Amerika váha medzi Bushom a Kerrym

Amerika si v utorok vyberá - medzi Johnom Kerrym a Georgeom Bushom. Víťazstvom v prezidentských voľbách si ani jeden z nich nemôže byť istý. Výsledok bude podľa prieskumov verejnej mienky veľmi tesný, len malý náskok sa odhadoval pre Busha. Na Floride sa bojuje o 27 hlasov voliteľov a pravdepodobne víťaz Floridy vyhrá aj celé prezidentské voľby. PREČÍTAJTE SI REPORTÁŽE Z MÍTINGOV KANDIDÁTOV:

01.11.2004 22:32
debata

Amerika potrebuje nový začiatok. Ale hlavne nového prezidenta. Pred dvaapoltisíckou svojich priaznivcov tak vo floridskom Orlande v posledných hodinách pred utorňajšími voľbami presviedčal demokratický kandidát John Kerry. Obaja kandidáti – Kerry i úradujúci prezident George Bush – trávili posledné dni kampane horúčkovitým vystupovaním v nerozhodnutých štátoch, a tak si ich voliči na Floride, v Ohiu, Wisconsine a ďalších štátoch mohli užiť do sýtosti.

„Ak veríte, že potrebujeme nový začiatok v Iraku, ak veríte, že môžeme vytvoriť a udržať dobré pracovné miesta, ak veríte vo výskum kmeňových buniek, ak veríte, že náš deficit je príliš vysoký a že sme príliš závislí od blízkovýchodnej ropy, potom vás žiadam: pripojte sa ku mne a spolu zmeníme Ameriku,“ vyhlásil Kerry.

Amerika, naopak, podľa Busha bude v bezpečí, len ak sa v utorok rozhodne preňho. „Rozhodnutie je v tých najlepších rukách – rukách Američanov,“ povedal Bush pred 17-tisícovým publikom v Orlande na Floride. „Potrebujem vašu pomoc, potrebujem vašu spoluprácu.“

Podľa Busha Kerry nemá na to, aby mohol v najbližších štyroch rokoch sedieť v Bielom dome. Bush tvrdí, že Kerryho daňová politika je zlá, jeho bezpečnostná politika je zlá i jeho ekonomická politika je zlá. Demokrati podľa neho len sľubujú bez toho, aby vedeli, ako svoje sľuby splnia. „Hnev nie je agenda, sťažnosti nie sú plán. Politici vždy sľubujú, keď sa chcú dostať do úradu. Aj ja som sľuboval. Ale teraz som tu po štyroch rokoch a svoje sľuby som aj splnil.“

Väčšina Bushovho prejavu sa zameriavala na Kerryho. Americký prezident opäť zdôraznil, ako jeho oponent obracia kabáty, čo jeho priaznivci privítali s nadšením. „Ja som urobil veľa vecí, dobrých i nevydarených. Možno som niekedy zaváhal, možno mám niekedy problémy s angličtinou,“ zažartoval. „Ale pri mne aspoň vždy viete, kde stojím a viete, že čo poviem, to aj dodržím.“ Kerry sa podľa Busha bude snažiť len zvýšiť dane, pretože inde na svoje plány peniaze nenájde. „Osoba, ktorá bude sedieť v Oválnej pracovni najbližšie štyri roky, určí, ako bude pokračovať vojna proti terorizmu a smer našej ekonomiky. Amerika potrebuje silné, odhodlané a optimistické vodcovstvo a ja som na túto prácu pripravený.“

Kerry zas na svojom mítingu sľúbil, že pre Ameriku bude znamenať nový začiatok – je pripravený získať pre vojnu v Iraku opäť spojencov, zrušiť daňové úľavy pre bohatých a použiť tie peniaze na zdravotníctvo. Takmer 40 miliónov Američanov v súčasnosti nemá zdravotné poistenie. A hlavne chce vytvoriť nové pracovné miesta – Američania vidia, že ekonomika je na tom zle, napriek tomu, že George Bush ich presviedča o opaku. „George Bush sa pozerá na stratené pracovné miesta, klesajúce platy a narastajúce výdavky a hovorí rodinám strednej triedy, ktoré bojujú o prežitie, že všetko je okej. To preto, že posledné štyri roky príliš veľa času trávil so svojimi vplyvnými a bohatými priateľmi za ktorých bojoval – pre nich je to naozaj najlepšia ekonomická situácia všetkých čias.“

Na Floride sa bojuje o 27 hlasov voliteľov a pravdepodobne víťaz Floridy vyhrá aj celé prezidentské voľby. Kerry vystúpil aj v Miami, kde ho prišla podporiť herečka Kirsten Dunstová (Spiderman) a známy spevák Bruce Springsteen.

Podľa posledných prieskumov verejnej mienky Bush na Floride veľmi tesne viedol – približne o štyri percentá pri piatich percentách nerozhodnutých voličov a štvorpercentnej štatistickej chybe.

Republikáni i demokrati v posledných týždňoch na Floride minuli na kampaň milióny dolárov, v televízii sa striedajú reklamy, ktoré sa navzájom popierajú. Podľa ekonomického prieskumu sú floridské mestá Orlando, Miami a Tampa na vrchole rebríčka reklamného trhu, čo sa týka predaja času na politické reklamy.

debata chyba