatok 19. januára ju ľudia môžu využívať od 16. do 21. hodiny, v sobotu a nedeľu od 4. do 21. hodiny. Vozidlá zaparkované mimo oficiálnych parkovísk budú odtiahnuté.

Pomáhať s reguláciou dopravy budú aj policajti. Žilinská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková vysvetlila, že ich krajské riaditeľstvo vypracovalo v súvislosti so Svetovým pohárom v Jasnej bezpečnostné opatrenia, do ktorých zapojilo zvýšený počet hliadok dopravnej, poriadkovej aj železničnej polície.

„Presný počet zložiek však nie je možne, z taktického a bezpečnostného hľadiska, uviesť. Budeme vykonávať všetky opatrenia súvisiace s bezpečnosťou zúčastnených osôb, zároveň dohliadať na bezpečnosť a plynulosť v cestnej premávke a spolupôsobiť pri jej riadení,“ doplnila Šefčíková.

zväčšiť Petra Vlhová počas tréningu na domácom kopci. Foto: World cup Jasná
Petra Vlhová, lyžiarka, Jasná Petra Vlhová počas tréningu na domácom kopci.

Trumpeš spomenul aj „takmer siedmy div Svetového pohára v Jasnej“, ktorý vyrástol v cieľovom dojazde v lokalite Koliesko. Vysvetlil, že zjazdovku Majstrovská tam prerobili na obrovskú prírodnú tribúnu pre návštevníkov, ktorí tak budú mať skvelý výhľad nielen na cieľový priestor, ale aj záverečnú časť zjazdovky od Priehyby.

„Vyrezať túto tribúnu do svahu, so sklonom takmer 49 percent, bol skutočný majsterštyk. S viac ako deväťtonovou mašinou sme to zvládli za deväť hodín, pričom sme na zjazdovke vytvorili tribúnu s viac ako tridsiatimi radmi pre fanúšikov zjazdového lyžovania,“ priblížil organizátor.

Pripravená je už aj tréningová trať, ktorú napustili vodou, aby bola čo najtvrdšia. „Hneď v pondelok sme sa pustili do tej, na ktorej sa bude súťažiť. Je to procedúra, ktorá zabezpečí zvládnuť nároky podujatia svetového formátu. Ide o mimoriadne precíznu prácu, ale v Jasnej s tým už máme svoje skúsenosti,“ dodal Trumpeš.

Fanzóna aj v centre Liptova

Tamojší kopec si už na tréningu, v ostatných dňoch, stihla vyskúšať nielen Petra Vlhová, ale aj reprezentantka Českej republiky, so slovenskými koreňmi, Martina Dubovská. „Podmienky boli skvelé, mali sme okolo seba úžasných ľudí. Je super, že sme mohli vyskúšať celú pretekovú trať a jazdiť od štartu do cieľa,“ povedala. Tento týždeň je vraj pre ňu najdôležitejší z celej zimy. „Predstavím sa doma, príde veľa mojich známych. Veľmi sa túžim predviesť v čo najlepšom svetle. Výsledky zatiaľ neboli ideálne, ale verím, že sa to teraz v Jasnej otočí,“ uzavrela Dubovská.

Tréningy absolvuje väčšina zúčastnených pretekárok v piatok. Elitné lyžiarky môžu vidieť aj fanúšikovia, ktorí si nestihli kúpiť vstupenky. Dopriate im to bude vo fanzóne na Bielej Púti, kde bude veľkoplošná obrazovka. V piatok a v sobotu o šiestej večer tam môžu svoje favoritky vidieť naživo počas žrebovania štartových čísel.

Každej pretekárke musia organizátori zabezpečiť ubytovanie pre minimálne štyroch členov tímu, za ktoré neplatia. Okrem toho majú nárok na ubytovanie pre ďalšie tri platené osoby. Priamo v Jasnej či Demänovskej Doline sú už hotely a penzióny „vybukované“, no v okolí sa voľné kapacity stále nájdu.

„Ubytovať sa dá v Liptovskom Mikuláši, v Liptovskom Jáne, v okolí Liptovskej Mary a to napríklad v Liptovskom Trnovci či v Liptovskej Sielnici, ale aj v iných menších obciach regiónu,“ potvrdila Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov.

Andrej Danko Čítajte aj Predsedníctvo SNS vyzvalo Danka, aby prijal kandidatúru na prezidenta

„Konanie Svetového pohára je jedna veľká športová slávnosť, ktorá jednoznačne a nezmazateľne zapisuje Liptov a Jasnú na mapu svetového lyžovania,“ zhodnotila. Upozornila, že fanzóna bude aj v centre Liptovského Mikuláša, kde sa okrem prenosov uskutoční aj atraktívny sprievodný program.

Jej slová potvrdil primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč. „Všetci tí, ktorí už nezohnali lístky do Jasnej alebo sa nechcú tlačiť s tisíckami fanúšikov priamo v dejisku súťaže, nemusia zúfať. Na našom historickom námestí je pre nich pripravená nezabudnuteľná atmosféra,“ sľubuje primátor. „Veľkým ťahákom sveťáku je naša rodáčka a čestná občianka mesta, olympijská víťazka Petra Vlhová, preto sme sa rozhodli zriadiť jej oficiálnu fanzónu,“ zdôvodnil tento krok.

Okrem živých prenosov a tamojšej gastro špeciality, ktorou sú Liptovské droby, si tam ľudia môžu užiť koncert kapely Hex. Pre rodiny s deťmi je pripravená šou Teáter komika. V nedeľu môžu diváci vo fanzóne získať, v rámci súťaží, rôzne suveníry. „Tiež knihu o Petre Vlhovej s jej vlastnoručným podpisom,“ podotkol primátor.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilinský kraj #Demänovská dolina #Jasná 2024