Medzi teroristami sú aj arabskí žoldnieri

Ruské oficiálne miesta prvýkrát potvrdili, že obsadzovanie školy v Beslane bezpečnostnými silami si vyžiadalo obete na životoch medzi rukojemníkmi. Uviedla to agentúra ITAR-TASS bez toho, že by uviedla počet mŕtvych. Kameraman britskej televíznej stanice ITV, ktorý sa dostal do objektu školy, odhadol počet mŕtvych tiel v telocvični na zhruba sto. Regionálny šéf ruskej bezpečnostnej služby FSB Valerij Andrejev zdôraznil, že útok bezpečnostných síl na školu obsadenú teroristami nebol plánovaný. Povedal tiež, že medzi zabitými 20 teroristami je aj 10 arabských žoldnierov. Teroristi na úteku majú stále v rukách rukojemníkov, sú medzi nimi aj deti.

03.09.2004 18:23
debata

„Žiadna vojenská operácia nebola plánovaná, chystali sme sa na ďalšie vyjednávanie,“ povedal Andrejev.

Túto informáciu potvrdzuje aj správa ITV, podľa ktorej krvipreliatie vyvolala skupina školákov, ktorá sa pokúsila z objektu školy utiecť. Teroristi začali po nej strieľať a ruské bezpečnostné jednotky na streľbu zareagovali útokom.

Nie je jasné, či útek školákov bol spontánnou akciou alebo ho zámerne vyprovokovali sami teroristi s cieľom vyvolať paniku a využiť zmätok na útek.

Obetí nebude málo

Väčšina rukojemníkov je nažive, presné počty obetí zatiaľ nie sú známe. Úrady však potvrdili, že škola je plná tiel. Podľa svedkov je ich viac ako sto. Zranenia utrpelo približne 400 ľudí, z toho asi 180 detí. Niektoré odhady hovoria až o 1500 ranených. Trinástim teroristom sa podarilo utiecť, päť je pravdepodobne mŕtvych. Situácia je stále veľmi neprehľadná. Nad oblasťou prelietavajú ruské vrtuľníky. Na mieste sa stále ozývajú silné výbuchy. Teroristi, ktorým sa podarilo utiecť, majú údajne so sebou rukojemníkov.

Deti vraj pili moč

„Strieľali na nás zo strechy,“ popisoval svoj strašný zážitok jeden z chlapcov, ktorý sa snažil ujsť po tom, čo školou otriaslo niekoľko výbuchov. „Nie, strieľali z druhého poschodia,“ spresňoval polohu teroristov ďalší, najviac šesťročný spolužiak. „Nedali nám vodu,“ tvrdil ďalší chlapec. Podľa veku sa dal odhadnúť ako škôlkar. Iný žiak dokonca hovoril, že museli piť moč.

Mimoriadne vydesené deti vtedy ešte netušili, že prvé správy hovoria o viac ako stovky mŕtvych tiel ich učiteľov a spolužiakov ležiacich v telocvični. Okolo budovy školy totiž panoval značný chaos, rodičia vítajúci svoje deti sa miešali s maskovanými a ťažko ozbrojenými vojakmi a záchranármi, okolo ktorých lietali guľky. Dav tiež takmer na smrť ubil miestneho občana, ktorého podľa brady považovali za teroristu.

Zranených je až 180 detí

Záchranári i vojaci pomáhajú deťom i dospelým pri odchode z priestoru školy, ošetrujú na mieste je množstvo provizórnych poľných lôžok. Mnohé deti sú iba v spodnej bielizni a čakajú na lôžkach na ošetrenie. Podľa oficiálnych údajov má rôzne zranenia 180 detí. Viacero tiel na nosidlách je prikrytých fóliou. Deväť ľudí skonalo v nemocniciach. Približne 200 ľudí je v nemocniciach v Beslane, viac ako sto odviezli do Vladikavkazu, ktorý je vzdialený asi 30 kilometrov. Z Vladikavkazu hlásia, že približne 20 detí má vážne zranenia.

Špeciálne jednotky prenasledujú teroristov

Ruské špeciálne jednotky prenasledujú teroristov, pravdepodobne päť z nich zabili. Útočia na dom v južnej časti, kde sa teroristi schovali. Nad domom lietajú helikoptéry a okolo domu sú aj tanky. Prehliadajú aj školu, kde ozbrojenci nechali míny a zamínovali aj okolie. Teroristi sa pri úteku rukojemníkov počas chaosu a prestrelky zamiešali do davu, mali na sebe civilné šaty, ktoré zobrali zajatým ľuďom.

Vojaci vtrhli do školy po úteku rukojemníkov

Dramatická sitácia sa začala po tom, čo sa pred školou ozvali dve silné explózie nasledované prudkou prestrelkou. Predchádzal im príchod automobilov, ktoré mali z dvora školy odviezť mŕtvych. Ozvali sa explózie, jedna z verzií hovorí, že to boli výbuchy mín, ktorými teroristi chceli zamínovať priestor pred školou.

Z budovy potom ušla skupina asi 30 detí a dospelých a teroristi po nich stieľali. O niekoľko minút neskôr došlo v budove k niekoľkým explóziám a strecha školy sa čiastočne prepadla. Z budovy začalo utekať mnoho zakrvavených polonahých detí a dospelých, niektoré deti vynášali vojaci. Na utekajúcich strieľali ozbrojenci. Pri­bližne 100 členov ruských špeciálnych síl vniklo do školy. Celý čas sa nad školou vznášali vojenské halikoptéry.

Ďalšou verziu je, že chaos vyvolali zámerne teroristi, aby mohli počas paniky uniknúť spolu s rukojemníkmi.

Piatok sa začal rokovaním

Predtým v piatok ráno ruské úrady obnovili kontakty so skupinou teroristov, ktorí v severoosetskom Beslane zadržiavali niekoľko stoviek rukojemníkov. V škole neboli potraviny, o únosci nesúhlasili s ich dodávkami. Oficiálne údaje tvrdili, že v škole bolo 328 rukojemníkov. Miestni obyvatelia tvrdili, že ich bolo oveľa viac, regionálny poslanec dokonca hovoril, že až tisíc.

Na slobodu sa vo štvrtok dostalo prvých 26 žien a detí, medzi nimi i dojčiat. Tie sú v dobrom zdravotnom stave, vnútri však zostali aj deti, ktoré sú choré.

Riaditeľka školského odboru na príslušnom okresnom úrade Zinaida Smailijevová pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy uviedla, že všetky deti boli v blízkosti riaditeľky, ktorej sa darilo predísť panike u školákov. 

Teroristi prepustili 26 žien a detí

Teroristi v severoosetskom Beslane, ktorí od stredajšieho rána zadržiavajú v miestnej škole niekoľko stoviek rukojemníkov, vo štvrtok popoludní prepustili 26 žien a malých detí, medzi nimi niekoľko dojčiat. Všetky oslobodené deti sú podľa poradcu severoosetského prezidenta Lva Dzugajeva v „uspokojivom stave“. Teroristi podľa agentúry Reuters odmietli ako jedlo tak vodu pre rukojemníkov.

Správy o počte prepustených však nie sú jednoznačné. Hovorca miestneho parlamentu Fátima Chabalovová povedala novinárom, že na slobode je niekoľko starších žien a skupina detí, ich počet ale neupresnila. Prepustenie sa podľa nej neuskutočnilo verejne, aby sa skupina oslobodených vyhla tlaku médií a príbuzných rukojemníkov. Prepustenie podľa operačného štábu sprostredkoval Ruslan Aušev, veterán z vojny v Afganistane a bývalý prezident susedného Ingušska. Aušev je na severnom Kaukaze rešpektovanou osobou.

Od školy v severoosetskom Beslane sa vo štvrtok po poludní ozvali dve mohutné explózie. Po nich sa nad školskou budovou objavil stĺp čierneho dymu. Vybuchy pravdepodobne nemali nič spoločné s prípadným začatím akcie na oslobodenie rukojemníkov.

 

Z budovy počuť občasné vystrely

V severoosetskom mestečku Beslan, kde teroristické komando už druhý deň drží v miestnej škole stovky rukojemníkov, podľa oficiálnych údajov ide o 354 ľudí, medzi nimi je 132 školákov, rastie nervozita. Vyjednávanie, o ktoré sa v noci pokúšal detský lekár z Moskvy Leonid Rošal, k ničomu neviedlo a zajatci doteraz nedostali ani vodu, ani jedlo a lieky. Z budovy sa ozývajú občasné výstrely a šíria sa správy o zvýšení počtu obetí.

Príbuzní údajne žiadajú prezidenta Vladimira Putina, aby pristúpil na požiadavky teroristov.

Podľa správ z Beslanu ľudia, ktorí majú medzi zajatcami svojich blízkych, celú desivú noc strávili na námestí blízko školy a v kultúrnom dome. Od rána muži opäť posedávajú na trávniku a uplakané ženy stoja opreté o steny. Pomoc sa im snažia poskytnúť lekári, psychológovia aj duchovní. V meste nie je prakticky nikto, kto by medzi rukojemníkmi niekoho nemal.

Rodičia prosia oficiálnych predstaviteľov, aby im umožnili vymeniť seba za deti. To ponúkli aj čečenskí a ingušskí starešinovia. Teroristi to však vraj odmietajú.

 

Rokovania viaznu, teroristi odmietli aj voľný odchod z krajiny

Za prvoradú označil ruský prezident Vladimir Putin bezpečnosť rukojemníkov

„Našou najdôležitejšou úlohou je zachrániť životy a zdravie tých, ktorí sa stali rukojemníkmi,“ vyhlásil prezident v televíznom prenose z Kremľa. „Všetky akcie našich síl… budú zamerané na splnenie tejto úlohy.“

Krátko pred tým šéf severoosetskej Federálnej bezpečnostnej služby Valerij Andrejev vylúčil, že by krízovú situáciu v škole v severoosetskom Beslane nateraz riešili silou.

Ozbrojenci rokujú len telefonicky, prítomnosť vyjednávača odmietli. Podľa severoosetského ministra vnútra a policajného šéfa Kazbeka Dzantijevsa s deťmi zaobchádzajú teroristi dobre. Rokovanie vedie najmä doktor Leonid Rošal, ktorého si teroristi vyžiadali ako sprostredkovateľa. Rošal sa predvlani podieľal na oslobodzovaní rukojemníkov pri teroristickom útoku v moskovskom divadle na Dubrovke.

Vyjednávanie s teroristami vo štvrtok ráno uviazlo na mŕtvom bode. Odmietli prepustiť zadržiavaných i voľný odchod z krajiny. Žiadajú prepustenie uväznených čečenských povstalcov v Ingušsku.

 

Útočníci už zabili niekoľkých ľudí

Teroristi poh­rozili, že školu vyhodia do vzduchu a rukojemníkov zabijú, ak sa bezpečnostné sily pokúsia zaútočiť na budovu. Podľa svedkov školu zamínovali. Teroristov je pravdepodobne 17, niektorí majú na sebe vesty s náložami, ktoré nosia samovražední atentátnici. Sú medzi nimi muži aj ženy. Podľa ruských úradov jeden z teroristov zahynul pri prestrelke s políciou.

Útočníci nahnali zajatých ľudí do telocvične. Zdroj z operatívneho štábu ministerstva vnútra uviedol, že teroristi vystrčili deti z okien, aby zabránili prípadnému útoku.

Teroristi si vybrali na útok začiatok školského roku, keď bolo v škole veľa detí i rodičov, ktorí ich tam priviedli. Prišli práve v čase, keď sa končilo slávnostné privítanie žiakovl. Ozbrojenci ich zahnali do tried. Niektoré deti stihli informovať rodičov prostredníctvom mobilných telefónov. Približne 50 deťom sa podarilo ujsť – schovali sa, keď ozbrojenci vtrhli do školy a v malých skupinkách poutekali, keď streľba ustala. Neskôr ozbrojenci prepustili 15 detí. Medzi zajatými je veľa žiakov nižších tried – prvákov a druhákov.

Incident si doteraz vyžiadal najmenej deväť obetí, ale v areáli školy bolo počuť po začiatku útoku streľbu, takže počet obetí môže byť vyšší. Jedenásti rodičia sú zranení. „Jedno telo leží blízko vchodu do školy. Ďalšie dve sú na ceste neďaleko plota. Útočníci nedovolili nikomu, aby telá odviezol. Strieľajú na každého, kto sa len pokúsi priblížiť,“ povedal agentúre TASS predstaviteľ ruských úradov.

Ruský prezident v stredu Vladimír Putin prerušil svoju dovolenku a kvôli rukojemníckej dráme sa vrátil do Moskvy. K dráme sa však oficiálne nevyjadril. Útok ostro odsúdila Bezpečnostná rada OSN a žiada teroristov, aby rukojemníkov prepustili.

Beslan leží asi 15 kilometrov severne od Vladikaukazu, strediska Severného Osetska, ktoré susedí s nepokojným Čečenskom.

 
debata chyba