12 ľudí sa utopilo: USA však budú pomoc Gaze naďalej zhadzovať. Tretí muž Hamasu je mŕtvy

Spojené štáty budú pokračovať v zhadzovaní humanitárnej pomoci z lietadiel do Pásma Gazy. Oznámil to v utorok Biely dom v reakcii na výzvu hnutia Hamas na ukončenie tohto spôsobu poskytovania pomoci po nedávnych tragických incidentoch. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

26.03.2024 20:44 , aktualizované: 23:01
pomoc, gaza Foto: ,
Zhodená humanitárna pomoc nad severným pásmom Gazy pri pohľade z centra Gazy v pondelok 25. marca 2024.
debata (6)

Zhadzovanie pomoci z lietadiel „je jedným z mnohých spôsobov, akými pomáhame pri poskytovaní zúfalo potrebnej pomoci pre Palestínčanov v Gaze, a budeme v tom pokračovať,“ uviedla vo vyhlásení Rada Bieleho domu pre národnú bezpečnosť.

Hnutie Hamas v Pásme Gazy vládne od roku 2007. Tvrdí, že od začiatku leteckých dodávok pomoci do severnej časti palestínskej enklávy prišlo o život dovedna 18 ľudí. Dvanásť z nich sa pri snahe získať potraviny utopilo a šesť ušliapal dav.

„Prečo nám to robia?"

Na jednom zo záberov je podľa Reuters vidieť, ako ľudia na pláž vyťahujú zjavne bezvládne telo fúzatého mladého muža s otvorenými a nehybnými očami. Ďalší muž sa ho snažil oživiť stláčaním hrudníka, zatiaľ čo niekto konštatoval, že „je koniec“. „Plával pre jedlo pre svoje deti a stal sa mučeníkom,“ povedal muž stojaci na pláži. „Pomoc by mali dodávať cez (pozemné) prechody. Prečo nám to robia?“ dodal. Obdobné zábery zverejnila katarská televízia Al-Džazíra.

gaza Čítajte viac Gallant: Izrael neukončí vojnu proti Hamasu, kým nebudú oslobodení rukojemníci

Na kuse papiera z pondelňajšej leteckej dodávky bolo podľa Reuters arabsky napísané, že ide o pomoc zo Spojených štátov. Na lístočku bola podľa agentúry aj americká vlajka.

Podľa agentúry Reuters dáva Hamas Spojeným štátom za vinu, že začali s podľa neho nebezpečným a neúčinným zhadzovaním pomoci z lietadiel namiesto toho, aby vyvíjali tlak na svojho spojenca Izrael s cieľom dosiahnuť navýšenie dodávok pomoci po súši. Tie boli výrazne obmedzené v dôsledku izraelskej vojenskej operácie v Pásme Gazy, čo bola reakcia na krvavý útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023.

Len pätina potrebnej pomoci

Spojené štáty „nepretržite“ pracujú na zvýšení toku pomoci do Gazy po súši, informovala Rada Bieleho domu pre národnú bezpečnosť. Dodala, že prebieha aj úsilie o vytvorenie námorného koridoru na poskytovanie pomoci do palestínskej enklávy.

„Ujasnime si, že Hamas začal túto vojnu a odmietol pristúpiť na dohodu o rukojemníkoch, ktorá by vytvorila podmienky na uľahčenie nárastu dodávok humanitárnej pomoci,“ pripomenul Biely dom.

Izrael / Tank / Čítajte viac Útok na dav čakajúci na pomoc v Gaze zabil desiatky ľudí, vojna má už viac ako 30-tisíc mŕtvych

Podľa humanitárnych agentúr sa do Pásma Gazy dostáva len asi pätina potrebnej pomoci, pretože Izrael pokračuje v leteckej a pozemnej ofenzíve začatej po teroristickom útoku Hamasu z minuloročného 7. októbra. Izrael tvrdí, že neobmedzuje množstvo humanitárnej pomoci dopravovanej do Pásma Gazy, az problémov s jej doručovaním civilistom vinia agentúry OSN, ktoré sú podľa neho neefektívne.

Distribúcia pomoci vnútri Pásma Gazy je ťažká, a to najmä na severe. Minulý mesiac zdravotnícke úrady ovládané Hamasom uviedli, že izraelské sily zabili viac ako 100 ľudí, ktorí sa snažili prevziať pomoc z konvoja. Izraelská armáda toto tvrdenie spochybnila a uviedla, že ľudia, ktorí sa ponáhľali ku konvoju, zomreli pri tlačenici alebo pod kolesami nákladných áut.

Pri inom incidente začiatkom marca sa neotvoril padák debne s humanitárnou pomocou, čo si podľa vtedajších správ vyžiadalo životy najmenej piatich ľudí.

Tretí muž Hamasu je mŕtvy

Izraelská armáda v utorok oznámila, že sa jej podarilo eliminovať Marwána Ísu, zástupcu veliteľa ozbrojeného krídla palestínskeho hnutia Hamas považovaného za tretieho najvyššie postaveného predstaviteľa tohto radikálneho hnutia. „Informácie poskytnuté spravodajskou službou Šin bet uvádzajú, že Marwán Ísá bol pred dvomi týždňami eliminovaný presným leteckým úderom,“ povedal na tlačovej konferencii hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. Šin bet je izraelská spravodajská služba zameraná na vnútornú bezpečnosť a kontrašpionáž.

Biely dom avizoval už 18. marca, že Ísá bol zabitý, Izrael to však potvrdil až teraz.

Ísá od decembra minulého roka figuroval na sankčnom zozname EÚ. Na území Únie mal preto zmrazené ekonomické aktíva a občania EÚ mali zakázané s ním obchodovať.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #USA #Hamas #Pásmo Gazy #humanitárna pomoc #izraelsko - palestínsky konflikt