Skoro ako diaľnica do Košíc: Nová električková trať v Petržalke nebude ani v septembri

Výstavba predĺženia električkovej trate do bratislavskej Petržalky mala byť podľa posledných informácií magistrátu z konca minulého roka ukončená v septembri 2024. Aktuálne mesto neuvádza termín predpokladaného ukončenia stavby. „Naďalej platí, že robíme všetko preto, aby projekt predĺženia električkovej trate v Petržalke bol hotový čo najskôr," uviedol pre agentúru SITA hovorca Bratislavy Peter Bubla.

30.01.2024 09:42
debata (12)

Opätovné spustenie Jantárovej cesty a križovatiek Betliarska a Lietavská podľa neho závisí od viacerých premenných, najmä však od priaznivých klimatických podmienok. „Zhotoviteľ robí všetko pre to, aby bola premávka v tomto úseku obnovená čím skôr, predpokladáme termín marec 2024," spresnil hovorca. Čo sa týka prác na združenom moste na Rusovskej ceste, realizujú mostnú výstuž a debnenie CETRIS doskami, v úseku Romanova – Bosákova robia výkopové práce pre budúcu oddelenú cyklotrasu.

Takto vyzerá výstavba električkovej trate v Petržalke
Video

„V časti trate medzi Pajštúnskou a Šintavskou prebieha ukladanie antivibračnej rohože a armovacej výstuže, pri zlepšení počasia budeme pokračovať s upevňovaním a betónovaním koľajníc," poznamenal Bubla. Na konci trate, v časti Janíkov dvor, realizujú vodovodnú a kanalizačnú prípojku do meniarne Panónska, kompletáže elektroinštalácií a osvetlenia do oboch meniarní aj budovy zázemia pre vodičov. „Na hale dennej kontroly a ošetrenia realizujeme opláštenie oceľovej konštrukcie a ležaté rozvody kanalizácie," doplnil. Realizujú tiež rezanie stien pod mostom Panónska.

Najväčšia investícia v histórii

Starosta Petržalky Ján Hrčka považuje za problém, ak hlavné mesto nevie garantovať termín ukončenia projektu, s čím súvisí aj termín spustenia električky do prevádzky. Uviedol to pre TASR a zároveň poukázal, že ide o najväčšiu investíciu v histórii Bratislavy za približne 100 miliónov eur. Nepozdáva sa mu ani, že práce na stavbe stoja podľa vlastných zistení mestskej časti už mesiac.

SR Petržalka doprava električka trať výstavba BAX Čítajte viac Kedy bude dokončená nová električková trať v Bratislave? Dnes to nevie nikto

„Termíny ukončenia projektu električkovej trate komunikované hlavným mestom sú od začiatku prehnane optimistické. A nesedia s tým, čo vidím reálne v teréne a čo mi jednoduché prepočty ukazujú,“ skonštatoval Hrčka. Ak nastali komplikácie, chce poznať, čo sa stalo a ako mesto problém rieši. Pripomína, že projekt prináša obyvateľom a návštevníkom mestskej časti aj viaceré dopravné obmedzenia a „z Petržalky je jedno veľké stavenisko“.

Magistrát pre TASR tento týždeň uviedol, že v súčasnosti nevie garantovať konkrétny termín dokončenia električkovej trate v Petržalke, v úseku Janíkov dvor – Jungmannova. Najmä po skúsenostiach a udalostiach z minulosti, ktoré mali zásadný dosah na realizáciu projektu. Tvrdí však, že robí všetko pre to, aby bola hotová čo najskôr. Spomalenie, miestami utlmenie stavených prác na niektorých úsekoch v posledných týždňoch odôvodňuje aj poveternostnými podmienkami, keďže nie všetky práce sa vzhľadom na technologický postup dajú vykonávať v daždi či v mraze.

Vizualizácia električkovej trate v Petržalke -...
Vizualizácia zastávky Veľký Draždiak na...
+6Vizualizácia zastávky Veľký Draždiak na...

S výstavbou trate za vyše 70 miliónov eur bez DPH začala koncom novembra 2021 vysúťažená skupina dodávateľov zo Združenia NS MHD Petržalka (spoločnosti Aldesa Construcciones Polska a Aldesa Construcciones). Podľa harmonogramu prác má byť trať vybudovaná do konca septembra 2024. Hrčka či šéf mestskej dopravnej komisie Jozef Uhler v uplynulých mesiacoch vyhlásili, že to podľa nich bude až v roku 2025.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #električka do Petržalky