Záujem o vysoké školy je stále privysoký

Prihlásených na vysokoškolské štúdium bude v tomto roku asi o tretinu viac ako vlani. Vtedy menší počet prihlášok spôsobil výpadok jedného ročníka maturantov po prechode na deväťročnú školskú dochádzku. Slovenské vysoké školy však aj v tomto roku neuspokoja všetkých záujemcov o štúdium.

30.08.2004 10:53
debata

Prihlásených je oveľa viac, ako môžu zobrať. Presné číslo podaných prihlášok ešte nie je známe. Navyše jeden stredoškolák si môže podať prihlášku na viaceré školy.

„Podal som si štyri prihlášky, dve do Bratislavy a po jednej do Žiliny a Zvolena. Rád by som študoval informatiku,“ povedal Ondrej Hrabovec, maturant zo Žiliny. Na ktorej vysokej škole napokon skončí, sa ešte len rozhodne. Zatiaľ uspel na Žilinskej univerzite a na technike v Bratislave.

Jeden z najväčších záujmov je o štúdium na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského. Prihlásilo sa na ňu 2¤062 stredoškolákov, na prijímačky ich prišlo 1 709. Do prvého ročníka fakulta zoberie celkom 699 študentov.

„Záujem o našu školu je stále vysoký. Úroveň uchádzačov však klesá,“ povedal prvý prodekan fakulty Marián Bernadič. ,,Špička odchádza do Čiech. Aj tam sú naši medzi študentmi najlepší a po skončení školy v Čechách zostávajú. Majú v nich lepšie finančné podmienky pri nástupe do zamestnania," spresnil prodekan. Ak táto situácia bude podľa neho pokračovať ďalších desať rokov, na Slovensku nebude mať kto študovať. Únik tých najlepších by sa dal zastaviť podpornými opatreniami.

„Študentovi, ktorý skončí školu a bude vo svojom odbore pracovať päť-šesť rokov, by sa malo odpustiť školné. Pre tých, čo skončia s vyznamenaním a pochvalou rektora, by bola motívom finančná odmena. Aj stotisíc,“ myslí si Bernadič.

Nápor uchádzačov každoročne zažíva aj Ekonomická univerzita. Tento rok si na ňu podalo prihlášky vyše 11 000 stredoš­kolákov. ,,Najprv sme uvažovali, že na každú zo štyroch fakúlt zoberieme po 400 prvákov a na medzinárodné vzťahy 150," konštatovala prorektorka školy Kajetaná Hontyová. ,,Prijali sme však študentov aj bez prijímačiek, a tak na fakultu obchodu zoberieme o 600 prvákov a na národohospodársku o 400 viac," dodala. Napokon sa na štúdium zapíše asi tretina prijatých. Absolvovať externé štúdium univerzita umožní na každej fakulte 150 poslucháčom.

K najväčším fakultám Univerzity Komenského patrí pedagogická, kde sa študujú aj cudzie jazyky. Denných študentov má 2 738 a externých 1 872. Tento rok sa prihlásilo 2 159 záujemcov, na prijímačky prišlo o niečo viac ako 1 500 na denné a 799 na externé štúdium. Spolu zoberú vyše 1 000 prvákov, externistov okolo 400.

debata chyba