Okolie špatí polstoročie. Do „petržalského kopca“ sa opäť zahryznú bagre

Spoločnosť Cresco Real Estate, ktorá stojí za developerským projektom Slnečnice v bratislavskej Petržalke, by mala na budúci týždeň spustiť recykláciu tzv. petržalského kopca. Pre TASR to uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti Ján Krnáč. Asanácii časti kopca, ktorý vznikol pri búraní starej Petržalky, predchádzalo odstraňovanie náletovej zelene.

26.01.2024 13:30
SR Petržalka umelý kopec Slnečnice BAX Foto: ,
Odstraňovanie tzv. petržalského kopca v decembri 2018.
debata

„Ukončili sme odstraňovanie náletovej zelene na kopci, čo otvorilo možnosť spustenia samotných recyklačných prác. Tie sa začnú koncom budúceho týždňa,“ skonštatoval Krnáč.

Takto vyzerá výstavba električkovej trate v Petržalke
Video

Dodávateľ prác vzišiel z výberového konania, stala sa ním spoločnosť AFR Group. Odborné nakladanie s prípadným azbestovým odpadom bude zabezpečovať tím spoločnosti Dilmun System. „Sú lídrom v bezpečnej likvidácii azbestu na Slovensku. Pôsobia aj v Čechách a ako člen Európskeho dekontaminačného inštitútu dodržiavajú európske štandardy kvality pri nakladaní s nebezpečným odpadom,“ poznamenal Krnáč.

V rámci tejto fázy asanácie by sa mala odstrániť približne štvrtina kopca. Termín ukončenia tejto etapy prác je odhadovaný na december. S výkopovými prácami by sa malo začať na odvrátenej strane kopca, pri železničnej trati. Samotná masa kopca tak má počas väčšiny prác slúžiť ako prirodzená bariéra proti hluku a prašnosti. Miesto, na ktorom sa kopec v súčasnosti nachádza, je jedným z tých, na ktoré sa má developerský projekt rozšíriť.

300 000 ton materiálu

Tzv. petržalský kopec sa nachádza v južnej časti mestskej časti a vznikol v 70. rokoch 20. storočia, keď musela stará Petržalka ustúpiť výstavbe panelového sídliska. Tvorí ho viac ako 300 000 ton materiálu, znovu využiť by sa z neho malo 96 percent. V kopci sa nachádza prevažne zemina, tehly, betón, plechy či iný zdravotne neškodný materiál. Nerecyklovateľný materiál má byť riadne zlikvidovaný.

Stará Petržalka Čítajte viac Keď ešte Petržalka nebola sídliskom. Pozrite si fotky pôvodnej obce, ktorú zbúrali kvôli panelákom

Prítomnosť zdraviu škodlivých látok merania nepotvrdili. Z výsledkov odberov a analýzy okolitej podzemnej vody a ovzdušia nevyplynulo, že by sa z kopca uvoľňovali nebezpečné látky. V malých množstvách sa tam nachádza eternit, ktorý obsahuje azbestové vlákna. Je ho však podľa developera veľmi malé množstvo, takže nie je nebezpečný, ak nedochádza k neodbornej manipulácii s ním.

debata chyba
Viac na túto tému: #Petržalka #slnečnice