Trnava si pripomína 79. výročie oslobodenie mesta. Vojna je opäť pri našich hraniciach, povedal primátor

Položením vencov k pamätníku Víťazstvo na Námestí SNP v Trnave si predstavitelia mesta, Trnavského samosprávneho kraja, Okresného úradu v Trnave a ďalších inštitúcií pripomenuli 79. výročie oslobodenia Trnavy.

05.04.2024 15:10
debata

Spomienkové podujatie sa konalo na čerstvo zrekonštruovanom námestí, obnovou prešiel aj samotný pamätník, ktorý pripomína túto historickú udalosť. Červená armáda vyhnala nemecké vojská z mesta 1. apríla 1945. Slobodu v tento deň do Trnavy priniesli vojaci 1. jazdecko-mechanizovanej skupiny generálporučíka Issu Alexandroviča Plijeva. Vlastným životom za slobodu zaplatilo v Trnave 119 vojakov.

Trnava pamätník Víťazstvo obnovený Čítajte aj Na Námestie SNP v Trnave sa vráti obnovený pamätník. Jeho dočasné odstránenie kvôli rekonštrukcii predtým pobúrilo ruskú ambasádu

Pre obyvateľov Trnavy sa podľa primátora Petra Bročku 1. apríl 1945 stal prvým dňom nového začiatku. Bol to podľa neho deň, keď sa Trnava prvýkrát po rokoch útrap a obetí zhlboka nadýchla. Bročka sa, rovnako ako ďalší rečníci, nevyhol ani vojne na Ukrajine. „Vojna je opäť pri našich hraniciach. Slepá nenávisť a spory bez dialógu otravujú studňu demokracie, z ktorej ale pijeme všetci,“ povedal vo svojom príhovore. Vojnu na Ukrajine pripomenul aj podpredseda Trnavského samosprávneho kraja Rastislav Mráz, podľa ktorého sme s hrôzou a zdesením zistili, že mier, sloboda a suverenita nie sú vôbec samozrejmé.

Ivan Pasternák: Nemám silu ísť do Auschwitzu, je tam kufor s otcovým menom
Video
Vyrastal ako židovská sirota. Otca Ivana Pasternáka odvliekli do Auschwitzu, neskôr do Dachau, kde zomrel. "Nemám silu ísť do Auschwitzu, známi mi povedali, že je tam kufor s menom môjho otca." Ivan Pasternák sa zúčastnil v Múzeu holokaustu v Seredi na vernisáži novej výstavy Holokaust: likvidácia, oslobodenie, záchrana. / Zdroj: Múzeum holokaustu

Okolnosti oslobodenia Trnavy 1. apríla 1945 priblížil riaditeľ Vojenského archívu Jozef Petráš, ktorý vyzdvihol ohľaduplný postup Červenej armády, vďaka ktorému sa podarilo v maximálnej miere ušetriť životy civilného obyvateľstva, ako aj veľké materiálne hodnoty, vrátane historického jadra mesta. Podčiarkol, že pri oslobodzovaní nezahynul ani jeden obyvateľ mesta. Boj o Trnavu sa začal okolo 10:00, popoludní už prieskumné jednotky osloboditeľov kontrolovali budovy, pivnice a ďalšie objekty v meste, z ktorého rýchlo utekali nemeckí vojaci. Petráš pripomenul, že na obnovenom pomníku chýba pôvodný nápis o hrdinskej sovietskej armáde. Hovorkyňa trnavskej radnice Veronika Majtánová už skôr pre agentúru SITA uviedla, že radnica tento problém rieši v súčinnosti s Krajským pamiatkovým úradom v Trnave a ministerstvom vnútra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #oslobodenie #Peter Bročka