Imám: Teroristi sú prekliati

Útoky teroristov nemajú s islamom nič spoločné. Naopak, islam popierajú. Pre Pravdu to povedal imám Qari Muhammad Ismail ar-Rashid z Ústrednej mešity v Birminghame.

27.07.2005 00:00
debata

Posledné útoky boli v Egypte, kde zomierali najmä moslimovia. Ako sa to dá vysvetliť?
Napriek tomu, čo útočníci o sebe tvrdia, nemajú nijakú vieru, nijaké náboženstvo. Zabíjajú každého, moslima, nemoslima. Pozrite sa na Irak. Aký má zmysel zabíjať obyčajných ľudí? Sú to jednoduchí ľudia, ktorí chcú len žiť, zarobiť na chlieb pre svoje deti a každý deň ich títo zločinci vo veľkých množstvách zabíjajú. To nie je moslimské. My moslimovia môžeme nesúhlasiť aj nesúhlasíme s niektorými vecami, ako je vojna v Iraku, Afganistan, záležitosti, týkajúce sa Palestíny. Ale zabíjanie nie je spôsob, ako to vyriešiť. To nie je v súlade s islamom.

Moslimskí militanti často tvrdia, že oni len bojujú v svätej vojne proti nepriateľom islamu. Čo je to vlastne džihád?
Džihád znamená boj. Je to však boj za ľudskosť a nápravu seba samého, boj o dobro vo svojej duši. Ak niekto tvrdí, že džihád znamená zabíjať nevinných ľudí, je to absolútna hlúposť.

Korán však pripúšťa aj boj so zbraňou v ruke. Kedy to prichádza do úvahy?
Moslim sa môže k boju uchýliť len za prísne stanovených podmienok. Džihád prichádza vtedy, ak moslim musí brániť svoju vlasť, svoj majetok, svoju rodinu. To predsa nie je nič neobvyklé a je to zakotvené v ústavách takmer všetkých krajín sveta. Džihád je však povinnosťou len pre moslimov, ktorých sa to týka, a pomoc môžu dostať len vtedy, ak by sa neubránili. Moslimské štáty však majú svoje armády, ktoré sa o obranu starajú a plnia vlastne tento príkaz. Nijaký jednotlivec, hocikde na svete ani v islamských krajinách, nemá povolené vziať zbraň, ísť von a bojovať. Toto šialenstvo samovražedných útokov je strašné a nemá absolútne nijaké zakotvenie v islame.

Napriek tomu, je však samovražedných atentátnikov dosť…
Opakujem, podľa Koránu je samovražda absolútne nezákonná a kto ju spácha, nie je dobrý moslim. Prečo to tí ľudia robia? Sú šialení, pretože toto nemá s islamom nič spoločné. Nemá to nič so svätosťou a kto to robí, je prekliaty a skončí v pekle.

Islam, najmä sunnitský, nemá nijakú vedúcu autoritu, akou je napríklad pre katolíkov pápež, ktorý vydáva záväzné rozhodnutia. Čo ak radikálny duchovný niekde na Blízkom východe vyhlási džihád? Ako majú moslimovia vedieť, či sa tým riadiť, alebo nie?
Nijaká náboženská autorita kdekoľvek na svete nemá právomoc vyzývať na ozbrojený džihád, pri ktorom zomierajú nevinní. Potrebujeme zjednotené fórum všetkých sunnitských duchovných, ktorí v Mekke vyhlásia, že akékoľvek frakcie, duchovní a školy, ktoré vyzývajú na takýto džihád, sú pre islam neprípustní. Všetky moslimské krajiny majú svoju armádu, svoje ozbrojené sily, ktoré zabezpečujú bezpečnosť krajiny, jej hraníc a moslimov. Tým sú základné podmienky splnené. Nepotrebujeme, aby niekto ďalší prišiel a bojoval. Nemôžeme dovoliť, aby si hocikto zmyslel brať zákon do svojich rúk.

Čo preto robíte konkrétne vy?
Odsúdili sme to niekoľko ráz, tento rok, minulý rok, rok predtým, naša mešita vydáva vyhlásenia a snažíme sa moslimov osloviť aj cez médiá. Jasne našim veriacim hovoríme: toto je rúhanie a my mu musíme čeliť, musíme sa mu postaviť. Opäť zdôrazňujem, že Korán v tomto nepripúšťa iný výklad, keď hovorí: nikdy, nikdy, nikdy nesmieš zabiť sám seba. A Korán hovorí, že zabitie inej nevinnej osoby, aj keby bola jedna jediná, je neprípustné. Takže naozaj neviem, odkiaľ sa berú iné výklady.

Zdá sa však, že to nepomáha…
Moslimský svet, ale aj nemoslimský, sa musí priblížiť mladým a hovoriť im pravdu. Musíme niečo urobiť, aby nám našich mladých nebrali teroristi a podobní šialenci a nezvádzali ich z cesty pravdy. To je naša úloha, nielen v moslimských krajinách, ale najmä v komunitách v zahraničí. My sa o to snažíme aj prostredníctvom vzdelávania. Nesmieme schvaľovať mladým ľuďom, ak načúvajú extrémistom. Môžeme nesúhlasiť s mnohými vecami, ale to nie je dôvod, aby sa z nás stávali šialenci. Je to absolútne nezákonné, zakázané a ak niekto vezme svoj život, život niekoho druhého, to mu nijaká moslimská autorita nemôže schváliť, lebo by poprela celý islam.

debata chyba