Brezno pre lykožrúta vyhlásilo mimoriadnu situáciu

Okresný úrad (OÚ) v Brezne vyhlásil od štvrtka mimoriadnu situáciu z dôvodu živelnej pohromy spôsobenej premnožením podkôrneho hmyzu a poškodením smrekových lesov v oblasti Horehronia.

14.03.2024 09:28
debata
Odkiaľ prichádza lykožrút?
Video
Lesník a ochranár Karol Kaliský vysvetľuje, prečo je nezmyselné tvrdenie, že lykožrút sa rozmnožil z rezervácií.

Rozhodol o tom v stredu (13. 3.) krízový štáb, ktorý zasadal vo večerných hodinách, a urobil tak v súlade s uznesením vlády z toho istého dňa, informoval OÚ Brezno.

vyschnuté stromy, dolina, Tatry, Tichá dolina, lykožrút Čítajte viac Na Horehroní by sa mohla pre lykožrúta vyhlásiť mimoriadna situácia. Minister Takáč zvolil najhorší možný postup, kritizuje PS

Podľa ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka situácia s poškodením smrekových lesov na Horehroní dosahuje stav, keď obhospodarovatelia lesov nie sú schopní zastaviť ich poškodzovanie a šírenie podkôrneho hmyzu ani v rozsahu, v akom v jednotlivých obdobiach narastá. Dochádza tak k situácii, ktorú možno z hľadiska zákona o civilnej ochrane obyvateľstva považovať za živelnú pohromu.

Ako tvrdí agrorezort, vyhlásenie mimoriadnej situácie umožní efektívne zvládnutie vzniknutej situácie, lepšie oboznámenie obyvateľstva na miestnej úrovni o stave a takisto zlepší možnosti analýzy a vyhodnocovania opatrení vykonávaných na riešenie mimoriadnej udalosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #mimoriadna situácia #Brezno #kalamita #lykožrút