Nová taktika na boj s vírusmi. Europoslanci sa dohodli, ako zabránia šíreniu nebezpečných ochorení

Mnohí z nás by posledné dva roky najradšej vymazali zo života. Pandémia koronavírusu nás poriadne potrápila. Je ale otázkou času, kedy sa objaví nový vírus. Poučili sme sa? Vieme ako reagovať?

17.10.2022 00:00
Europsky parlament, pr, nepouzivat Foto:
Rokovacia sála EP počas hlasovania © European Union 2020

Poslanci europarlamentu schválili dve dohody, ktoré prinášajú nádej, že dôsledky možnej budúcej pandémie nebudú také fatálne a Únia bude schopná zabrániť šíreniu nebezpečných prenosných ochorení.

Poslanci schválili dohodu o rozšírení mandátu Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC). Jej cieľom je posilniť schopnosť Únie v oblasti prevencie a pripravenosti, ako aj v oblasti riadenia prípadných budúcich epidémií.

Centrum bude spolupracovať s Európskou komisiou, vnútroštátnymi orgánmi, orgánmi EÚ a medzinárodnými organizáciami s cieľom zabezpečiť, aby ich aktivity boli zosúladené a vhodne sa dopĺňali. Okrem toho bude koordinovať štandardizáciu postupov pri zbere a overovaní údajov, ako aj analýzu a šírenie údajov na úrovni Únie tak, aby malo vždy k dispozícii aktuálne a porovnateľné dáta. „Krízy nestačí prekonať, je dôležité sa z nich aj poučiť. Preto som rád, že popri riešení energetickej krízy podnikáme aj kroky na zabránenie chaosu, aký sme videli v Únii na začiatku pandémie koronavírusu – či už zavedením jasnejších pravidiel pre spoločné obstarávanie liekov a zdravotníckych pomôcok alebo zberom včasných a navzájom porovnateľných dát,“ súhlasí s aktivitou europoslanec Michal Šimečka.

Poslanec a podpredseda EP Michal Šimečka (RE,... Foto: EP
Europsky parlament, pr, nepouzivat Poslanec a podpredseda EP Michal Šimečka (RE, SK) © European Union 2022

Centrum bude takisto dôsledne monitorovať schopnosť vnútroštátnych systémov zdravotnej starostlivosti pri odhaľovaní, prevencii a kontrole prenosných ochorení a boji proti nim, identifikuje nedostatky a vydá vedecky podložené odporúčania.

„Tak ako v iných oblastiach, ani v oblasti zdravia, dnes nie je možné fungovať izolovane. Pandémia Covid-19 poukázala na opodstatnenosť a dôležitosť užšej spolupráce a efektívnej koordinácie medzi členskými štátmi EÚ v riešení zdravotných kríz“ skonštatoval poslanec EÚ Peter Pollák.

Poslanec Peter Pollák (EPP, SK) © European... Foto: EP
Europsky parlament, pr, nepouzivat Poslanec Peter Pollák (EPP, SK) © European Union 2021

Poslanci tiež schválili aj dohodu o sérii opatrení, vďaka ktorým bude môcť Európska únia lepšie predvídať závažné cezhraničné ohrozenia zdravia a náležite na ne reagovať. Nové pravidlá zahŕňajú lepšie plánovanie prevencie, pripravenosti a reakcie tak na úrovni EÚ, ako aj na úrovni vnútroštátnej. Komisia bude mať právomoc vyhlásiť núdzový stav v oblasti verejného zdravia na úrovni Únie, čím sa posilní spolupráca krajín a umožní sa včasné vypracovanie zdravotníckych protiopatrení a vytvorenie zdravotníckych zá­sob.

Podľa europoslankyne Moniky Beňovej nám pandémia jednoznačne ukázala potrebu posilnenia schopností v oblasti prevencie pri ochrane zdravia ľudí. „Potvrdená bola aj nevyhnutnosť ďalšieho rozvoja spolupráce medzi členskými štátmi. To sa týka zberu a vzájomnej výmeny údajov, monitorovania, či zavedenia jasných pravidiel pre spoločné obstarávanie liekov a zdravotných pomôcok,“ myslí si Beňová. Vytváranie zdravotnej únie pritom podľa jej slov nemá prenášať kompetencie z jednotlivých krajín na európsku úroveň, no má prispieť k prehlbovaniu solidarity.

Poslankyňa Monika Beňová (S&D, SK) ©... Foto: EP
Europsky parlament, pr, nepouzivat Poslankyňa Monika Beňová (S&D, SK) © European Union 2022

Nové právne predpisy objasňujú aj postupy pre spoločné obstarávanie liekov a zdravotníckych pomôcok a obmedzujú súbežné obstarávanie a rokovanie zúčastnených krajín v prípade výrobkov nakupovaných spoločne na úrovni Únie. Tento návrh ešte musí schváliť aj Rada EÚ (ministri členských krajín) a nové opatrenia budú potom zverejnené v Úradnom vestníku Európskej únie.

Prečo potrebujeme spoločnú politiku pre zdravie?

Posledné roky nám ukázali, aké vie byť naše zdravie krehké. Podľa jarného prieskumu Eurobarometer by verejné zdravie malo byť podľa respondentov po boji proti chudobe hneď druhou najdôležitejšou prioritou, ktorou by sa mal zaoberať europarlament.

Na mieste je ale zdôrazniť, že za zdravotnú starostlivosť a zdravotné poistenie sú primárne zodpovedné vlády jednotlivých členských štátov. Úlohou EÚ je dopĺňať a podporovať ich aktivity na zlepšovanie zdravia občanov, znižovať rozdiely a budovať sociálnejšiu Európu. Únia už pred rokom 2020 pomohla krajinám deliť sa o zdroje a riešiť spoločné výzvy, ako je napríklad rezistencia voči antibiotikám, či chronické ochorenia, ktorým možno predchádzať.

Na úrovni EÚ boli regulované lieky či zdravotnícke pomôcky a zadefinované práva pacientov pri zdravotnej starostlivosti v zahraničí. „Aby zdravotnícka únia fungovala, potrebujeme hlbšiu a odbornejšiu debatu o rozdelení kompetencií medzi členskými štátmi a EÚ, ako aj o tom, aké výsledky má nová regulácia priniesť. Podľa mňa by bolo dobrým krokom k Európskej zdravotnej únii významne uľahčiť prístup občanov k liečbe hradenej z verejného poistenia aj v iných členských štátoch EÚ,“ myslí si europoslanec Eugen Jurzyca.

Poslanec Eugen Jurzyca (ECR, SK) © European... Foto: EP
Europsky parlament, pr, nepouzivat Poslanec Eugen Jurzyca (ECR, SK) © European Union 2021

Pandémia postavila pred Úniu nové výzvy a poukázala na potrebu zintenzívniť spoluprácu jednotlivých členských štátov. Počas koronakrízy EÚ spolupracovala s členskými štátmi na posilňovaní národných systémov zdravotnej starostlivosti a podnikala kroky proti šíreniu vírusu. Zabezpečila osobné ochranné prostriedky a zdravotnícky materiál v celej Európe, mobilizovala zdroje, podporovala výskum a inovácie pre efektívnu liečbu, koordinovala cestovanie a dohliadala na vakcíny a očkovanie.

Poslanci tiež v reakcii na pandémiu presadili vytvorenie nového samostatného európskeho programu v oblasti zdravia „EU4Health“, ktorý má pomôcť odstrániť nedostatky, na ktoré poukázala pandémia, zlepšiť krízové riadenie a podporovať inovácie a investície v sektore zdravotnej starostlivosti.

chyba