Zima v Európe nepoľavuje

Snehový chaos na juhu a mrazy na východe Európy prevládali aj počas dnešného dňa. Nepriaznivé počasie si vyžiadalo ďalšie obete a spôsobilo veľké problémy v doprave.

28.01.2006 18:36 , aktualizované: 18:47
debata

V Poľsku zamrzlo v noci na dnes ďalších osem ľudí a počet mŕtvych stúpol na minimálne 199. V Rumunsku si rekordné mrazy až mínus 33 stupňov Celzia vyžiadali za celý uplynulý týždeň do dnešného dňa najmenej 55 obetí.

Vo Švajčiarsku zažili počas dnešného dňa najhustejšie sneženie za posledných 20 rokov. Podobnú situáciu zaregistrovali dnes aj v Španielsku a v Taliansku. Postihnutých je príkladom 15 zo 17 španielskych regiónov a snežilo aj v južnej a inak slnečnej Andalúzii. Na zľadovatenej ceste pri Costa Brave sa odohrala tragická nehoda autobusu, pri ktorej zahynulo päť dôchodkýň.

Na strane druhej počas dnešného dňa v Nemecku za slnečného počasia panovali ideálne podmienky pre milovníkov zimných športov. Tisícky lyžiarov pricestovali do nemeckých Álp.

Okrem sneženia aj nebezpečná poľadovica dnes spôsobila vo viacerých regiónoch Španielska veľký dopravný chaos. Úrady museli uzatvoriť niekoľko cestných komunikácií a niektoré horské cesty boli prejazdné len za pomoci snehových reťazí. Polícia vyzvala obyvateľov, aby pokiaľ to nie je nevyhnutné, nejazdili. V blízkosti Barcelony museli príslušníci požiarnych zborov vyslobodzovať cestujúcich dvoch autobusov, ktoré zapadli v snehu.

V Baskicku zostalo približne 50.000 domácností bez dodávok elektrickej energie, keď na stĺpy vedenia popadali vyvrátené stromy. Viaceré dediny sú úplne odrezané od okolitého sveta. Sneženie zaznamenali okrem spomínanej Andalúzie aj na pobreží Stredozemného mora. Mrazy a sneženie by mali pretrvávať podľa správ meteorológov až do pondelka.

Taliansko už druhý deň sužuje rekordné sneženie. Dopravný chaos zažili vodiči v okolí Turínu a Milána. Väčšina z ciest je priechodná len pomocou snežných reťazí. Niekoľko ciest museli úrady dočasne uzatvoriť, píše dnes agentúra ANSA. V Aostale napadalo až 70 centimetrov nového snehu.

Na juhu Francúzska napadalo od piatka až 40 centimetrov nového snehu. Rýchlovlaky TGV mali v okolí Marseille až dvojhodinové meškanie. Značné meškania zaznamenali aj okolí Toulouse na juhu Francúzska. Chaos nastala aj na diaľniciach, keď napríklad na severojužnej diaľnici A7 v Rhônetale zostalo uviaznutých 5000 nákladných automobilov.

Mrazy sužujú už šiesty deň aj Rumunsko, keď v delte Dunaja namerali mínus 10 a v Karpatoch až do mínus 30 stupňov Celzia. Postihnuté chladným počasím je aj pobrežie Čierneho mora.

Až 90-centimetrová snehová pokrývka spôsobila dopravných chaos v okolí švajčiarskeho Tessinu. V regióne husto sneží už druhý deň. Desiatky dedín sú odrezané od okolitého sveta. Vlaky a autobusy hlásia niekoľkohodinové meškania a veľkú časť spojov úrady zrušili. V mestách Lugano, Bellinzona a Locarno je zakázaná jazda nákladných áut a pre osobné vozidlá platí povinnosť používania reťazí.

Európski meteorológovia zhodne predpovedajú, že juh Európy bude sužovať nepriaznivé počasie do pondelka. Následne by sa malo otepliť, čím sa zase zvýši lavínové nebezpečenstvo v Alpách.

debata chyba