Odvrátili sme eskaláciu na fronte a prekazili plány Moskve, tvrdia partizáni. Zverejnili straty Rusov v pohraničí

Ruskí dobrovoľníci bojujúci na strane Ukrajiny tvrdia, že vďaka svojim nedávnym vpádom z ukrajinského územia do ruského pohraničia pomohli predísť eskalácii bojov na ukrajinskom fronte. Uviedli to na tlačovej konferencii, ktorú zorganizovala ukrajinská agentúra Ukrinform.

21.03.2024 15:42
debata (9)
Tank partizánov prerazil obranu ruských hraníc
Video
Tank Ruského dobrovoľníckeho zboru, 12. marca 2024. / Zdroj: Telegram / Ruský dobrovoľnícky zbor

Ruskí dobrovoľníci z Légie Sloboda Rusku minulý týždeň ohlásili, že sa im podarilo prekročiť aj s tankami ukrajinsko-ruskú hranicu a ovládnuť dedinu Ťotkino v ruskej Kurskej oblasti. Ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že sa mu pokus o vpád podarilo odraziť a že ruské sily spôsobili útočníkom značné straty. Súdiac z ďalších oznámení ruského ministerstva obrany pokračovali strety na ukrajinsko-ruskej hranici aj v ďalších dňoch.

rusky partizán, légia sloboda rusku, vojna na Ukrajine, Belgorod Čítajte aj Rusi postupujú - na ruskom území. Partizáni odhalili podstatnú slabosť Moskvy

„Presmerovali sme na seba taktické letectvo. Vykonalo vyše 230 úderov, pričom všetky bomby spadli na ruské územie. Vďaka našej operácii mohli ukrajinské ozbrojené sily stabilizovať front a zabezpečiť ochranu úsekov, kde sa očakával rozsiahly útok Ruska,“ oznámil na konferencii predstaviteľ Légie Sloboda Ruska Alexej Baranovskij.

Na konferencii vystúpil okrem toho aj predstaviteľ oddielu Ruský dobrovoľnícky zbor a zástupca zoskupenia Sibírsky prápor, ktoré sa tiež hlási k operáciám v ruskom pohraničí.

Rusi podľa Baranovského chceli ešte pred blížiacim sa uvedením ruského prezidenta Vladimira Putina do úradu v jeho novom funkčnom období prejsť do väčšieho útoku na ukrajinskom fronte. „Naša operácia tieto útočné plány ruskej armády vo vojenskom zmysle prekazila. Boli donútení previesť značné množstvo síl od Kupjansku v Charkovskej oblasti, aby udržali svoju Belgorodskú a Kurskú oblasť,“ uviedol Baranovskij.

Veliteľ Ruského dobrovoľného zboru známy ako...
Bojovníci partizánskeho odboja Ruský...
+4Bojovník Ruského dobrovoľníckeho zboru v...

Ruské sily podľa Baranovského pri stretoch v pohraničí prišli o 651 ľudí. Ďalších 908 ich utrpelo zranenia a 37 upadlo do zajatia. Proukrajinským bojovníkom sa okrem toho údajne podarilo zničiť 121 kusov vojenskej techniky a 50 ďalších kusov vyradiť z prevádzky. Podobné vyhlásenia nemožno okamžite overiť. Ruské úrady sa k svojim stratám pri potláčaní bojov na rusko-ukrajinskej hranici nevyjadrili.

Do ruského pohraničia sa ruským milíciám bojujúcim na strane Ukrajiny podarilo vpadnúť už vlani na jar. K vpádom sa vtedy prihlásili aj zoskupenia Ruský dobrovoľnícky zbor a Légia Sloboda Rusku.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #ruská armáda #vojna na Ukrajine