Palestínčania demonštrovali proti Izraelu

Približne 15 000 Palestínčanov na čele s desiatkami ozbrojencov, strieľajúcich do vzduchu, pochodovalo v utorok v meste Gaza na protest proti razii izraelských vojakov vo väzení predjordánskeho mesta Jericho.

14.03.2006 23:02
debata

Protestná akcia sa začala niekoľko minút po tom, ako šesť popredných členov Ľudového frontu za oslobodenie Palestíny (PFLP)  kapitulovalo pred izraelskými vojakmi, ktorí po odchode britských a amerických dozorcov približne 10 hodín obliehali väzenie v Jerichu.

Účastníci demonštrácie, vykrikujúci protiamerické a protiizraelské heslá, pochodovali smerom k budove palestínskeho parlamentu v Gaze. 

V reakcii na raziu izraelskej armády vo väzení mesta Jericho uniesli militantní Palestínčania v pásme Gazy v priebehu utorka najmenej sedem cudzincov. Štyroch z nich, vrátane švajčiarskeho pracovníka Medzinárodného výboru Červeného kríža, medzičasom už prepustili na slobodu.

Generálny tajomník OSN Kofi Annan apeloval na okamžité prepustenie zadržiavaných cudzincov a rešpektovanie práv personálu medzinárodných organizácií, ktoré pôsobia v krízovej oblasti na Blízkom východe.

debata chyba