Izrael pustí 900 palestínskych väzňov

Ministri izraelského kabinetu vo štvrtok schválili prepustenie 900 palestínskych väzňov - z nich 500 už na budúci týždeň - a stiahnutie vojenských jednotiek z mesta Jericho v nadchádzajúcich dňoch v rámci ústretového gesta pred budúcotýždňovým stretnutím premiéra Ariela Šarona s palestínskym lídrom Mahmúdom Abbásom.

03.02.2005 16:02
debata

Šaronov bezpečnostný kabinet počas štvorhodinového zasadania tiež odobril zastavenie cielených útokov na hľadaných palestínskych ozbrojencov a dohodol sa na sformovaní spoločného izraelsko-palestínskeho výboru, ktorý rozhodne o ich ďalšom osude.

Gestá majú zlepšiť atmosféru v izraelsko-palestínskych vzťahoch pred budúcotýždňovým summitom v Egypte. Obe strany vyjadrili nádej, že na schôdzke sa dohodne prímerie, ktoré by malo ukončiť už štyri roky trvajúce násilnosti.

Spoločné vyhlásenie o zastavení násilia je jednou z prvých podmienok v medzinárodným spoločenstvom podporovanom mierovom pláne, tzv. cestovnej mape, ktorý predpokladá vytvorenie palestínskeho štátu v priebehu tohto roka.

Hneď po skončení budúcotýždňového summitu by malo byť prepustených 500 palestínskych väzňov. Ďalších 400 prepustia v priebehu troch mesiacov.

Izrael zadržiava celkovo okolo 7000 palestínskych väzňov. Na štvrtkovej schôdzke izraelskí ministri uviedli, že zadržiavané osoby obvinené z útokov na Izraelčanov zostanú vo väzbe.

debata chyba