V Británii štrajkujú lekári, zdravotníctvo funguje v sviatočnom režime

Britská Národná zdravotná služba (NHS) funguje v Anglicku v sviatočnom režime po tom, ako sa v stredu profesijne mladší lekári pridali ku štrajku svojich starších kolegov. Informuje o tom agentúra AP.

20.09.2023 22:30
Británia lekári štrajk Foto: ,
Mladší lekári a zdravotnícki konzultanti stoja pred univerzitnou nemocnicou počas štrajku profesijne mladších lekárov, známych pod označením junior doctors za vyššie platy, v Londýne 20. septembra 2023.
debata

Desiatky tisíc mladších lekárov štrajkujú už po piaty raz od decembra minulého roka. Lekári sa s britskou vládou dlhodobo sporia o platové podmienky.

Nemocnice zatiaľ poskytnú pacientom len obmedzenú zdravotnú starostlivosť ako napríklad na Vianoce, keď ošetrujú len núdzové prípady. Kontroly či rutinné zákroky odkladajú alebo rušia. Podľa NHS štrajky ovplyvnili už okolo milión kontrol a rutinných zákrokov v hodnote viac než miliardy libier.

Po prvýkrát za 75 rokov existencie NHS štrajkujú mladší aj starší lekári spoločne. Starší lekári sa do práce vrátia vo štvrtok, mladší chcú štrajkovať až do soboty. Ďalší spoločný štrajk ohlásili na 2. až 4. októbra.

Britská lekárska asociácia (BMA), ktorá zastupuje približne 75 000 mladších lekárov, žiada zvýšenie platov o 35 percent s cieľom vrátiť ich po zarátaní inflácie na úroveň z roku 2008. Vláda ponúka zvýšenie platov mladších lekárov o 8,8 percent, zatiaľ čo starším ponúka šesťpercentné zvýšenie. Britský premiér Rishi Sunak trvá na tom, že ďalšie zvýšenie miezd lekárov by viedlo k nárastu inflácie.

Ukrajina HOAXAFP Johnson Ľvov fotomontáž hajlovanie Čítajte aj HOAX: Bývalý britský premiér Boris Johnson nehajloval, ide o fotomontáž
debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #anglicko #štrajk