Ruská ropa napriek sankciám schválených Moskvou prúdi do KĽDR, ukazujú satelitné snímky

Rusko začalo s priamymi dodávkami ropy do KĽDR, uviedol britský denník Financial Times (FT), podľa ktorého to dokazujú satelitné snímky. Rusko podľa neho vyváža ropu do Severnej Kórey napriek sankciám OSN z roku 2017, ktoré samo podporilo. Podľa bývalého šéfa expertného panelu OSN pre Severnú Kóreu Hugha Griffithsa začalo Rusko najskôr poskytovať svojmu ázijskému susedovi ropu výmenou za zbrane. Kyjev tvrdí, že Rusko tieto zbrane používa v bojoch na Ukrajine.

26.03.2024 20:04
kim čong un Foto:
Severokórejský vodca Kim Čong-un počas návštevy svojej najvyššej tankovej skupiny, 105. tankovej divízie Soul Ryu Kyong Su Guards, v Severnej Kórei 24. marca 2024.
debata (8)

Tento mesiac z ruského prístavu Vostočnyj na ruskom Ďalekom východe vyplávalo prinajmenšom päť severokórejských tankerov s ropnými produktmi, uviedol denník, ktorý sa odkazuje na satelitné snímky britského analytického centra Royal United Services Institute. Niektoré zo severokórejských lodí na snímkach pritom priamo figurujú na sankčnom zozname OSN a majú zákaz vplávať do zahraničných prístavov.

Ukrajinský tank sa vrhol do súboja proti trom ruským
Video

Podľa FT ide o prvé potvrdené a zdokumentované námorné dodávky ropy z Ruska do Severnej Kórey odkedy v roku 2017 Bezpečnostná rada OSN uvalila na ázijskú krajinu nové sankcie obmedzujúce dovoz ropy v odpovedi na jej testy jadrových zbraní.

Už vlani v júni agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje OSN uvádzala, že Rusko obnovilo vývoz ropy do KĽDR.

Griffiths, bývalý koordinátor skupiny OSN, ktorá dohliada na dodržiavanie sankcií uvalených na KĽDR, označil správy o marcových ruských dodávkach do KĽDR za útok na sankčný režim. „To, čoho sme svedkami, je jasná dohoda o výmennom obchode ‚zbrane za ropu‘, ktorý nepokryte porušuje sankcie. Tie osobne podpísal (ruský prezident) Vladimír Putin,“ povedal aj Griffiths.

ropa, Rusko Čítajte viac USA sa zľakli. Ukrajincom hovoria, aby neútočili na ruské ropné ciele, píše Financial Times

V októbri minulého roka Reuters s odvolaním sa na bezpečnostného hovorcu Bieleho domu Johna Kirbyho uviedol, že Severná Kórea Rusku poskytla viac ako 1000 kontajnerov vojenského vybavenia a munície. Podľa Južnej Kórey jej severný sused od leta do Ruska poslal už 6700 kontajnerov munície. Rusko rakety dodané z KĽDR už na Ukrajine používa, tvrdí Kyjev.

Vo februári tohto roku denník The New York Times upozornil, že ruské úrady odblokovali časť severokórejských aktív zmrazených v jednej z ruských bánk a podnikli kroky, ktoré mohli dať KĽDR prístup k medzinárodnej bankovej sieti. Tieto kroky mohla Moskva podľa amerického denníka podniknúť v odpovedi na dodávky zbraní.

Vladimir Putin, Rusko, Moskva, Čítajte viac Dlho bol považovaný za Putinov tromf, teraz oň prichádza. Po Európe Gazprom necháva krvácať aj Čína
8 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #vojna na Ukrajine #sankcie proti KĽDR #ruská ropa