Riskujú gulag. Niektorí z Putinovho okruhu nespájajú Ukrajinu s masakrou pri Moskve

Hoci ruský prezident Vladimír Putin naďalej spája piatkový teroristický útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy s Ukrajinou, niektorí ľudia z jeho vlastného okruhu s tým nesúhlasia. Napísala to dnes agentúra Bloomberg s odkazom na štyri nemenované zdroje s úzkymi väzbami na Kremeľ. Podľa nich neexistujú žiadne dôkazy o zapojení Ukrajiny do útoku, pri ktorom podľa ruských úradov zahynulo 139 ľudí. Kyjev podiel na terore už skôr kategoricky poprel, k útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).

26.03.2024 21:09 , aktualizované: 22:17
debata (12)

Putin v pondelok vyhlásil, že teroristický útok pri Moskve spáchali radikálni islamisti, ale chce vedieť, kto ho zorganizoval. Prezident opäť naznačoval súvislosť s Ukrajinou. Útok môže byť článkom v reťazi pokusov tých, ktorí bojujú proti Rusku už od roku 2014 rukami kyjevského režimu, tvrdil šéf Kremľa podľa ruskej agentúry TASS na porade venovanej vyšetrovaniu masakru na koncerte. Spojitosť s Ukrajinou, proti ktorej Rusko vedie vojnu, Putin naznačoval už v skoršom televíznom prejave k národu.

IS-K, Islamský štát, hrozba, plagát Islamistov Čítajte viac Pomstíme mučenie Tadžikov, zaútočíme opäť, vyhráža sa Islamský štát. Krivé obvinenia Ukrajiny ohrozujú Rusov

Putin sa zúčastnil diskusií, na ktorých sa predstavitelia zhodli, že neexistuje žiadne spojenie Kyjeva s útokom, ale je stále odhodlaný využiť tragédiu na pokus zjednotiť Rusov na podporu vojny proti Ukrajine, napísal Bloomberg s odkazom na jeden zo svojich zdrojov. Kremeľskí činitelia boli podľa zdrojov agentúry šokovaní neschopnosťou ruských bezpečnostných služieb zabrániť piatkovému útoku v centre Crocus City Hall, kde sa nachádza koncertná sieň. A takmer nikto v ruskej politickej a podnikateľskej elity, koho tieto zdroje poznajú, podľa Bloombergu neverí, že za útokom stojí Ukrajina.

Útok v Moskve, desiatky mŕtvych. Videá zo sociálnych sietí
Video

Niektorí Putinovi spojenci a bezpečnostní predstavitelia dnes však verejne spájali s piatkovým terorom susednú krajinu. „Samozrejme Ukrajina,“ reagoval tajomník prezidentovej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev na otázku novinára, či útok podnikol Islamský štát, alebo Ukrajina. Šéf ruskej tajnej služby FSB Alexander Bortnikov bez dôkazov tvrdil, že útoku islamských radikálov napomáhali ukrajinské a západné tajné služby. Teroristi, ktorí útočili v Moskve, podľa neho chceli utiecť na Ukrajinu.

Najprv cez Bielorusko

Ukrajinci a západní komentátori upozorňujú, že na rozdiel od rusko-ukrajinskej hranice, ktorá je prešpikovaná vojakmi, je neďaleká hranica s Bieloruskom nestrážená. Dokonca aj bieloruský vodca Alexander Lukašenko, ktorý je Putinovým spojencom, dnes podľa bieloruskej agentúry Belta vyhlásil, že smerom k Ukrajine sa domnelí útočníci vydali až po tom, ako sa pokúsili dostať do Bieloruska.

Alexandr Lukašenko Čítajte viac Lukašenko popiera tvrdenia Moskvy: Teroristi utekali najprv do Bieloruska

Ukrajinskí predstavitelia už predtým kategoricky odmietli akúkoľvek účasť na útoku. Prihlásil sa k nemu opakovane Islamský štát, ktorý zverejnil aj zábery zhotovené útočníkmi počas vraždenia ľudí. Ruské úrady medzitým informovali o zatknutí viac ako desiatich ľudí v súvislosti s piatkovým masakrom vrátane mužov, ktorí sa podľa vyšetrovateľov priamo zúčastnili teroristického ú­toku.

Crocus City Hall po útoku zachvátil požiar.
Pohľad na miesto teroristického útoku na okraji...
+19Pohľad na miesto teroristického útoku na okraji...

Americká ambasáda 7. marca varovala svojich občanov, že v nasledujúcich dvoch dňoch hrozí v Moskve teroristický útok a Washington uviedol, že Moskve poskytol spravodajské informácie. Putin výstrahu označil za snahu zastrašiť a destabilizovať ruskú spoločnosť.

Pátranie ukončili

Štyri dni po útoku ukončili záchranári v utorok pátranie po nezvestných vo vyhorenej a čiastočne zrútenej koncertnej budove. Oznámili to miestne úrady. „Môžem oznámiť, že pod troskami už nie sú žiadne obete," uviedol vedúci civilnej ochrany v Moskovskej oblasti Sergej Poletykin. „Psovodi dokončili svoju prácu, záchranári dokončili svoju prácu.“

Gubernátor Moskovskej oblasti Andrej Vorobiov doplnil, že prehľadali 8000 štvorcových metrov plochy. V nasadení bolo približne 1000 pracovníkov civilnej ochrany, napísal na sociálnej sieti.

SR ČR Premiér Babiš Návšteva BAX Čítajte viac Keby si Putin trúfol na NATO, tak by sa musel úplne zblázniť, hovorí český expremiér Babiš pre Pravdu
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #teroristický útok v Moskve