Malchárka nahradí v parlamente Kuljaček

Ministra hospodárstva Jirka Malchárka nahradí v parlamente Pavol Kuljaček. Rozhodol o tom predseda Národnej rady SR Pavol Hrušovský.

14.10.2005 00:00
debata

„Toto rozhodnutie som v posledných dňoch diskutoval a konzultoval s viacerými ústavnými právnikmi. Bral som do úvahy tieto ich odborné ústavnoprávne stanoviská a na základe aj štvrtkového rokovania ústavnoprávneho výboru som sa rozhodol dnes vyhlásiť na náhradníka na neuplatňovaný mandát pána Pavla Kuljačeka,“ povedal novinárom Hrušovský. Predseda parlamentu tak podľa vlastných slov rozhodol preto, lebo Kuljaček je podľa kandidátnej listiny ANO prvý náhradník na poslanecký mandát na uprázdnené miesto, keďže Marta Dachová a Michal Horváth sa svojho práva nastúpiť do parlamentu začiatkom roka vzdali. Obaja však neskôr svoje vyhlásenie odvolali. 

"Som presvedčený, že iným rozhodnutím by som ohrozil stabilitu ústavného systému, pretože by sa napríklad iným rozhodnutím mohol spochybniť poslanecký mandát pána Kropiláka, ktorý sa stal poslancom na základe ich pôvodného vyhlásenia, konštatoval Hrušovský. Podľa jeho právneho názoru sa tieto dve osoby mohli vzdať mandátu a potom svoje rozhodnutie odvolať iba do času, kým sa Kropilák nestal poslancom. 

Predsedovi NR SR ustanovuje povinnosť vyhlásiť nastúpenie náhradníka na neuplatňovaný mandát zákon o voľbách. Hrušovský celú záležitosť diskutoval v uplynulých dňoch aj s predsedom Ústavného súdu SR Jánom Mazákom. Ústavnoprávny výbor NR SR vo štvrtok prijal uznesenie, z ktorého taktiež vyplýva, že za Malchárka by mal nastúpiť Kuljaček.

Na 51. schôdzi parlamentu, ktorú predseda Národnej rady SR zvolal na 25. októbra, prerokujú poslanci 101 bodov. Za najpodstatnejšie pritom Hrušovský považuje zákony nadväzujúce na štátny rozpočet. Dôležitými návrhmi sú podľa neho aj dva ústavné zákony o skrátení volebného obdobia, ktoré zaradil ako prvé body po predkladaných vládnych právnych normách. Rovnakú váhu prikladá aj opakovanej voľbe kandidátov na sudcov ústavného súdu, zatiaľ dostal v tejto súvislosti dva návrhy.

debata chyba