Heinz Fischer je ôsmy rakúsky prezident

Sociálny demokrat Heinz Fischer (65) zložil vo štvrtok prezidentskú prísahu a stal sa tak novým rakúskym prezidentom. Na poste hlavy štátu vystriedal Thomasa Klestila, ktorý umrel v utorok večer, dva dni pred vypršaním mandátu. "Zaväzujem sa, že budem rešpektovať a ochraňovať ústavu a zákony krajiny a že budem vykonávať svoje povinnosti, ako najlepšie budem vedieť," povedal Fischer pred oboma komorami parlamentu.

08.07.2004 12:56
debata

Po 30 rokoch vstupuje do prezidentského sídla opäť sociálny demokrat. Dlhoročný predseda parlamentu sa stal 8. júla ôsmou hlavou Rakúska. Jeho krédo – politika so svedomím – zrejme zabralo väčšmi na ľudí ako predvolebná kampaň kandidátky na prezidentský post za stranu ľudovcov (ÖVP) Benity Ferrerovej-Waldnerovej, ktorá ponúkala krajine svoje zahraničné skúsenosti. Tým dosiahol Fischer vrchol svojej dlhoročnej politickej kariéry socialistického politika (SPÖ).

Jeho politická kariéra sa začala v parlamente v roku 1963, kde sa stal predsedom poslaneckého klubu SPÖ, neskôr pôsobil ako minister pre vedu a výskum a 12 rokov ako predseda parlamentu. Jeho vzorom bol vždy kancelár Bruno Kreisky, na ktorého sa, tak ako mnohí iní socialistickí politici, často odvoláva. V čase vrcholiaceho sporu medzi Brunom Kreiským a známym prenasledovateľom nacistov Simonom Wiesenthalom to bol práve Fischer, ktorý ako predseda poslaneckého klubu dal podnet na vytvorenie vyšetrovacej komisie proti Wiesenthalovi. Nový prezident sa dodnes skutočne neospravedlnil za tento krok, iba povedal, že mohol vtedy konať inak. Fischerovou silnou stránkou je jeho osobná skromnosť, rozvaha a jeho politická schopnosť prežitia.

Heinz Fischer sa narodil 9. októbra 1938 v sociál­nodemokratickej rodine. Jeho otec Rudolf bol v rokoch 1954–1956 štátnym tajomníkom ministerstva obchodu. Fischer ukončil vo Viedni právnickú fakultu a ako doktor práv sa stal v roku 1993 univerzitným profesorom. Po právnickej praxi vstúpil do parlamentu, v rokoch 1963–1978 bol tajomníkom poslaneckého klubu socialistov, následne ministrom pre vedu a výskum (1983–1987) a predsedom poslaneckého klubu od roku 1987 do roku 1990, kedy ho zvolili za predsedu parlamentu. Od roku 2002 je druhým predsedom parlamentu. V Sociálnodemo­kratickej strane Rakúska bol 25 rokov podpredsedom. Fischer bol činný ako sociálny demokrat aj na európskej úrovni.

Heinz Fischer bol predsedom organizácie Naturfreunde (Priatelia prírody), jeho najväčším koníčkom je horská turistika a džez. S manželkou Margit, s ktorou je ženatý 35 rokov, má syna a dcéru.

debata chyba