Za veľkosť katastrofy môže človek

Za rozsah katastrofy, ktorú spôsobili vlny tsunami po zemetrasení v juhovýchodnej Ázii, môže nepremyslené konanie človeka, myslia si či varujú odborníci na životné prostredie. Keby najviac postihnuté pobrežia ľudia v posledných desaťročiach neprispôsobovali potrebám cestovného ruchu bez ohľadu na tamojšie prirodzené životné prostredie, počet obetí katastrofy by bol podľa nich oveľa nižší.

27.12.2004 19:42
debata

„To, čo spravilo z tejto udalosti katastrofu, je fakt, že ľudia začali obývať oblasti, kde nemali čo robiť. Pred päťdesiatimi rokmi neboli tieto pobrežia vôbec tak husto zaľudnené,“ povedal v pondelok pre agentúru AFP Jeff McNeely, vedúci vedeckého tímu švajčiarskej mimovládnej organizácie Svetová únia pre ochranu prírody (IUCN), ktorý niekoľko rokov žil v Indonézii a Thajsku. Život sa podľa neho presunul bližšie k pobrežiu len kvôli turistom, domáci žili predtým takmer výhradne ďalej od mora.

K takému vysokému počtu obetí nedeľňajšej katastrofy prispel aj masívny výrub stromov na pobrežiach v posledných dvoch-troch desaťročiach, tvrdí McNeely. Dôvodom výrubu bola snaha uvoľniť čo najviac miesta pre chovné bazény s krabmi a krevetami, ktoré sa dovážajú do ekonomicky vyspelých krajín.
„Stromy boli vysadené po celých častiach pobrežia s plytkými pobrežnými vodami. Slúžili ako ochrana pred živlami ako je tsunami. Za posledných 20–30 rokov ich vyrúbali cudzinci, ktorí nevedeli, na čo tieto porasty slúžia,“ hovorí McNeely.

debata chyba