Po zemetrasení zavládol chaos

Panika, strach a dopravný chaos zavládol v indonézskej provincii Aceh na ostrove Sumatra a na blízkych ostrovoch Simeuleu a Nias, ktoré zasiahlo ničivé zemetrasenie.

29.03.2005 14:05
debata

Otrasy pôdy v sile 8,7 stupňa Richterovej stupnice boli citeľné aj v hlavnom meste provincie Banda Acehu. Ľudia sa báli, že prichádza podobná prírodná katastrofa nepredstaviteľných rozmerov, ako tomu bolo 26. decembra minulého roku. Zo strachu pred následnými vlnami tsunami unikali autami z provinčnej metropoly. „Nastal dopravný chaos a došlo k desiatkam dopravných nehôd na úplne preplnených cestách,“ informovala nemecká humanitárna pracovníčka OSN Birgit Zeitlerová priamo z miesta tragédie. Otrasy v Banda Acehu bolo cítiť niekoľko minút.

Ostrov Nias je podľa indonézskeho Červeného kríža a iných humanitárnych organizácií úplne zničený. „Chaos je tu dokonalý,“ komentuje šéf humanitárnej pomoci HELP Wolfgang Nierwetberg situáciu na ostrove, ktorý je za normálnych okolností rajom surfistov. Podľa jeho slov zemetrasenie zničilo nielen do tisíc domov, ale aj mosty a letisko. Podľa niektorých zdrojov sa potopili aj lode, ktoré spájajú ostrov so susednou Sumatrou.

Nias sa nachádza len 125 kilometrov od Sumatry a žije na ňom približne 640-tisíc obyvateľov, väčšina z nich sú kresťania protestanti. Zemetrasenie vážne zničilo aj najdôležitejší prístav a metropolu Gunungsitoli na východe pobrežia, kde býva približne 30-tisíc obyvateľov. Na ostrove zahynulo s istotou najviac z doteraz hlásených od tisíc do 2-tisíc obetí.

Podobne bol postihnutý aj menší ostrov Simeuleu, ku ktorému dorazili trojmetrové vlny tsunami. Katastrofa má aj ďalší rozmer – úplne je zničená infraštruktúra a zopakujú sa problémy so zásobovaním stanmi, dekami, vodou a potravinami, ako tomu bolo koncom decembra a v januári v Atjehu. Obyvateľstvu by mal pomôcť vzdušný most a  vrtuľníky.

Najnovšie otrasy zničili na tomto ostrovčeku aj budovy, ktoré slúžili potrebám Lekárov bez hraníc. Podľa slov hovorkyne organizácie Gabriele Faberovej-Wienerovej je z polovice zničená aj miestna nemocnica vybudovaná po katastrofe z 26. decembra, keď po zemetrasení a vlnách tsunami prišlo o život až okolo 300-tisíc ľudí. Obyvateľstvu rozdávajú stany, ktoré majú k dispozícii. Podľa nepotvrdených informácií si v tejto oblasti otrasy vyžiadali desiatky obetí.

debata chyba