Mimoriadna situácia pod Strečnom môže trvať poriadne dlho. Kvôli prieskumu obmedzia už aj dopravu

Skaly, ktoré sa zrútili na hlavný ťah pod Strečnom, znepokojujú vodičov aj odborníkov. Geológovia sú stále v teréne, podrobné výsledky ich skúmania ešte nejaký čas potrvajú. Premávka na frekventovanom úseku je zatiaľ plynulá, nie však na dlho - Okresmý úrad v Žiline avizoval, že počas víkendu uskutočnia podrobný inžinierskogeologický prieskum na ceste I/18 a nevyhnú sa ani obmedzeniam.

13.02.2024 09:15
debata (13)
Strečno
Video
Zdroj: TV Pravda

Po minulotýždňovom zatarasení cesty skalami, po ktorých odstránení komplikovala dopravu pod hradným bralom aj nehoda viacerých kamiónov, bola v súvislosti s hlavným ťahom pod Strečnom vyhlásená mimoriadna situácia. Okresný úrad k tomu pristúpil uplynulý piatok. V pondelok opäť zasadal krízový štáb, ktorý avizoval prijatie konkrétnych opatrení. K tomu však nakoniec nedošlo.

Zničená krajnica od skál pod Strečnom.
Kolóny sú na problémovom úseku častým javom.
+8Zničená krajnica od skál pod Strečnom.

„V nasledujúcich dňoch sa stále bude pracovať na podrobnom rozsahu geologického prieskumu. O výsledku a opatreniach budeme informovať až po jeho dodaní,“ reagoval prednosta Okresného úradu v Žiline Kamil Ruman.

„Čo sa týka pondelkového krízového štábu, máme prizvaného pána geológa. Chceme vedieť zatiaľ aspoň približný rozsah problému, ktorý posudzujú s pomocou dronov a zlaňovania,“ povedal. V skratke ide o geodetické zameranie s pomocou dronov. „Vykonáva sa tiež podrobný inžiniersko-geologický prieskum horolezeckým spôsobom,“ objasnil prednosta. „Je potrebné zistiť, do akej hĺbky môžu ísť, aby sme vedeli ako riešiť a posúdiť ďalšie stanovenie zábran,“ hovorí.

Aktuálne je v danom úseku dopravným značením dočasne znížená rýchlosť v oboch smeroch, s využitím obidvoch jazdných pruhov.

Cez víkend treba čakať obmedzenia

Podrobný inžinierskoge­ologický prieskum vykonajú na ceste I/18 pod Strečnom v prípade priaznivého počasia počas nasledujúceho víkendu. Podľa prednostu Okresného úradu (OÚ) v Žiline Kamila Rumana môže dôjsť počas prieskumu horolezeckým spôsobom k nepredvídaným pádom skál, preto bude v 30-minútových intervaloch obmedzená premávka. Doplnil, že v sobotu (17. 2.) to bude v čase od 8.00 do 16.00 h a v nedeľu (18. 2.) v čase od 8.00 do 14.00 h. „O tejto skutočnosti budeme informovať po potvrdení informácie od zhotoviteľa prác. Prerušovanie premávky v tomto časovom intervale bude z dôvodu bezpečnosti účastníkov cestnej premávky. V tomto prípade odporúčame vodičom využitie obchádzkovej trasy cez Terchovú,“ dodal.

Zdroj: TASR

Práca v ťažkom teréne

Dopracovať sa ku konečným výsledkom podľa Rumana nie je jednoduché. Už teraz je ale jasné, že nad frekventovanou cestou sa nachádza množstvo uvoľnených hornín. Niektoré veľkosťou presahujú až 150 centimetrov, čo zistili prvotným prieskumom. „Sme radi, že k tomu došlo tak promptne, za dva dni, lebo inokedy sa na podobné výsledky čaká aj mesiac,“ zhodnotil.

Prácu geológov si váži, lebo v ťažkom teréne robia za každého počasia. „Práve z tohto hľadiska je to veľmi komplikované. Musia byť obzvlášť opatrní a dávať pozor na to, aby do ničoho nechtiac nedrgli, lebo veľmi rýchlo sa môže niečo zosypať,“ mieni.

„Okolo je kopec skál a určiť odbornejší rozsah je naozaj zložité,“ zdôraznil. Pripomenul, že k zosuvu balvanov došlo v lokalite známych brál Margita a Besná. Konkrétne sa to týka cesty 1/18, medzi 471. a 472. kilometrom, v smere od Žiliny do Martina. „V tomto úseku sa teda možno budú robiť nejaké dynamické zábrany alebo niečo podobné,“ vysvetlil.

Strečno, cesta, skaly Čítajte viac Mimoriadna situácia pod Strečnom: Geologický prieskum potvrdil obavy, na cestu môžu spadnúť aj 150 cm skaly

Viacero alternatív

Keď už budú mať k dispozícii podrobný prieskum, začnú zvažovať, akým spôsobom zabezpečia problémové bralo. „Záleží od odporúčaní. Okrem už spomínaných dynamických bariér môže byť použité sieťovanie či kotvenie. Snažíme sa zohnať si aj iné pohľady a skúsenosti,“ poznamenal prednosta.

Na celej situácii je podľa neho najkomplikovanejší objem dopravy, ktorá tadiaľ prechádza. „Keď sa budú vykonávať nejaké práce je možné, že jeden pruh sa odstaví. Prípadne dôjde k inému riešeniu, napríklad k inštalácií spomaľovačov a podobne,“ spomenul niektoré alternatívy.

Premávka pod Strečnom napriek všetkému funguje v podstate normálne. Frekventovaný ťah zatiaľ uzatvoriť neplánujú. „Tomu sa chceme vyhnúť, aby sme neohrozili dopravu,“ tvrdí Ruman. Odhadnúť, do kedy tam asi potrvá mimoriadna situácia, nevie. „To sa ani nedá. Zostane to tak dovtedy, kým nebudeme mať posudok, že už nehrozí odštiepenie skál v rámci erózie,“ uzavrel s tým, že sa to môže „ťahať“ mesiac, pol roka aj viac.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Strečno #Žilinský kraj