Desaťtisíce kvetov, 84 nových stromov. Otvorili vynovenú záhradu prezidentov, náklady dosiahli 1,3 milióna eur

V piatok po takmer roku otvorili pre verejnosť obnovenú Grasalkovičovu (Prezidentskú) záhradu v bratislavskom Starom Meste. Otvorená mala byť síce už začiatkom roka, mestská časť však termín presunula aj z dôvodu rozsiahlejšej výsadby. Náklady revitalizácie dosiahli sumu 1,32 milióna eur.

05.04.2024 12:32 , aktualizované: 12:58
debata (1)
Grasalkovičovú záhradu otvorili po takmer ročnej revitalizácii
Video

Záhradu si v piatok pozrela aj prezidentka Zuzana Čaputová. „Je to nádherné miesto v srdci Bratislavy. Záhrada je nádherná a som rada, že dnes sa opätovne otvára verejnosti. Tak to má byť, že slúži verejnosti, rovnako ako hlava štátu má slúžiť verejnosti,“ skonštatovala Čaputová. Poďakovala sa za prácu a profesionalitu pri revitalizácii záhrady patriacej Grasalkovičovmu palácu.

„Zeleň potrebovala oproti "hrubším“ prácam čas, aby sa dobre zakorenila a uchytila. Veľkú úlohu zohráva aj ročné obdobie. Novým stromom, kríkom a cibuľovinám sme potrebovali dopriať pokoj," skonštatovala hovorkyňa staromestského starostu Veronika Gubková.

Vynovenú Grasalkovičovu záhradu v bratislavskom...
Vynovenú Grasalkovičovu záhradu v bratislavskom...
+5Vynovenú Grasalkovičovu záhradu v bratislavskom...

V rámci projektu bol práve na zeleň kladený značný dôraz. Mestská časť nahradila 46 stromov v zlom zdravotnom stave, vysadila ďalších 84 stromov. Doplnila tiež kvetinové výsadby, kríky, cibuľoviny či letničky, vysadila napríklad viac ako 16 100 kusov dvojročiek či vyše 19 680 cibuľovín. Vysiatych bolo takmer 450 kilogramov osiva, ošetrených 1,75 hektára trávnika. Pribudol tiež nový zavlažovací systém, verejné osvetlenie i mobiliár. Betónové chodníky boli vymenené za vodopriepustné.

Ako jediná si zachovala rozlohu

Krajinná architektka Tamara Reháčková vníma nielen enviromentálny význam záhrady, ale vníma ju aj ako kultúrno-historický objekt. Ide o jedinú bratislavskú palácovú záhradu, ktorá si zachovala pôvodnú plochu od doby jej založenia. „Rekonštrukcia vychádza zo stavu, ktorý poznáme z historického plánu z konca 18. storočia. Historicky vernejšia bude aj preto, že sa objavia nové kvetinové výsadby, hlavne letničkové, ktoré viac podporia barokový charakter. Baroková záhrada má byť krásna a plná kvetov,“ podotkla Reháčková.

Podľa starostu Starého Mesta Mateja Vagača vracajú záhradu ako oázu na mapu Bratislavy. Verí, že v nej obyvatelia i návštevníci Bratislavy nájdu priestor na relax či ochladenie počas horúcich letných dní.

Mestská časť zároveň podľa Gubkovej vníma aj potrebu a obľubu detského ihriska v záhrade, v rámci jej revitalizácie, na ktorú získala financie, však súčasťou projektu byť nemohlo. Samospráva preto pristúpila aspoň k jeho repasovaniu a doplneniu niektorých hracích prvkov. Plánov na nové ihrisko sa však mestská časť nevzdáva, uchádza sa preto o projektové dotácie.

Celkový rozpočet revitalizácie dosiahol sumu 1 320 000 eur, z toho viac ako 1,1 milióna eur predstavuje dotácia. Všetky práce, ktoré mali byť vykonané v rámci projektu, na ktorý dostala mestská časť financie z eurofondov, boli zrealizované v stanovenom čase, teda do 31. decembra 2023. „Všetky termíny a podmienky čerpania nenávratného finančného príspevku Staré Mesto dodržalo,“ doplnila Gubková.

Kamenné námestie Čítajte viac Spôsobujete nám rozsiahle škody, odkazuje ministerstvu kultúry developer hotela Kyjev

Staré Mesto začalo s komplexnou revitalizáciou Grasalkovičovej záhrady vlani v lete. Boli to prvé významnejšie práce v záhrade od jej poslednej revitalizácie v 90. rokoch. Počas revitalizácie záhrady Generálny investor Bratislavy, ktorý spravuje Fontánu Radosť zo života, obnovil rozvody vody, čerpadlo a fontánu vyčistil.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Staré mesto #revitalizácia #grasalkovičov palác