Ruská propaganda hovorila o bagri, polícia o hoaxe. Cintorín v Ladomirovej skončil na okresnom súde

Vo veci údajného nelegálneho zásahu do cintorína z prvej svetovej vojny v obci Ladomirová v okrese Svidník nejde o trestný čin, ale o skutok, ktorý by mohol byť iným správnym deliktom. Vyplýva to z vyjadrení polície a prokuratúry pre TASR s tým, že vec postúpil policajný vyšetrovateľ Okresnému úradu Prešov. S postupom sa stotožnil aj prokurátor Krajskej prokuratúry (KP) v Prešove. Okresný úrad v prípade zatiaľ nerozhodol.

20.02.2024 18:46
cintorín Ladomirová Foto:
Vojenský cintorín v Ladomirovej. Foto z roku 2019.
debata (9)

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová, v trestnej veci prečinu hanobenia miesta posledného odpočinku policajný vyšetrovateľ v októbri 2023 meritórne rozhodol a trestnú vec uznesením postúpil príslušnému okresnému úradu.

„Keďže výsledky vyšetrovania preukazovali, že nejde o trestný čin, ale ide o skutok, ktorý by mohol byť iným správnym deliktom zákona o vojnových hroboch. Predmetné uznesenie nadobudlo právoplatnosť 6. októbra 2023,“ povedala Ligdayová.

cintorín Ladomirová Čítajte viac Prokuratúra trvá na hoaxe: Polícia musí ďalej vyšetrovať kauzu cintorína v Ladomirovej

Prokurátor KP Prešov, vykonávajúci dozor nad predmetnou trestnou vecou, preskúmal uznesenie, ako aj vyšetrovací spis vzťahujúci sa na uvedenú trestnú vec. „S procesným postupom a rozhodnutím vyšetrovateľa Okresného riaditeľstva Policajného zboru Svidník sa stotožnil,“ uviedol pre TASR hovorca KP v Prešove Marián Spišák.

Podľa Miroslava Lukáča z Okresného úradu Prešov, organizačný odbor vo veci správneho deliktu zatiaľ nerozhodol.

Ruská ambasáda v septembri 2022 uviedla, že vtedajší starosta obce Ladomirová Vladislav Cuper dal cintorín bagrom zrovnať so zemou. Starosta reagoval, že to nie je pravda a hroby zostali naďalej na svojich miestach. Polícia vtedy informácie Ruskej federácie označila za hoax.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #cintorín #hoax #ruská propaganda #Ladomírová #Polícia Slovenskej republiky