Eurovíziu hostil oranžový Kyjev

Grécka speváčka Helena zvíťazila v pesničkovej súťaži o cenu Eurovízie, ktorá sa konala v Kyjeve. Cenu za zvodnú interpretáciu piesne "My Number One" jej odovzdal ukrajinský prezident Viktor Juščenko.

22.05.2005 14:03
debata

Speváčka, ktorej plné meno je Helena Paparizou, bola považovaná za favorita sobotňajšieho nočného finále. Nórska skupina Wig Wam, označovaná za jej najväčšiu konkurenciu, sa umiestnila v strede rebríčka. Prekvapením bola Chiara z Malty, ktorá skončila na druhom mieste. Luminita Anghel z Rumunska skončila tretia v telefonickom hlasovaní.

Cena Eurovízie je v Európe jednou z najsledovanejších udalostí, tento rok sa očakávala viac ako 150-miliónová sledovanosť.

„Toto je cena za pieseň, ktorá zjednocuje celú Európu,“ povedal Juščenko pri odovzdávaní trofeje. Kyjev bol hostiteľom súťaže po tom, čo minulý rok v Istanbule zvíťazila ukrajinská speváčka Ruslana a Juščenko sa pokúsil akciu využiť na zdôraznenie svojich snáh o plnšiu integráciu svojej krajiny do Európy.

Juščenko sa stal prezidentom po tzv. oranžovej revolúcii z konca minulého roka, keď davy demonštrantov protestovali proti zmanipulovaným prezidentským voľbám.

Najmenej jedna z 24 skupín vystupujúcich vo finále mávala oranžovou vlajkou. Ukrajinu zastupovala rapová skupina Greenjolly, ktorej pieseň „Toto nebudeme trpieť – nie“ sa stala neoficiálnou hymnou protestov.

Slovensko nemalo vo finále zastúpenie.

debata chyba