Blaira varovali pred Irakom po vojne

Britskú vládu v sobotu obvinila tlač z "jasného zavádzania" verejnosti v súvislosti s plánmi na riešenie situácie v povojnovom Iraku. Britského premiéra Tonyho Blaira údajne pred inváziou v Iraku varovali, že povojnová stabilita v tejto krajine nebude možná bez toho, aby tam vyslali veľký počet vojakov, ktorí budú musieť v Iraku pôsobiť ešte mnoho rokov po skončení vojny.

18.09.2004 14:56
debata

Informujú o tom dnes noviny Daily Telegraph.  Ako píše denník, odvolávajúc sa na dokumenty z ministerstva zahraničných vecí, označené ako „tajné a osobné“, šéf britskej diplomacie Jack Straw rok pred vojnou napísal premiérovi, že povojnový Irak bude predstavovať vážne problémy.

Blairov poradca Sir David Manning údajne varoval ministerského predsedu, že americký prezident George W. Bush nemá odpovede na niektoré závažné otázky, ako napríklad na otázku, „čo sa stane ráno po tom“.

Podľa opozičných poslancov táto skutočnosť naznačuje, že Blair súhlasil s plánom amerického prezidenta zvrhnúť vtedajšieho irackého diktátora Saddáma Husajna už viac ako rok pred začatím vojenskej operácie.

„Ukazuje sa, že zdôvodnenia ponúkané pri mnohých príležitostiach parlamentu a verejnosti, že (v prípade vojny v Iraku) ide o otázky spojené so zbraňami hromadného ničenia, boli mechanizmom na obídenie právnych prekážok vyplývajúcich z medzinárodného práva, hovoriacich proti odstráneniu Saddáma Husajna,“ povedal v tejto súvislosti tieňový minister zahraničných vecí Liberálnodemo­kratickej strany, Sir Menzies Campbell.

Campbell považuje dokumenty za „zničujúce“ a označil ich za „korunovačné klenoty“.

Kancelária ministerského predsedu odmietla citované dokumenty komentovať, konštatovala však, že vláda mnohokrát zdôvodnila potrebu vojenského zásahu v Iraku a je pevne presvedčená, že Irak je na tom lepšie po odstránení režimu Saddáma Husajna.

debata chyba