Pápež prijal meno Benedikt XVI.

Za nového pápeža kardináli katolíckej cirkvi zvolili nemeckého kardinála Josepha Ratzingera (78), ktorý prijal pápežské meno Benedikt XVI. Oznámil to tradičnou formulou "Annuntio vobis gaudium magnum: habemus papam" (Oznamujem vám veľkú radosť: máme pápeža) čílsky kardinál Jorge Arture Medina Estivez.

20.04.2005 09:34
debata

Novozvolený pápež následne z balkóna Baziliky sv. Petra požiadal veriacich, aby sa modlili za neho a jeho pontifikát. „Zverujem sa do vašich modlitieb,“ povedal pred prvým požehnaním mestu Rím a svetu (Urbi et orbi).

Zvolenie 265. pápeža ohlásil svetu krátko pred 18.00 h SELČ biely dym vychádzajúci z komína vatikánskej Sixtínskej kaplnky a zvony na Bazilike sv. Petra. Ľudia zhromaždení na námestí vo Vatikáne prijali správu s veľkým nadšením.

Išlo o jednu z najrýchlejších volieb hlavy katolíckej cirkvi v poslednom storočí. Pápeža Pia XII. zvolili v roku 1939 v treťom hlasovaní za jeden deň, Jána Pavla I. v roku 1978 po štyroch hlasovaniach.

Nástupcu zosnulého Jána Pavla II. zvolili v utorok už počas druhého dňa prvého konkláve v treťom tisícročí, na ktorom sa zúčastnil rekordný počet kardinálov – 115 - z 52 krajín všetkých svetadielov. Nie je jasné, či sa tak stalo po štyroch alebo piatich hlasovaniach, na úspešnú voľbu však bola potrebná dvojtretinová väčšina, teda najmenej 77 hlasov.

Konzervatívec Ratzinger, doterajší dekan zboru kardinálov a prefekt kongregácie pre doktrínu viery, je prvým nemeckým pápežom po približne 480 rokoch a celkovo ôsmym Nemcom na pápežskom stolci. Pred voľbou bol jedným z hlavných favoritov.

Jeho poľský predchodca Ján Pavol II. zomrel 2. apríla 2005 vo veku 84 rokov po 26-ročnom pontifikáte – treťom najdlhšom v dejinách rímskokatolíckej cirkvi.

Pútnici na Námestí sv. Petra privítali nového pápeža

Davy kričali od radosti a mávali zástavami, keď sa novozvolený pápež Benedikt XVI., ktorým sa stal nemecký kardinál Joseph Ratzinger, po prvý raz objavil na balkóne a prihovoril sa zhromaždeným veriacim slovami „drahí bratia a sestry“. Potom dav na okamih zmĺkol a nový pápež začal svoj prvý príhovor v úlohe najvyššej hlavy rímskokatolíckej cirkvi.

Ešte pred oznámením radostnej správy sa napätie na Námestí sv. Petra dalo krájať. Desaťtisíce pútnikov sem prišli už druhý deň sledovať komín Sixtínskej kaplnky, kde konkláve 115 kardinálov z 52 krajín volilo nástupcu zosnulého Jána Pavla II. Všetci upierali zrak na komín v nádeji, že po pondelkovom zasadaní, ktoré sa skončilo vypustením čierneho dymu na znak neúspešnej voľby, bude v utorok z ka­plnky vychádzať dym biely.

Keď sa nakoniec krátko pred 18.00 hodinou objavil dym, zdal sa chvíľami biely a chvíľami čierny, preto si nikto nebol celkom istý. Jedni kričali „biely“, jedni vraveli „čierny“, až nakoniec niektorí veriaci začali skandovať „Je biely! Je biely!“ a skupina Brazílčanov začala prejavovať svoju radosť bezprostredným poskakovaním. „Habemus papam, habemus papam – máme pápeža, máme pápeža,“ kričal nadšene 26-ročný Brazílčan Daomario Barbalho.

Minúty však ubiehali a neistota z farby dymu rástla. Päť minút pred šiestou mladá 21-ročná Američanka neisto povedala: „Naozaj vyzerá biely, ale nie som si istá.“ Dav okolo nej krátko zaševelil od vzrušenia a nakrátko nato sa ozvali zvony. Nadšenie však ochladlo, keď o chvíľu prestali. O niekoľko minút neskôr sa však zvony už rozozvučali naplno a dav prepukol do šialeného jasotu.

V iných častiach Ríma ľudia pri zvuku zvonov spozorneli a začali v húfoch prúdiť smerom k Vatikánu, aby si nenechali ujsť pohľad na nového pápeža, keď sa po prvý raz objaví v okne.

Kňazi a seminaristi bežali v kňazskom rúchu, rádové sestry si vyhrnuli dlhé sukne a svižne sa rozbehli do Vatikánu. Vodiči trúbili klaksónmi, predavači predčasne zatvárali obchody a pridali sa k davu vítať nového pápeža. Polícia sa okamžite pustila do usmerňovania dopravy, no vzhľadom na významnosť situácie a nadšenie tisícok ľudí to malo pramalý účinok. Rím sa stal jasajúcim mestom, ktoré oznamovalo svetu, že má pápeža Benedikta XVI.

Poliaci sú s novou hlavou katolíckej cirkvi spokojní

Prvé reakcie na voľbu nového pápeža sú v krajine jeho predchodcu, zosnulého Jána Pavla II., v Poľsku prevažne pozitívne.

Mnohí veriaci prúdili v uto­rok podvečer do chrámov Božích, aby sa tam pomodlili za nového pontifika.

V jednej z internetových diskusií istá mladá Poľka – zrejme v narážke na slová poľského kardinála Karola Wojtylu krátko po zvolení za pápeža spred viac ako štvrťstoročia – napísala: Milujeme Ťa, Benedikt XVI., aj keď nie si Poliakom a prichádzaš z ďalekej krajiny. Iný účastník internetového fóra zasa stručne konštatoval: Gratulujeme Nemcom.

Kardinál Joseph Ratzinger si srdcia Poliakov získal predovšetkým emocionálnou kázňou v rámci pohrebnej bohoslužby za zosnulého poľského predchodcu. Navyše dnes katolíci u našich severných susedov pripomínajú, že novozvolený pápež patril medzi blízkych spolupracovníkov Jána Pavla II. a netaja presvedčenie, že bude pokračovať v diele ich krajana vyjadrujúc nádej, že úspešne.

Katolíci v krajinách Latinskej Ameriky reagovali na voľbu nemeckého kardinála za pápeža so sklamaním, keďže medzi uchádzačmi o pápežský stolec bolo viacero kardinálov z ich kontinentu.

Bolo by bývalo dobré, ak by boli zvolili niekoho z Latinskej Ameriky, veď tu žije najviac katolíkov, uviedol v prvej reakcii istý kolumbijský inžinier.

Rádová sestra Blanca Maria Benavidezová však zdôraznila, že národnosť je v katolíckej cirkvi vlastne nepodstatná. Ide o to zachovať základy viery. Nový pápež je blízky Bohu a my ho budeme nasledovať, povedala rektorka cirkevnej školy Del Sagrado Corazon de Jesus v malom kolumbijskom meste San Lorenzo na juhozápade latinskoamerickej krajiny.

debata chyba