Beslan: Svet má právo vidieť všetko

Obyvatelia Beslanu si myslia, že bolo správne odvysielať videonahrávku, na ktorej vidno ich deti a priateľov vo vnútri teroristami obsadenej školy. "Myslím si, že je správne ukázať tieto zábery ľuďom, celý svet má právo vidieť ich," myslí si 57-ročná Rima Somartova, ktorá prežila zajatie spolu s dvoma vnúčatami.

08.09.2004 14:40
debata

Bývalá rukojemníčka stojí uprostred obhorených trosiek beslanskej školy, kde ozbrojenci zadržiavali asi 1200 detí a dospelých. Pri ruinách sú desiatky fliaš s vodou symbolizujúcich smäd rukojemníkov, ktorým teroristi vodu tvrdo odopierali, takže mnohé deti sačali močiť do vlastných topánok a moč piť. Ten im však len spôsobil ďalšie utrpenie, keď im spálil od smädu popraskané pery. Jedny dvere, ktoré zostali stáť, sú pokryté krvou. Na zemi sú stále topánky a hodinky pokryté vrstvou prachu. Vnútri ležia ikony a horia sviece. Je toho však málo, čo zostalo zo školskej telocvične ukázanej na záberoch, ktoré podľa televízie NTV nakrútili ozbrojenci v prvých hodinách rukojemníckej drámy 1. septembra.

„Títo ozbrojenci sú zvieratá, príliš veľa detí zomrelo. Ľudia však majú právo vedieť všetko,“ hovorí 60-ročná žena. Izeta Chugajeva, ktorej sestra a neter zahynuli, obvinila severoosetského prezidenta Alexandra Dzasochova zo zlyhania, pretože neprišiel do školy. „Prečo neprišiel, keď ho ozbrojenci o to žiadali? Ako sem teraz vôbec môže prísť? Všetci musia vidieť, čo nám urobili.“

Na záberoch sú sediaci rukojemníci, niektorí s prekríženými rukami za hlavami, obkolesení maskovanými ozbrojencami. Vystrašení rukojemníci sedia mlčky a nejavia známky paniky. Niektorí majú sklonenú hlavu. V strede telocvične vidno krvavé šmuhy. Zamaskovaný muž kladie nohu na knihu na zemi, v ktorej je zrejme výbušný materiál a teatrálne ukazuje do objektívu ukazovákom.

debata chyba